KLIMA-TOPPMØTETAfrika vil ikke la seg overkjøre

Vil forhandle: - Vi vil gjerne forhandle, men ikke underskrive på en dårlig avtale, kunngjorde afrikanerne. Foto: Thomas Vermes
Vil forhandle: - Vi vil gjerne forhandle, men ikke underskrive på en dårlig avtale, kunngjorde afrikanerne. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Vi er åpne for å forhandle videre. Men vi går ikke med på hva som helst, erklærte den afrikanske gruppa i dag. Danmark provoserer med å forkaste klimakonferansens forhandlingsgrunnlag - etter blokade fra USA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KØBENHAVN (ABC Nyheter): Frontene begynner å bli klarere etter all forvirringen om sammenbrudd eller ikke på klimatoppmøtet i København.

Etter nesten to ukers forhandlinger forelå det forhandlingstekster med alt de 193 medlemslandene i FNs klimakonvensjon var enige, og uenige om.

Da nektet USA å forhandle videre på grunnlag av disse dokumentene der alle partene hadde markert sitt syn.

Ville ikke droppe to ukers arbeid

USAs nekt førte til at det danske formannskapet varslet at de skulle legge fram sitt eget forslag til slutterklæring, uavhengig av det forhandlerne var kommet fram til.

Det reagerte u-landene på. De nekter å forhandle videre hvis alt man var kommet fram til skulle forkastes til fordel for et forslag som de fryktet bare skulle ta hensyn til USA.

Nyheter lekket om at Kina og de andre u-landene nektet å lage en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har ABC Nyheter fått bekreftet av delegater både fra Norden og Afrika.

- Vi forhandler gjerne

Delegater fra Sierra Leone, Ghana, Algerie, Burundi og Sør-Afrika presenterte Afrika-gruppas syn på en pressekonferanse i formiddag:

- Vi har vært klare til å forhandle de siste dagene, og er fortsatt klare til å forhandle om tekster. Men vi venter på å bli innkalt til møter, sa representanten for Algerie, som leder Afrika-gruppa.

- Heller ingen enn dårlig avtale

Viljen til å forhandle er altså til stede. Men u-landenes betingelser for å godta en avtale virker så ufravikelige, at det er uvisst om forhandlingsviljen kan føre til resultater her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mange timene igjen før president Obama og de øvrige stats- og regjeringslederne skal skille lag i morgen.

- Ingen avtale er bedre enn en dårlig, mener afrikanerne.

- La det være klart, vi har forhandlet i to år. Mange mennesker har arbeidet. Å komme hit med våre statsledere for å lage en dårlig avtale, er veldig vanskelig å akseptere. Det gjorde de klart på pressekonferansen i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker juridisk bindende resultater. De som prøver å ødelegge det vi ønsker å gjøre, vil ikke bli tilgitt av menneskeheten de neste femti år! erklærte Algeries representant.

Kyotoprotokollen først

Forhandlingene foregår i to spor. Ett går ut på å fornye Kyotoprotokollen som stiller utslippskrav utelukkende til rike land. Det andre går på en avtale om langsiktig globalt samarbeid om å redusere menneskehetens klimautslipp.

Det siste krever bidrag også fra u-land, først og fremst de nye, fremadstormende økonomiene som Kina, India og Brasil.

- Vi ønsker å forhandle om Kyotoprotokollen først, gjør afrikanerne klart.

Det gir signaler om vanskeligheter for danskenes forsøk nå på å bake begge sporene sammen til én avtale.

Afrika-gruppa insisterer også på at en klimaavtale må sikre at temperaturstigningen ikke overskrider 1,5 grader. Utviklings- og miljøminister Eik Solheim sier til norsk presse at ingen aktører av betydning går for noe annet enn 2-gradersmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De påpeker at en gjennomsnittlig temperaturøkning på 2 grader globalt, vil slå ut med opptil 3,5 grader enkelte steder i Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Håper Obama får noe å komme til

Deretter overtok USAs utenriksminister Hillary Clinton podiet, og kom med programerklæringer om at verden sårt trenger en klimaavtale, og at USA er villig til å bidra til den.

I tillegg til å kunngjøre at USA er forberedt å arbeide sammen med andre land for å oppnå 100 milliarder dollar årlig for klimatiltak til u-land innen 2020, sa hun at det må settes sterkt fokus på skogtiltak.

USA går inn for 100 milliarder dollar, EU har vedtatt 100 milliarder euro, som er noe mer. Men ingen av disse stormaktene har forpliktet seg til hvor mye de vil gi.

Clinton bekreftet at president Barack Obama vil komme til det som nå ser ut som et kriserammet møte.

- Vi får håpe han får noe å komme til, kommenterte hun.