Pakistan i kaos

<p>KAMP: Asif Ali Zardari kjemper for sitt politiske liv i Pakistan. Her under et statsbesøk i Italia, sammen med en annen presset politiker, Italias statsminister Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix.</p>
KAMP: Asif Ali Zardari kjemper for sitt politiske liv i Pakistan. Her under et statsbesøk i Italia, sammen med en annen presset politiker, Italias statsminister Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix.

<pZardari kan bli tiltalt for korrupsjon, og opposisjonen krever hans avgang.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistansk høyesterett fjernet i går en kontroversiell avtale som har beskyttet president Asif Ali Zardari og hans allierte fra flere anklager for korrupsjon, i et trekk som truer med å kaste det ustabile landet ut i mer kaos, melder Timesonline.

Avgjørelsen fra Høyesterett fikk umiddelbart opposisjonspolitikere til å ta til orde for Zardaris avgang, og man mener han nå må stilles for retten for mistanker som ble henlagt for to år siden som en del av den kontroversielle avtalen.

Omstridt avtale

National Reconciliation Ordinance (NRO) var en avtale som ble ført i pennen av Pervez Musharraf, og den garanterte immunitet til alle politikere og byråkrater for en lang rekke lovbrudd. ABC Nyheter har tidligere omtalt saken her.

- NRO er i strid med grunnloven, uttalte domstolen, som ble ledet av Iftikhar Muhammad Chaudhry. Den ga ordre om at alle sakene mot Zardari skal gjenopptas, deriblant en hvitvasking sak som har blitt opprettet mot ham av en sveitsisk domstol.

Rettsslutningen vil også få konsekvenser for innenriksminister Rehman Malik og forsvarsminister Ahmed Mukhtar som er blant de mer enn 30 politikerne som har dratt fordel av amnestiet. Selv om Zardari beholder sin immunitet så lenge han er president, vil mange av hans samarbeidspartnere kunne bli arrestert når som helst.

Opposisjonen jubler

Opposisjonspolitikere og advokater hyllet avgjørelsen onsdag.

- Dette er et avgjørende øyeblikk for vårt rettssystem, sier Hafeez Pirzada, en tidligere justispolitikere og ledene konstitusjonsadvokat.

Amnestiet ble innført av president Musharraf i 2007 som del av en avtale forhandlet frem av USA og Storbritannia, som gjorde det mulig for Benazir Bhutto å returnere til Pakistan fra sitt eksil.

Fjerningen av amnestiet vakte harme blant Zardaris støttespillere i Sindh-provinsen, hvor han kommer fra. Samtidig ble spredte skudd hørt i Karachi. En talsmann for presidenten sa likevel at presidenten vil respektere rettens avgjørelse.

Amerikansk press

Foreløpig er det ingenting som tyder på at Zardari kommer til å trekke seg, men hans grep om makten virker å være betydelig svekket. Det skjer samtidig som Pakistan utsettes for betydelig press fra USA om å bli tøffere mot landets militante islamister.

Allerede før avgjørelsen ble tatt var Zardari under kraftig press fra opposisjonen og statsministeren for å gi fra seg noen av hans omfattende makt, som inkluderer retten til å kaste parlamentet og utnevne sjefene for Hæren.

- Uten moralsk autoritet vil det bli vanskelig for presidenten å forbli ved makten, sier Hasan Askari Rizvi, en tidligere professor ved universitetet i Punjab, og en ledende politisk kommentator til Timesonline.

Personvernpolicy