Full forvirring om klimabrudd

INNSER NEDERLAGET: Med diplomati har klimaminister Connie Hedegaard (t.v.) som klimaminister og Lars Løkke Rasmussen (t.h.) forsøkt å oppnå en klimavtale. Nå må de imidlertid innse at slaget er tapt. (Foto: Scanpix)
INNSER NEDERLAGET: Med diplomati har klimaminister Connie Hedegaard (t.v.) som klimaminister og Lars Løkke Rasmussen (t.h.) forsøkt å oppnå en klimavtale. Nå må de imidlertid innse at slaget er tapt. (Foto: Scanpix)

<pDanmark har gitt opp, hevder flere danske medier. - Fullstendig usannsynlig, hevder andre. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersker tvil i danske medier om formannskapet har kastet inn håndkleet i kampen om å få på plass en ny klimaavtale.

Ifølge flere danske medier skal Danmark ha gitt opp å få til en avtale som sikrer at jordens temperatur ikke stiger mer enn to grader, og at de skal ha droppet planene om å presentere et utkast til en klimaavtale i formiddag.

«Det danske formannskapet for COP15 har erkjent at man det ikke lykkes å få en internasjonal klimaavtale i havn», skriver den danske avisen Berlingske Tidende.

- Det har ikke vært mulig å få samlet folk til en felles avtale. Hvis det skal være noen mulighet for et resultat, må de største landene gå sammen om det. Reelt sett kan ikke Danmark lede prosessen, sier kilder til DR Nyheder.

G77-landene blokkerer

Det er de såkalte G77-landenene, som består av u-land og andre land som Kina, India og Brasil, som skal ha blokkert muligheten for en avtale.

Det ble i natt kjent at Kina ikke ønsker å inngå en klimaavtale.

Les mer her: Kina utelukker klimaavtale

Nå vil Danmark fokusere på å redde det som reddes kan, og forsøke å skape visjoner på enkelte områder, mens man samtidig retter blikket mot neste klimaforhandling i Mexico, skriver Berlingske Tidende.

- Fullstendig usannsynlig

Samtidig skriver Jyllandsposten at en sentral kilde i regjeringen avviser det hele, og hevder at Danmark stadig jobber med å få i stand en felles avtale.

- Det er fullstendig usannsynlig. Det er altså kun torsdag morgen, og det er fortsatt to dager igjen, sier en annen kilde som jobber tett på de danske forhandlerne til Jyllandsposten.

Dansk TV 2 har snakket med Connie Hedegaard, som ikke ville slå fast at Danmark kastet inn håndkleet.

- Jeg har akkurat spurt en veldig sliten Connie Hedegaard om det blir en klimaavtale - svaret var at hun ikke visste. Det danske formannskapet har kjørt seg fast, sier dansk TV 2s reporter i Bella Centeret til tv2.dk.

Frykter Obama ikke kommer

En annen kilde sier til dansk TV 2 at beslutningen om å ikke presentere et utkast til en avtale kan være en taktisk manøver fra det danske formannskapet:

- Det er et forsøk på å legge ansvaret over på noen andre og åpne veien for at statslederne skal redde det hele, sier kilden til TV 2.

En kilde opplyser til TV 2 at det nå er usikkert om Obama kommer til Danmark for å delta i klimaforhandlingene.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau har det danske utenriksdepartementet ikke mottat noen avbud fra stats- eller regjeringsledere. En kilde opplyser til Berlingske Tidende at president Barack Obama fortsatt planlegger å komme til København fredag.

Personvernpolicy