Nytt funn sår tvil om likkledet i Torino

Dette likkledet ble nylig funnet i en hule i Jerusalem. Likkledet, som stammer fra Jesu tid, er helt ulikt det berømte likkledet i Torino. Foto: AP / Scanpix.
Dette likkledet ble nylig funnet i en hule i Jerusalem. Likkledet, som stammer fra Jesu tid, er helt ulikt det berømte likkledet i Torino. Foto: AP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pArkeologer i Jerusalem har funnet et likklede fra Jesu tid. Funnet er helt ulikt det berømte likklede i Torino.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Det kjente likkledet i Torino har fått nok et skudd for baugen etter at israelske arkeologer har funnet et likklede fra Jesu tid i en hule ved Jerusalems gamleby.

Det nyoppdagede likkledet er nemlig helt forskjellig enn det i Torino, som av mange troende sees på som likkledet Jesus ble gravlagt i.

Det melder avisen Daily Mail i dag.

Laget på annen måte

Radiokarbondateringer og gjenstander funner i hulen viser at kledet stammer fra tiden rundt Jesu død.

Det skal imidlertid være tilvirket på en annen måte enn det berømte likkledet i Torino - som flere tekstileksperter har hevdet stammer fra en teknikk brukt mer enn 1000 år etter Jesus.

Likkledet i Torino regnes som ett av kristendommens mest berømte relikvier. Foto: Scanpix.Likkledet i Torino regnes som ett av kristendommens mest berømte relikvier. Foto: Scanpix.

Og i motsetning til kristendommens mest berømte relikvie, som består av én del, består kledet funnet i Jerusalem av flere seksjoner - blant annet en separat del for hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroversielt

Det har lenge vært en debatt knyttet til ektheten til likkledet i Torino. Kledet, som viser avtrykket av en korsfestet mannsperson, blir av skeptikerne ansett for å være en forfalskning fra middelalderen.

En karbondatering gjort av tre ulike laboratorier i 1988 ga støtte til skeptikerne og daterte svøpet til en gang mellom 1260 og 1390.

Tidligere i år gjenskapet også italienske forskere det berømte likkledet for å bevise at kledet trolig er en forfalskning.

Forrige måned uttalte imidlertid en kvinnelig forsker fra Vatikanet at hun hadde funnet ordene «Jesus Nazarene» på kledet, noe som skulle bevise at det virkelig dreide seg om et linklede som en gang hadde vært svøpet rundt Jesus kropp.

Men det nyoppdagede kledet brukt til å svøpe inn et lik i Jerusalem ser ut til å peke i en annen retning.

Den romersk-katolske kirke er selv svært forsiktige med å omtale kledet i Torino som Jesu likklede.

For Kirken er likkledets religiøse betydning viktigere enn spørsmålet om dets ekthet.