- Spionerte for Kina i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn 61 år gammel svensk uighur som har bodd i Sverige som politisk flyktning siden 1997 har blitt tiltalt for å spionere mot eksil-uighurer for Kina.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble identifisert i rettsdokumenter som den svenske borgeren Babur Maihesuti. Han ble pågrepet i Stockholm 4. juni 2009.

Han har blitt tiltalt for spionasje gjennomført «i perioden januar 2009 til 3. juni 2009», sier Tomas Lindstrand ved den svenske påtalemyndigheten.

- Han overleverte informasjon til en kinesisk diplomat og en kinesisk journalist som, på oppdrag for kinesisk etterretning, gjennomførte operasjoner i Sverige for den kinesiske staten, heter det i tiltalen som ble levert retten i Stockholm tirsdag.

Uighurer, et turkotatarisk-talende sentralasiatisk folkeslag som bor i Xinjiangregionen nordvest i Kina, har anklaget Beijing for flere tiår med religiøs, kulturell og politisk undertrykkelse.

Maihesuti spionerte på uighurer som var aktive i foreninger i Sverige, Norge, Tyskland og USA, sier Lindstrand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overleverte informasjon

Ifølge tiltalen «fikk han det til å se ut som om han sympatiserte med etniske uighurer, tok del i konferanser og møter med dem, og holdt det hemmelig at han overleverte informasjon til representanter for den kinesiske staten».

Informasjonen inkluderte detaljer om deres «politiske asyl, helsetilstand, bostedsland, reiser og telefonnummer».

Ifølge tiltalen ble han betalt og fikk personlige tjenester for sin innsats.


- Forbrytelsen betraktes som alvorlig fordi den var systematisk, gjennomført profesjonelt over en lengre periode, og kan ha forårsaket eller forårsake alvorlig skade for et stort antall mennesker, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rebiya Kadeer

Lindstrand sier mannen «nekter for å ha begått noen forbrytelse».

«Han sier møtene fant sted fordi han ble bedt av den (amerikanskbaserte uighurlederen i eksil) Rebiya Kadeer om å forhandle med noen som representerer den kinesiske staten, med andre ord journalisten han møtte. Det er hans forklaring», sier han.

«Han kan ha fått et slikt oppdrag (…) men mitt argument er at han rent faktisk har overlevert informasjon om personlig status og politiske forbindelser som ikke er tillatt ifølge loven om ulovlig etterretningsinnhenting», legger han til.

Kadeer vil være et av vitnene som blir hørt under rettssaken som er ventet å ta til i Stockholm i slutten av januar eller begynnelsen av februar, sier Lindstrand.

Mannen ble løslatt fra fengsel, men har fått reiseforbud.

Om han dømmes risikerer han fire års fengsel.