Ubåtheving kan koste milliarder

<pHeving ubåten U-864 ved Fedje kan komme til å koste så mye som mellom 1,2 og 2,2 milliarder kroner, ifølge en ny rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske ubåten U-864.Den tyske ubåten U-864.

Kostnadene ved heving av den tyske ubåten kan komme til å koste dobbelt så mye som hittil antatt.

Selskapet Dovre Group har sammen med Transportøkonomisk institutt (TØI) foretatt en kvalitetssikring av kontrakten og planene for heving. I en rapport som ble overlevert fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen onsdag skriver konsulentene at kostnadene kan komme opp i mellom 1,2 og 2,2 milliarder kroner.

Et nederlandsk bergingsselskap har inngått kontrakt om heving kostnadsberegnet til rundt 800 millioner kroner. Denne kontrakten får hard medfart i rapporten, der det heter at den på flere punkter framstår som uklar.

– Risikofordelingen mellom partene vurderes som uvanlig skjev i disfavør av oppdragsgiver, skriver TØI og Dovre Group som konkluderer med å frarå videreføring av prosjektet med den foreliggende kontrakten.

Rapporten anbefaler at det gjennomføres et forprosjekt for å gi grunnlag for bedre styring og mer kontrollert gjennomføring.

Dette kan i så fall forsinke hevingen, som er planlagt til sommeren 2011. Den tyske ubåten U-864 ble senket i 1945 og ligger på 150 meters dyp rundt 2 kilometer utenfor Fedje. Den var blant annet lastet med 67 tonn flytende kvikksølv lagret på stålflasker. (©NTB)

Personvernpolicy