D-vitamin og grønnsaker kan beskytte mot svangerskapsforgiftning

<span style="font-weight: bold">BESKYTTER: </span>Gravide som tar D-vitamintilskudd (for eksempel tran) og gravide som spiser rikelig med frukt og grønt under svangerskapet, har lavere risiko for svangerskapsforgiftning, viser norsk forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com, Monasje: ABC Nyheter)
BESKYTTER: Gravide som tar D-vitamintilskudd (for eksempel tran) og gravide som spiser rikelig med frukt og grønt under svangerskapet, har lavere risiko for svangerskapsforgiftning, viser norsk forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com, Monasje: ABC Nyheter)

<pTo norske studier viser at kvinner selv kan bidra til å redusere risikoen for svangerskapsforgiftning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Svangerskapsforgiftning eller preeklampsi er en tilstand der den gravide har forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen. Ofte ses hevelse (vann) i bena, ødemer, og noen kan ha forstyrrelser i blodlevringen.

Tilstanden kan også føre til eklampsi, som er krampeanfall med bevisstløshet hos en gravid.

Svangerskapsforgiftning oppstår etter 20. uke i svangerskapet og med økende forekomst frem mot nedkomst.

Truende eklampsi kjennetegnes av hodepine, uro, synsforstyrrelser, irritabilitet, søvnighet og sparsom vannlating. Når kramper opptrer, har den gravide eklampsi.

Årsakene til svangerskapsforgiftning er ukjente, men mange av risikofaktorene, for eksempel overvekt, høyt blodtrykk og diabetes, er de samme som for hjerte-karsykdom.

Det er tidligere vist at enkelte komponenter i kostholdet som sukker, fett og kostfiber påvirker risikoen for svangerskapsforgiftning, og den nye studien bygger opp under dette.

Dette er imidlertid den første gangen at kvinners kosthold i form av ulike kostmønster er undersøkt mot svangerskapsforgiftning.

De to studiene er publisert i internasjonale tidsskrifter (juninummeret av Journal of Nutrition og julinummeret av Epidemiology).

Arbeidet er et samarbeid mellom forskere fra avdeling for miljømedisin og avdeling for epidemiologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Kilde: Norsk helseinformatikk og Folkehelseinstituttet

(ABC Nyheter): Det er forskere fra Folkehelseinstituttet som står bak to studier som viser at gravide som tar D-vitamintilskudd (for eksempel tran) og gravide som spiser rikelig med frukt og grønt under svangerskapet, har lavere risiko for svangerskapsforgiftning (preeklampsi).

Svangerskapsforgiftning rammer 3-5 prosent av alle gravide og oppstår i siste halvdel av svangerskapet. Høyt blodtrykk og protein i urinen er tegn på svangerskapsforgiftning.

I alvorlige tilfeller kan svangerskapsforgiftning bli livstruende for mor og foster.

- Usunt kosthold øker risikoen

De to nye studiene omfatter over 23.400 førstegangsfødende som er rekrutter til Den norske mor og barn undersøkelsen. Blant disse var det 1267 (5,4 prosent) som fikk diagnosen preeklampsi.

Den ene viser at kvinner som tar tilskudd med D-vitamin, for eksempel tran, har lavere risiko for svangerskapsforgiftning enn de som ikke gjør det. Den positive effekten var størst for de som daglig tok D-vitamin tilsvarende mengden i en barneskje tran, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Den andre studien viste at kvinner som får i seg mye grønnsaker og frukt, samt bruker vegetabilske oljer i kostholdet, har lavere risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning enn kvinner som spiser lite av disse matvarene.

Studien viste også at de som spiste mye bearbeidet kjøtt (som pølser og hamburgere), lyst brød, salt snacks og sukkerholdig drikke, hadde økt risiko for svangerskapsforgiftning. Denne sammenhengen var særlig tydelig dersom kvinnene samtidig fikk i seg lite grønnsaker.

Ikke samme effekt med tilskudd

- Disse funnene er spennende og stemmer godt med det som er vist i tidligere norske studier, sier Anne Lise Brantsæter i Divisjon for miljømedisin ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i pressemeldingen.

Hun forteller videre at det tidligere har vært undersøkt om tilskudd av antioksidanter (som vitamin C og E tilskudd) kunne redusere risikoen for svangerskapsforgiftning.

- Disse undersøkelsene har imidlertid ikke gitt samme resultater som vi her ser hos de som får i seg antioksidanter gjennom kosten, sier forskeren.

Studien har tatt hensyn til en rekke andre faktorer som kan tenkes å påvirke resultatene, som kvinnenes totale energiinntak, bruk av ulike typer kosttilskudd, kroppsmasseindeks (BMI), alder, utdannelse og forhøyet blodtrykk.

Gravide kvinner er ofte motiverte for å legge om livsstilen slik at de får i seg mye grønnsaker og vegetabilske råvarer, forklarer Bantsæter:

- At dette også kan beskytte mot svangerskapsforgiftning er et viktig funn, sier hun.

Fet mat kan skade fosteret

Det finnes også en rekke studier som viser at mors kosthold under svangerskapet påvirker fosterets helse senere i livet.

ABC Nyheter skrev tidligere i år om en studie som viste at dersom mor spiser mye fet mat under svangerskapet kan det skade fosteret.

Professor Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet betegnet studien som viktig:

- Denne studien er en viktig brikke i et stort puslespill, som til sammen bekrefter at kosthold og ernæring kan påvirke fosterets egenskaper når det er født og langt utover i livet, sa han til ABC Nyheter da.

Les hele saken: - Fet mat skader fosteret

Les også: Mors junk food kan skade barnet

Personvernpolicy