KLIMA-TOPPMØTETFN: Naturvernforbundet en sikkerhetsrisiko

RABULIST? Her får Naturvernforbundets generalsekretær Jan Thomas Odegard adgangskortet sitt til klimakonferansen inndratt. Foto: Thomas Vermes
RABULIST? Her får Naturvernforbundets generalsekretær Jan Thomas Odegard adgangskortet sitt til klimakonferansen inndratt. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNaturvernforbundets generalsekretær Jan Thomas Odegard og alle naturvernerne som er akkreditert fra Friends of the Earth, ble i dag nektet adgang til klimatoppmøtet i København. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt uakseptabelt. Da vi kom til registreringen fikk vi vite at vi var suspendert fra konferansen. De sa at beslutningen var tatt av FN, sier Odegard til ABC Nyheter.

ABC Nyheter var vitne til at Odegard fikk beslaglagt sitt adgangskort til FNs klimakonferanse.

Sikrer mot Friends of the Earth

Han forteller at minst 100 personer fra Friends of the Earth, som Naturvernforbundet tilhører, er utestengt, blant dem lederen Nmimmo Bassey.

Bassey fikk møte FN-konferansens generalsekretær Yvo de Boer, og kom litt etter ned til flokken av utestenge miljøvernere.

- De sa at vi er blitt nektet adgang av sikkerhetshensyn, kunne Bassey fortelle.

I mellomtida nærmer en helt annen gruppering seg Bella Center utenfra.

Det har lenge vært klart at arrangøren ønsker å begrense adgangen til Bella Center nå i sluttfasen, men det ble i går lovet at de 7000 representantene fra organisasjoner skulle få slippe inn i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi føler oss særlig utsatt for dette. Det er også folk fra andre organisasjoner som ikke slipper inn, men det virker som Friends of the Earth er mest rammet, sier Odegaard.

Friends of the Earth er en internasjonal sammenslutning med 75 miljøorganisasjoner, mange av dem fra u-land.

- Svekker stemmene

Opprørt: Jan Thomas Odegard (til høyre) og andre miljøvernere diskuterte forgjeves med vaktene. Foto: Thomas VermesOpprørt: Jan Thomas Odegard (til høyre) og andre miljøvernere diskuterte forgjeves med vaktene. Foto: Thomas Vermes

– Dette vil svekke stemmen fra sør, fra ofrene for klimaendringene. Det er avgjørende at miljøbevegelsen får være til stede og legge press på politikerne nå som klimatoppmøtet går inn i den avgjørende fasen, sier Odegard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elisabeth Bast fra Friends of the Eart international er også blant de suspenderte.

– En viktig del av vår jobb er å være til stede for å se hva som pågår. Nå får vi ikke være med og påvirke under den avgjørende delen av toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med FN for en kommentar, men har ikke lykkes.

Til Danmarks Radio sier FNs sikkerhetssjef Mark Wood at sikkerheten trappes opp nå som regjeringssjefer og presidenter begynner å ankomme, og at de har fått nyss om at det ble planlagt aksjoner også inne i konferansesenteret.

Setter døra på gløtt

FNs klimasjef Yvo de Boer møtte de utestengte seinere på formiddagen.

- Vi er trolig suspendert fordi folk fra andre miljøorganisasjoner har gått ut og sagt at de støtter forsøket på å storme klimatoppmøtet i dag, sier Odegard etter møtet.

Han understreker at hverken Norges Naturvernforbund eller Friends of the Earth har gått ut med slik støtte. Det forhandles nå om å slippe inn noen av de utestengte.

Halv tolv viste det seg da også at aktivister innenfor konferansehallene satte i gang et fredelig demonstrasjonstog og ropte slagord på vei ut til et «folkeforum» på utsiden.

Urbefolkingsgrupper og andre som kom inn på Bellacenteret, skapte oppløp med sin demonstrasjon. Foto Thomas VermesUrbefolkingsgrupper og andre som kom inn på Bellacenteret, skapte oppløp med sin demonstrasjon. Foto Thomas Vermes