100 demonstranter pågrepet

Demonstrasjonen «Reclaim Power» startet ved Tårnby stasjon i København. (Foto: Scanpix)
Demonstrasjonen «Reclaim Power» startet ved Tårnby stasjon i København. (Foto: Scanpix)

<pDemonstranter stormer klimamøtet i København. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 demonstranter er pågrepet i København onsdag formiddag, opplyser dansk politi.

Demonstrantene var på vei til klimatoppmøtet på Bella Center, hvor de skulle ta seg inn.

- Klokken 10 hadde vi pågrepet om lag 100 personer, men tallet har steget etter dette. Pågripelsene har skjedd forskjellige steder, og vi har ennå ikke helt oversikt, sier politiets pressetalsmann, Henrik Suhr, til avisen Berlingske Tidende.

Se ABCTV: Over 100 demonstranter arrestert

Tok fra dem skoene

Ifølge Ekstra Bladet forsøkte demonstranter å ta seg inn gjennom en inngang på baksiden av bygget. De ble imidlertid raskt stanset av politiet.

- Arrestasjonene pågikk uten dramatikk. Det er et massivt oppbud av politifolk i området, melder ABC Nyheters reporter Kristian S. Aas på stedet.

Noen av de pågrepne forsøkte å stikke av - noe som førte til at politiet tok fra dem skoene.

Det er forventet at mellom 5-10.000 vil finne veien til klimatoppmøtet.

Ville holde appell

Om lag 1500 aktivister samlet seg ved Tårnby stasjon onsdag morgen for demonstrasjonen «Reclaim Power», ifølge Berlingske Tidende.

Planen var å trenge seg inn foran Bella Center og holde appeller hvor representanter fra den tredje verden skulle få komme til orde i klimadebatten. Denne demonstrasjonen var varslet, men det ble raskt meldt om andre demonstrasjoner i ulike deler av København.

Man forventer at flere vil slutte seg til demonstrasjonen etter hvert. Det meldes også om andre demonstranter som har samlet seg ved ulike steder i København.

En demonstrant blir ført inn i en politibil ved Bella Center. (Foto: Kristian S. Aas/ABC Nyheter)En demonstrant blir ført inn i en politibil ved Bella Center. (Foto: Kristian S. Aas/ABC Nyheter)

De 200-300 aktivistene ved Field's kjøpesenter på Ørestad stasjon rakk bare å gå ti meter før politiet skubbet dem tilbake, melder Jyllandsposten. Dermed oppsto det bråk mellom politiet og demonstranter.

- Godt forberedt

Denne demonstrasjonen har imidlertid ingen tilknytning til den varslede demonstrasjonen som startet ved Tårnby stasjon.

Ifølge har Climate Justice Action har politiet også stoppet et tog med 600 aktivister som var på vei mot demonstrasjonen ved Bella Center. Politiet har så langt ikke bekreftet dette.

Politiet sto klare allerede klokken 06.30 onsdag morgen, og de føler seg godt rustet til å møte opptøyene.

- Vi har vært forberedt i mange måneder. Vi har intensivert vår overvåkning og sender masse politifolk ut til de forskjellige stedene, sier politiets pressetalsmann Lars Borg til Berlingske.

Se video fra arrestasjonene her:

Personvernpolicy