«Årets nordmann» risikerer fengsel

Randi Hagen Spydevold ble i dag kåret til Årets nordmann. Hun får prisen først og fremst for å ha fått søstrene Kadije og Menije Ravandost fra Iran til Norge mot norske myndigheters vilje. For det risikerer hun fengsel. Foto: Scanpix.
Randi Hagen Spydevold ble i dag kåret til Årets nordmann. Hun får prisen først og fremst for å ha fått søstrene Kadije og Menije Ravandost fra Iran til Norge mot norske myndigheters vilje. For det risikerer hun fengsel. Foto: Scanpix.

<pRandi Hagen Spydevold hedret av Ny Tid i dag. I morgen kan hun bli siktet for menneskesmugling. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Randi Hagen Spydevold (56) ble i dag kåret til Årets nordmann i 2009 av ukesmagasinet Ny Tid.

- Det er kjempeære å bli kåret til Årets nordmann, men jeg har ikke gjort det jeg har gjort for å få en pris. Flere burde oppleve hvor godt det er å hjelpe andre i nød. En skal ikke se bort ifra at det var ren egoisme som førte til at jeg smuglet jentene tilbake til Norge, sier advokat Randi Spydevold Hagen til Ny Tid.

Spydevold får nemlig prisen først og fremst for å ha fått søstrene Kadije og Menije Ravandost fra Iran til Norge mot norske myndigheters vilje.

- Planlegger en straffbar handling

- Spydevold har bevisst satt menneskerettighetene over byråkratiets subjektive feilvurdering. For dette fortjener hun å æres. Hun er en god nordmann i ordets rette forstand, sa Ny Tids ansvarlige redaktør, Dag Herbjørnsrud, da prisen ble utdelt i Ny Tids lokaler tirsdag ettermiddag.

Historien strekker seg tre år tilbake i tid. I et innlegg i Aftenposten 11. desember 2006 skrev Spydevold:

«Jeg er i ferd med å planlegge en straffbar handling og etterlyser en person som er villig til å medvirke til menneskesmugling»

Noen måneder tidligere hadde Spydevold blitt gjort kjent med historien om hvordan søstrene Menije og Kadije Ravandost fra Sarpsborg har blitt sendt til Iran mot sin vilje to måneder før de skulle få endelig statsborgerskap i Norge.

Risikerer tre års fengsel

Spydevold lykkes i å få søstrene til Norge, og NRK Brennpunkt dokumenterte arbeidet.

Nå risikerer Spydevold inntil tre års fengsel for å ha smuglet de to søstrene til Norge. I morgen avgjør statsadvokaten om hun skal siktes for menneskesmugling.


– Vi mottok saken i november, og den er ferdig behandlet, men så lenge de innvolverte ikke har fått beskjed blir det feil å gå ut i pressen med statsadvokatens vurdering av siktelsen, sier en saksbehandler ved Statsadvokatens kontor til Ny Tid.

Personvernpolicy