Ny film fra Polanski

Den fransk-polske regissøren Roman Polanski sitter i husarrest i Sveits. Foto: Scanpix/AFP.
Den fransk-polske regissøren Roman Polanski sitter i husarrest i Sveits. Foto: Scanpix/AFP.

<pDen nye filmen til Roman Polanski, for tiden under husarrest i Sveits, vil få sin verdenspremiere og konkurrere under filmfestivalen i Berlin i februar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den Oscar-vinnende regissøren av «Chinatown» og den nye «The Ghost Writer» sitter i husarrest i Sveits etter at han ble pågrepet i september da han kom til Sveits for å ta imot en pris under filmfestivalen i Zürich.

Amerikanske påtalemyndigheter har jaktet på den fransk-polske Polanski (76) siden 1978 da han flyktet fra landet før han kunne bli dømt, etter å ha innrømmet å ha hatt ulovlig sex med en 13 år gammel jente.

Regissøren, som har fransk statsborgerskap, kjemper mot utlevering til USA, etter å ha blitt innvilget en kausjon på 4,5 millioner dollar på betingelse av at han overlater passet sitt og bærer en elektronisk lenke.

Sveitsiske myndigheter har advart Polanski, som tilbrakte flere uker i fengsel, om at han vil bryte kausjonsbetingelsene dersom han forlater huset i de sveitiske alpene, og Interpol har advart naboland om å være oppmerksomme dersom han forsøker å rømme.

Redigerte i fengsel

Polanski skal ha redigert «The Ghost Writer» i fengsel og siden i vinterstedet i Gstaad for å kunne ha det klart til den første visningen under Berlinfestivalens 60-årsjubileum fra 11-21 februar.

Filmen er basert på romanen «The Ghost» av den britiske forfatteren Robert Harris. Ewan McGregor spiller en karakter som er ansatt for å skrive selvbiografien til en tidligere britisk statsminister basert på Tony Blair, og siden avdekker mørke hemmeligheter.

I tillegg til «The Ghost Writer», der også Pierce Brosnan spiller, vil «Shutter Island» av Martin Scorsese med Leonardo DiCaprio i hovedrollen også ha verdenspremiere i Berlin, men vil ikke konkurrere om pris.

Andre som søker den ettertraktede prisen Gullbjørnen inkluderer «Na Putu» («På stien») av den bosniske regissøren Jasmila Zbanic, hvis voldtektsdrama «Grbavica» vant hederen i 2006, og «Bal» («Honning») av tyrkiske Semih Kaplanoglu.

Ber om henleggelse

Filmer som blir vist uten å konkurrere om prisen er blant annet «My Name is Khan» med Bollywoodstjernen Shah Rukh Khan, regissert av Karan Johar.

Men Polanski vil neppe være på den røde løperen.

I forrige uke ba hans advokater en ankedomstol i California om å avvise dommen mot Polanski, med henvisning til en påstått tjenesteforseelse fra dommeren, som døde i 1993, i saken som nå er mer enn 30 år gammel.

Men påtalemyndigheten argumenterte med at han måtte møte i retten selv for å argumentere for å få saken henlagt.

Offeret, Samantha Geimer, har også bedt om at saken skal henlegges, og sier den fornyede oppmerksomheten volder henne bry.

- 32 år er nok, sier Geimers advokat, Lawrence Silver, og legger til at hun har blitt skadelidende av en «urettferdig» og «upassende» rettergang.

Personvernpolicy