Ny film fra Polanski

Den fransk-polske regissøren Roman Polanski sitter i husarrest i Sveits. Foto: Scanpix/AFP.
Den fransk-polske regissøren Roman Polanski sitter i husarrest i Sveits. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen nye filmen til Roman Polanski, for tiden under husarrest i Sveits, vil få sin verdenspremiere og konkurrere under filmfestivalen i Berlin i februar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den Oscar-vinnende regissøren av «Chinatown» og den nye «The Ghost Writer» sitter i husarrest i Sveits etter at han ble pågrepet i september da han kom til Sveits for å ta imot en pris under filmfestivalen i Zürich.

Amerikanske påtalemyndigheter har jaktet på den fransk-polske Polanski (76) siden 1978 da han flyktet fra landet før han kunne bli dømt, etter å ha innrømmet å ha hatt ulovlig sex med en 13 år gammel jente.

Regissøren, som har fransk statsborgerskap, kjemper mot utlevering til USA, etter å ha blitt innvilget en kausjon på 4,5 millioner dollar på betingelse av at han overlater passet sitt og bærer en elektronisk lenke.

Sveitsiske myndigheter har advart Polanski, som tilbrakte flere uker i fengsel, om at han vil bryte kausjonsbetingelsene dersom han forlater huset i de sveitiske alpene, og Interpol har advart naboland om å være oppmerksomme dersom han forsøker å rømme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redigerte i fengsel

Polanski skal ha redigert «The Ghost Writer» i fengsel og siden i vinterstedet i Gstaad for å kunne ha det klart til den første visningen under Berlinfestivalens 60-årsjubileum fra 11-21 februar.

Filmen er basert på romanen «The Ghost» av den britiske forfatteren Robert Harris. Ewan McGregor spiller en karakter som er ansatt for å skrive selvbiografien til en tidligere britisk statsminister basert på Tony Blair, og siden avdekker mørke hemmeligheter.

I tillegg til «The Ghost Writer», der også Pierce Brosnan spiller, vil «Shutter Island» av Martin Scorsese med Leonardo DiCaprio i hovedrollen også ha verdenspremiere i Berlin, men vil ikke konkurrere om pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre som søker den ettertraktede prisen Gullbjørnen inkluderer «Na Putu» («På stien») av den bosniske regissøren Jasmila Zbanic, hvis voldtektsdrama «Grbavica» vant hederen i 2006, og «Bal» («Honning») av tyrkiske Semih Kaplanoglu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om henleggelse

Filmer som blir vist uten å konkurrere om prisen er blant annet «My Name is Khan» med Bollywoodstjernen Shah Rukh Khan, regissert av Karan Johar.

Men Polanski vil neppe være på den røde løperen.

I forrige uke ba hans advokater en ankedomstol i California om å avvise dommen mot Polanski, med henvisning til en påstått tjenesteforseelse fra dommeren, som døde i 1993, i saken som nå er mer enn 30 år gammel.

Men påtalemyndigheten argumenterte med at han måtte møte i retten selv for å argumentere for å få saken henlagt.

Offeret, Samantha Geimer, har også bedt om at saken skal henlegges, og sier den fornyede oppmerksomheten volder henne bry.

- 32 år er nok, sier Geimers advokat, Lawrence Silver, og legger til at hun har blitt skadelidende av en «urettferdig» og «upassende» rettergang.