- Klimatoppmøtet er allerede en suksess

Guvernør Arnold Swarzenegger hilste på Gordon Campbell fra British Colombia etter sin tale i København. (Foto: Tor Bjarne Christensen)
Guvernør Arnold Swarzenegger hilste på Gordon Campbell fra British Colombia etter sin tale i København. (Foto: Tor Bjarne Christensen)

<pDet sa guvernør Arnold Schwarzenegger da han talte under klimatoppmøtet i København i dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Verdens regjeringer kan ikke gjøre fremskritt for klimaet alene. De trenger deres hjelp. De trenger stater, byer, forskere, aktivister, enkeltpersoner – de trenger alle der ute, sa guvernør Arnold Schwarzenegger

Schwarzenegger kom til København få timer før klimatoppmøtet går over i høynivådelen, der statsledere fra hele verden tar forhandlingene inn i den siste og avgjørende fasen. De siste dagene har vært preget av mangel på fremgang på en rekke avgjørende spørsmål. Schwarzenegger på sin side mener at konferansen allerede er en suksess fordi den viser verdens enorme oppmerksomhet om klima.

Likte den stygge andungen best

Schwarzenegger har vært flere ganger i København. Han kjenner byen godt, både fra premierer på sine egne filmer og vektløftersamlinger fra ungdommen. Han har hørt om Den lille havfruen, men liker et annet eventyr av H.C. Andersen bedre.

– Da jeg var liten gutt og vokste opp i Østerrike likte jeg historien om Den stygge andungen best. Det er en historie om forandring. Jeg har alltid trodd på kraften i forandring. Det er den troen som har brakt oss hit. Er det bare en drøm? Er det noe vi kan gjøre virkelig? spurte Schwarzenegger en fullsatt sal med journalister og spesielt inviterte.

Schwarzeneggers svar var tydelig:

– Dere burde føle håp. Spørsmålet er hvordan vi kan gjøre verden levelig og bærekraftig. Det ville vært flott om vi ble enige om utslippsmål og fikk en god avtale her i København, men hva om jeg forteller dere at en slik avtale aldri vil være nok? Mesteparten av utslippene av klimagasser skjer på et subnasjonalt nivå. Det er der utslippskuttene må skje, sa Schwarzenegger.

Bevegelsen begynner i folket

Han mener utviklingen mot et bærekraftig samfunn allerede har kommet godt i gang og trakk frem en rekke eksempler. Solcelleanlegg i India, vindmølleparker i Texas, energieffektivisering i København og miljøbevissthet i Europa. Han la heller ikke skjul på Californias tiltak for å begrense utslippene fra bilparken og satsning på miljøteknologi.

– En ny bevegelse begynner i folket, ikke i regjeringer. Når bevegelsen blir sterk nok, kommer regjeringene etter. Mens regjeringene har kranglet, har subnasjonale myndigheter begynt å gjøre noe. Mens de debatterer klimagassutslipp her, har folk begynt å leve bærekraftig og kutte sine egne utslipp. Jeg tror på kraften i vanlige folk, i forskere, i aksjonister, i byer og stater. Ofte ser vi ikke den enorme kraften som finner. La oss forene vårt håp og levere den kraften som skal til for å forvandle samfunnet. Det kan være Københavns store bidrag, sa Schwarzenegger

- Vi går fremover uansett

Selv akter han ikke å sitte og vente på at statslederne skal bli enige.

– Vi i California tror ikke at fremskritt må la seg vente på Washington, Beijing eller Kyoto. Vi går fremover uansett – og vi gjør store fremskritt. Jeg tror at verdens næringsliv vil bytte til sol- og vindkraft og annen ren energi langt raskere enn verden tror. Det oppløftende i dette er at u-landene kan hoppe over den fossile fasen og gå rett til et rent samfunn, sa Schwarzenegger.

Nyheten om at Schwarzenegger skulle tale startet et kappløp i pressesalen. Meldingen om at de delte ut adgangstegn til foredraget ble lest opp på høyttaleranlegget. Det gikk tre sekunder. En masse journalister reiste seg. Noen begynte å løpe. Fremme ved informasjonsdesken der de delte ut billettene, begynte folk å skubbe seg frem. Noen dyttet andre ut av køen for å slippe frem selv. Langt fra alle fikk billett.

ABC Nyheter var heldigere. Vi fikk vår billett før meldingen ble lest opp, og det var verken kø eller trengsel. I foredragssalen havnet vi rett ved guvernøren.

Schwarzenegger avsluttet sin tale med sin berømte replikk: -.- I’ll be back!

Personvernpolicy