Faremo på vei til Afghanistan

Et selvmordsangrep i Afghanistans hovedstad Kabul rammet tirsdag morgen området der den norske ambassaden ligger. Minst åtte mennesker ble drept og 40 såret i angrepet. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX
Et selvmordsangrep i Afghanistans hovedstad Kabul rammet tirsdag morgen området der den norske ambassaden ligger. Minst åtte mennesker ble drept og 40 såret i angrepet. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX

<pForsvarsminister Grete Faremos besøk til Kabul senere i uken vil ikke bli påvirket av selvmordsangrepet som rammet området ved Norges ambassade tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

terroraksjoner i Kabul den siste tiden

* 15. desember 2009: Minst åtte personer drept og over 40 såret i et selvmordsangrep i nærheten av den norske ambassaden

* 13. november: Tre utenlandske soldater såret da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta utenfor en amerikansk militærbase

* 28. oktober: Minst seks FN-ansatte drept da opprørere stormet en FN-bygning

* 8. oktober 2009: Minst 17 personer drept da en selvmordsbomber angrep Indias ambassade

* 17. september: Ti afghanske sivile og seks italienske soldater drept i et selvmordsangrep på veien mellom flyplassen og den amerikanske ambassaden

(Kilde: Reuters, NTB)

Ingen nordmenn ble såret i bombeeksplosjonen ved ambassaden, men minst åtte personer ble drept og over 40 ble såret i selvmordsangrepet.

Norges ambassade i Kabul rammet av bombeangrep

– Vi har kartlagt hvordan vi er rammet og det dreier seg om vinduer og dører som er ødelagt av lufttrykket fra eksplosjonen, sier ambassadesekretær Bjørn Christian Rydmark ved den norske ambassaden i Kabul til NTB.

Den norske ambassaden ringte tirsdag morgen rundt til det norske miljøet i Kabul for å dobbeltsjekke at ingen er blitt rammet. Eksplosjonen skjedde omtrent 200 meter fra det norske ambassadebygget i 9.45-tiden lokal tid. Også flere boliger på ambassadens område har fått ruter og dører ødelagt av sjokkbølgen fra eksplosjonen.

Faremo kommer

– Ambassadepersonellet befinner seg fremdeles på ambassaden etter angrepet. Det er foreløpig ikke aktuelt å evakuere ambassaden, sier pressevakt Haakon Svane i Utenriksdepartementet til NTB.

Pressvakt Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet sier eksplosjonen ikke påvirker forsvarsminister Grete Faremos reiseplaner.

– Vi kommer ikke til å gjøre noen forandringer i forsvarsministerens program. Men som på alle slike reiser til urolige områder, vil sikkerheten bli vurdert underveis. Slike vurderinger ville vi gjort uavhengig av bombeangrepet i Kabul, sier Spange Brekke.

– Massoud målet

Ifølge afghanske myndigheter er minst åtte personer drept og over 40 såret i angrepet, som var en selvmordsaksjon.

Selvmordsaksjonisten brukte en bilbombe i angrepet. Aksjonen fant sted i nærheten av huset til en tidligere visepresident og hotell Heetal, som blir hyppig brukt av utlendinger.

Afghanske myndigheter sier det er uklart hva som var målet for angrepet, men sikkerhetskilder på åstedet hevder overfor nyhetsbyrået AP at selvmordsaksjonen var rettet mot tidligere visepresident Ahmad Zia Massoud.

Han er bror til Ahmad Shah Massoud, som har heltestatus og som ble drept av al-Qaida to dager før 11. september-angrepene mot USA.

– Selvfølgelig var han målet. Først drepte Taliban Massoud. Nå forsøker de å drepe broren, sier Sah Asmat, en medhjelper til eksvisepresidenten.

To av Massouds livvakter er blant de drepte, ifølge BBC.

Korrupsjonskonferanse

Aksjonen skjedde i Wazir Akhbar Khan-distriktet, der en rekke ambassader befinner seg.

– Bilen kjørte veldig sakte opp til kontrollposten, og så eksploderte den, sier 22 år gamle Humayun Azizi til AP.

Eksplosjonen skjedde idet politikere, tjenestemenn og utenlandske ambassadører samlet seg for en konferanse om korrupsjon et annet sted i Kabul, der også president Hamid Karzai hadde varslet sitt nærvær. (©NTB)

Personvernpolicy