Norges ambassade i Kabul rammet av bombeangrep

En kvinne hjelpes bort fra flammene som etterfulgte den sterke eksplosjonen i Kabul. Et selvmordsangrep rystet ambassadestrøket og skadet blant annet den norske ambassaden. Foto: REUTERS/Ahmad Masood.
En kvinne hjelpes bort fra flammene som etterfulgte den sterke eksplosjonen i Kabul. Et selvmordsangrep rystet ambassadestrøket og skadet blant annet den norske ambassaden. Foto: REUTERS/Ahmad Masood.

<pMinst åtte personer ble drept og 40 såret da en bombe rammet området der den norske ambassaden i Kabul ligger. Ingen norske ambassadeansatte ble såret angrepet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroraksjoner i Kabul den siste tiden

* 15. desember 2009: Minst åtte personer drept og over 40 såret i et selvmordsangrep i nærheten av den norske ambassaden

* 13. november: Tre utenlandske soldater såret da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta utenfor en amerikansk militærbase

* 28. oktober: Minst seks FN-ansatte drept da opprørere stormet en FN-bygning

* 8. oktober 2009: Minst 17 personer drept da en selvmordsbomber angrep Indias ambassade

* 17. september: Ti afghanske sivile og seks italienske soldater drept i et selvmordsangrep på veien mellom flyplassen og den amerikanske ambassaden

Norges ambassade i Kabul, Ahghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIXNorges ambassade i Kabul, Ahghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Så vidt vi vet har eksplosjonen ikke forårsaket personskader for nordmenn eller andre ansatte på ambassaden, sier pressevakt Haakon Svane i Utenriksdepartementet til NTB.

Den norske ambassaden ringte tirsdag morgen rundt til det norske miljøet i Kabul for å dobbeltsjekke at ingen er blitt rammet.

Ambassadebygget er påført skader i angrepet, og det dreier seg blant annet om knuste ruter.

Eksplosjonen rammet området der den norske ambassaden ligger i 7.45-tiden lokal tid.

Ambassadepersonellet befinner seg fremdeles på ambassaden etter angrepet. Det er foreløpig ikke aktuelt å evakuere ambassaden.

Minst åtte drept

– Det er så langt ikke noe som tyder på at vi vil evakuere, men vi holder situasjonen under fortløpende oppsikt, sier Svane.

Ifølge afghanske myndigheter er minst åtte personer drept og over 40 såret i angrepet, som var en selvmordsaksjon.

Selvmordsaksjonisten brukte en bilbombe i angrepet. Aksjonen fant sted i nærheten av huset til en tidligere visepresident og hotell Heetal, som blir hyppig brukt av utlendinger.

– Massoud målet

Afghanske myndigheter sier det er uklart hva som var målet for angrepet, men sikkerhetskilder på åstedet hevder overfor nyhetsbyrået AP at selvmordsaksjonen var rettet mot tidligere visepresident Ahmad Zia Massoud.

Han er bror til Ahmad Shah Massoud, som har heltestatus og som ble drept av al-Qaida to dager før 11. september-angrepene mot USA.

– Selvfølgelig var han målet. Først drepte Taliban Massoud. Nå forsøker de å drepe broren, sier Sah Asmat, en medhjelper til eksvisepresidenten.

To av Massouds livvakter er blant de drepte, ifølge BBC.

Korrupsjonskonferanse

Selvmordsaksjonen var rettet mot Wazir Akhbar Khan-distriktet, der en rekke ambassader befinner seg.

– Bilen kjørte veldig sakte opp til kontrollposten, og så eksploderte den, sier 22 år gamle Humayun Azizi til AP.

Eksplosjonen skjedde idet politikere, tjenestemenn og utenlandske ambassadører samlet seg for en konferanse om korrupsjon et annet sted i Kabul, der også president Hamid Karzai har varslet sitt nærvær. (©NTB)

Personvernpolicy