Stadig nye havnivå-tall

Jonas Gahr Støre og Al Gore advarte om issmelting i Tromsø i vår. I dag slo de i bordet en ny rapport for FNs klimatoppmøtet i København. Foto: Thomas Vermes
Jonas Gahr Støre og Al Gore advarte om issmelting i Tromsø i vår. I dag slo de i bordet en ny rapport for FNs klimatoppmøtet i København. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKlimarapporten Jonas Gahr Støre og Al Gore la fram for klimatoppmøtet i København i dag, mangedobler stigningen i havnivå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter: Havnivået kan stige mellom 0,5-1,5 meter innen 2100 - ja i verste fall hele 2 meter. Det er konklusjonen i en ny vitenskapsrapport om virkningen av issmelting på Grønland, Antarktis og verdens fjellområder.

Rapporten ble offentliggjort av Utenriksdepartementet i går og ble overrakt av Jonas Gahr Støre og Nobel-prisvinner Al Gore til FNs klimakonferanse i København mandag ettermiddag.

Her finner du hele rapporten.

For bare to uker siden gikk samme Jonas Gahr Støre (Ap) inn for å liberalisere verdenshandelen i en ny WTO-avtale som ikke tar hensyn til klimaet.

Norsk grep om handel og klima

I ettermiddag ble imidlertid miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) bedt av den danske ministeren Connie Hedegaard om å lede arbeidet med å diskutere klima og handel under de pågående klimaforhandlingene i København.

I regjeringen er imidlertid Solheim underlagt Støre i handelsspørsmål, og må dermed fremme liberaliseringsønsket også Norge stiller seg bak i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskusjonen går blant annet på om land som innfører klimatiltak, kan legge importavgift på varer produsert i land som ikke har klimakostnader.

Har klimaet noen sjanse mot handelsliberalisering? Les her.

Mye høyere enn før

De nye prognosene for stigning av havnivået som Støre la fram i dag, er mangedobbelt av de vitenskapelige anslagene for den gjeldende havnivåstigningen. Ifølge direktør Pål Prestrud ved Cicero senter for klimaforskning øker havnivået i dag med 3,5 millimeter i året. På de 90 årene fram til 2100 tilsier det bare 31,5 cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På hjemmesidene til Cicero står det opplyst at havnivåstigningen som følge av økende temeperatur på kloden, i verste fall kan komme opp i 88 cm, bygd på tallene fra FNs klimapanel IPCC. Og nå kommer altså 2 meter opp som skrekk-scenario om ikke politikerne kommer fram til en klimaavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skal vi tro?

- Hva vi skal tro på, direktør Pål Prestrud ved Cicero?

- Det er et godt spørsmål. IPCC-rapporten fra 2007 samler opp vitenskapelige rapporter fram til 2006. I den rapporten slår de fast at det har skjedd ting med ismassene på Grønland og Antarktis. Man forstår ikke dynamikken i disse områdene godt nok. Denne høsten har det kommet nye studier som tyder på en ny dynamikk i avsmeltingen, svarer han.

- De konkluderer med økende avsmelting, 250 milliarder tonn smelter nå hvert år fra Grønlands samlede ismasse på 2,3 millioner milliarder tonn. Ismassen på Antarktis ismasse er 30 millioner miliarder tonn, forteller Prestrud.

Mer og mer

- Er dette mer enn man har trodd?

- Avsmeltingen er økende. Tilskuddet til havnivåstigningen fra smelting fra Grønland og Antarktis er 0,5 - 1,0 millimeter i året av totalt 3,5 millimeter i året. Resten skyldes at havet varmes opp og smeltende is fra fjellene i verden, sier Prestrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse tallene gir for tida 3,5 millimeter havnivåstigning i året. Da er det langt fram til 2 meters økning i havnivået fram til 2100, som den nye rapporten har som verste scenario?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For ti år siden økte havnivået med ca. 2 millimeter. Nå 3,5. På kort tid har altså den årlige veksten økt med 40 prosen. Man regner med at dette vil øke på, sier Cicero-direktøren.

Bedrageri og svindel?

- Alle slike tall avvises av såkalte klimaskeptikere. Hvor sikker kan du være?

- Den rådende oppfatningen blant forskerne de siste fire-fem årene er entydig på denne avsmeltingen, sier Prestrud og legger til:

- Mange av dem som uttaler seg, vil jeg ikke kalle klimaskeptikere. De er klimafornektere. Å være skeptiker, er helt ypperlig. De behøver ikke å kalle sine meningsmotstandere for svindlere og bedragere slik klimafornekterne gjør.

Les også: Tror land og hav vil stige like mye.

Artikkelen er oppdatert med spørsmålet om klima og handel.