Meny

Paradis uten muskat

FORSVUNNET: Han har høstet inn en flott, men billig bananklase. Den kostbare muskaten som grodde her, er borte. (Foto: Thomas Vermes)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et trangt dalføre opp fra landsbyen Grand Roi åpenbarer det seg noe som fortoner seg som et paradis for en nordboer. Men noe mangler.

GRENADA (ABC Nyheter): En krystallklar elv i dalbunnen, fargerike hus på pæler og alskens trær og blomster langs en smal landevei fra vestkysten opp i frodig brattlende.

Men noe mangler, noe som var her fram til 2004. Muskattrær med kryddernøtta muskat ga levebrød til bøndene her i nærheten av landsbyen Grand Roi.

Orkanen Ivan røsket med seg muskattrærne og ødela 90 prosent av husene i dalføret. Som overalt ellers på øya.

Er Grenada og Karibia rammet av issmelting i Arktis? Les her.

- Opplagt klimakatastrofe

Muskaten med den røde hamsen som blir muskatblomme.Muskaten med den røde hamsen som blir muskatblomme.

- Det er helt opplagt at vi ser klimaendringer her, sier Nigel Forrester, som nå driver én av to kafeer der veien ender.

- Dette var i sin tid bestefars gård. Før Ivan var det masse muskattrær her. Etter Ivan var alt borte, forteller Forrester.

En tiendel fem år etter

I et duftende lagerbygg i hovedstaden St. George's forteller Joyce John hva muskat-katastrofen summerte seg opp til for denne vesle øystaten:

- Før Ivan produserte vi 2000-2500 tonn i året. Nå, fem år etter, bare 250-300 tonn, sier John, som er direktør i muskatdyrkernes kooperativ, Grenada Co-operative Nutmeg Association.

- Muskat var vår viktigste eksportartikkel. Inntektene lå på 30-50 millioner østkaribiske dollar (65-108 millioner kroner). Nå selger vi for 8-9 millioner dollar, legger hun til.

Landbruket ble borte

- Klimaendringene ødela landbruket her, mener Nigel Forrester.- Klimaendringene ødela landbruket her, mener Nigel Forrester.

- Jeg trodde det skulle ta år før noe grodde opp igjen, sier Nigel Forrester oppe i ødemarka.

- Det ble fort grønt igjen, men det er urovekkende at folk ikke driver landbruk lenger, her hvor det var flest bønder, sier han.

- Nå har turismen overtatt. Turisme er raske penger. Men de er usikre. Med landbruk har du i hvert fall mat om du ikke har penger, mener Forrester.

Nå dyrker de få beboerne i dalen grønnsaker og frukt. Her som andre steder har de gitt opp den langsiktige investeringen i nye muskattrær.

Tror menneskene står bak

På kooperativet forteller de at eksportinntektene fra muskatnøtter nå er én tiendel.På kooperativet forteller de at eksportinntektene fra muskatnøtter nå er én tiendel.

- Værlaget har alltid skiftet opp gjennom århundre og årtusener. Var Ivan en del av de naturlige skiftningene?

- Jeg tror mesteparten er menneskeskapt, svarer Forrester.

Han legger ikke skylda på den store omverdenen, men tenker lokalt:

- Folk hugger ned mer trær enn noensinne for å bygge hus. I bestefars tid hadde landsbyen to biler. Nå er det 20 der, sier Nigel Forrester indignert.

Tror ikke på teorien

Katastrofe eller ikke, muskat-sjefen Joyce John hopper ikke på teorien om menneskeskapte klimaendringer.

- Når du får en orkan, kan du ikke vite om den er menneskeskapt eller ikke. Ja, hvor mange prosent av Ivan skulle stamme fra forurensning? spør hun retorisk.


Ikke bekymret for eksport

På en arktisk klimakonferanse i Tromsø fortalte den karibiske forskeren Kenrick R. Leslie at sammenbruddet i Grenadas eksportinntekter fra muskatnøtter ville bli ubotelige.

I løpet av årene Grenada ikke har vært leveringsdyktig, er markedsandelen tapt for godt.. Indonesia var der og fylte tomrommet.

Det fnyser muskat-bransjen i Grenada av.

- Utsiktene våre er veldig gode. På grunn av kvaliteten vår får vi eksportert så mye vi kan levere, sier Joyce John.


Fisk er blitt viktigere

I småbyen Gouyave er en lastebil i ferd med å rygge inn i det slitne bygget til muskat-samvirkets største foredlingsanlegg. På lasteplanet ligger sekker med nyinnhøstede nøtter fra en bonde.

- En gang var muskat viktigst her. Etter Ivan er det fisken, smiler fabrikk-formannen Lennox Thomas som står i porten og dirigerer arbeidet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fisken er blitt viktigere enn muskaten i Gouyave.Fisken er blitt viktigere enn muskaten i Gouyave.

Lennox Thomas har sett litt av hvert de 29 årene han har vært der. Men aldri maken til orkanen Ivan.

- Vi mistet taket her. Og 90 prosent av trærne vi får inn nøtter fra, ble ødelagt, forteller Thomas, som selv er muskat-dyrker i tillegg til fabrikkjobben.

- Selv årstidene forandres

- Selv årstidene er blitt forandret, mener Lennox Thomas.- Selv årstidene er blitt forandret, mener Lennox Thomas.

Han legger ansiktet i alvorlige folder når jeg spør om hans syn på Ivan:

- Var den utslag av menneskehetens forurensning av atmosfæren?

- Personlig tror jeg den kan ha vært utslag av klimaendringer. Se hva som skjedde i Florida, også.

- En annen ting er årstidene våre. Vi har to, en regntid og en tørketid. I regntida nå var det spådd flere orkaner. Ingen kom. Og vi fikk ikke særlig regn. Derimot regner det i tørketida, sier Thomas.

Håper på København

- Tror du politikerne som snart skal møtes til klimaforhandlinger i København, vil gjøre noe for å stoppe dette?

- De vil ikke gjøre slutt på klimaforurensningen. Men de kan redusere ødeleggelsene av klimaet, mener Thomas.

- Ras, slam og forurensning

Landbruks- og fiskeriminister Michael Lett har jobbet for regjeringen i 33 år som landmåler, inntil han kom i statsrådsstolen etter valget i fjor. Han har sett litt av hvert i landskapet.

- Tror du klimaendringer har påvirket eller vil påvirke landbruket her?

- Etter orkanen Ivan ble hele landbrukssektoren ødelagt. Også skogbruket ble ammet. Masse trær ble veltet. Som følge av dette har vi hatt mange ras, slam har blitt ført ut i elvene og ut i havet der de har skadet korallrevene og dermed fiskebestanden.

- Vi har også mindre vann fordi trærne ikke holdt på vannet, svarer Lett, som ikke er helt overbevist om årsakene

- Kan du være sikker på at Ivan skyldes menneskeskapte klimaendringer?

- Vel, vi hadde den fæle Janet i 55. Ivan var verre. De sier jo at intensiteten i den var menneskeskapt, sier ministeren.

Les alt om klimastriden i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus