Statoil vinner store oljerettigheter i Irak

RETT: Statoil får rettighetene til å utvinne olje på et stort, irakisk felt. Her er konsernsjef Helge Lund. (Foto: Scanpix)
RETT: Statoil får rettighetene til å utvinne olje på et stort, irakisk felt. Her er konsernsjef Helge Lund. (Foto: Scanpix)

<pFår utvinne olje i et av de største oljefeltene i verden som ennå ikke er utvunnet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil har sammen med det russiske oljeselskapet Lukoil fått retten til å utvinne det gigantiske oljefeltet West Qurna-2 i Irak, opplyser Iraks oljeminister.

Feltet er anslått å inneholde oljereserver på 12,9 milliarder fat olje og er et av de største oljefeltene i verden som ikke er utvunnet. Det er beregnet at produksjonen på feltet etter hvert vil komme opp i 1,8 millioner fat per dag.

Kontrakten er av stor betydning for selskapet, fastslår Torgeir Kydland, Statoils direktør for Eurasia, Midtøsten og Asia, overfor NTB.

Vant auksjon

– Vi kan kunngjøre at Lukoil har vunnet kontrakten om å utvinne West Qurna-2-feltet, sa Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani i det irakiske oljedepartementets konferanserom lørdag.

Lukoil har en andel på 85 prosent, mens Statoil har en andel på 15 prosent, i kontrakten som er inngått. Kontrakten er vunnet på auksjonene av oljefeltrettigheter som Irak innledet fredag.

Lukoil-Statoils tilbud ble foretrukket foran konkurrerende tilbud fra blant andre det malaysiske selskapet Petronas, et fellestilbud fra det britiske BP og det kinesiske CNPC og et tilbud fra franske Total.

Et av de største

– Vi har med dette fått en posisjon i et av de største oljefeltene i verden, pluss en posisjon i Irak, et av de gjenværende landene med store, uutnyttede oljereserver. Det gir oss en posisjon i et område av stor betydning framover, sier Kydland til NTB på telefon fra Bagdad.

Han forstår at mange er opptatt av sikkerheten når selskapet engasjerer seg i Irak.

– Sikkerheten i Irak er krevende, men har utviklet seg positivt. Vi har god sikkerhet rundt vår virksomhet, er forberedt på å ta de sikkerhetstiltak som er nødvendige, og vil fortsette å gjøre det.

Kydland understreker også at Statoil har prioritert felt i det sørlige Irak, der feltene er enklere å bygge ut og sikkerheten vurderes som god.

– Tjener penger

Avtalen som er inngått gir ifølge de internasjonale nyhetsbyråene selskapene en fortjeneste på 1,15 dollar per fat produsert olje. Kydland understreker at kontraktene er omfattende og detaljerte og sikrer Statoil et overskudd.

– Selskapene får dekket sine investeringer, og får i tillegg et beløp per fat. Vår kommersielle vurdering er at dette tjener vi penger på, sier han.

Konkurransen om å vinne de forskjellige feltene i Irak skjedde i form av auksjoner fredag og lørdag. Vel 40 selskaper var på forhånd kvalifisert til å delta etter å ha demonstrert både finansiell og teknologisk styrke og erfaring stor nok til å kunne påta seg oppgavene.

God partner

Statoil er juniorpartner i et samarbeidet med det private, russiske oljeselskapet Lukoil. Et irakisk selskap vil dessuten slutte seg til og ha en andel på 25 prosent. Prosentandelen for Statoil vil dermed bli 11,25, mens Lukoil sitter med 63,75 prosent.

Kydland sier Statoil ikke har betenkeligheter med å samarbeide med det russiske selskapet.

– Vi har vurdert mange partnere. Lukoil er en god partner i dette prosjektet, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy