Meny

Lyttelua 66 (Rodrick)

Hva skjedde egentlig, Rodrick David? (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyttelua digg, digg, digger Rodder'n, Emitt Rhodes og Stefan Sundström.

Rod Stewart: «The Rod Stewart Sessions 1971-1998»

Som ung mann, eller snarere guttunge, syntes jeg stort sett alt Rod Stewart gjorde var usedvanlig fett og interessant. Han holdt med Manchester United, sjekka de heiteste damene,og lagde den beste musikken. Han var ganske enkelt universets kuleste mann.

Kompisene mine og jeg drakk, hylte og skreik mens Rodrick raspet fram «Hot Legs», «Maggie May», «You Were It Well», «Tonight’s The Night», «I Was Only Joking», «Lost Paraguayos» og «You’re In My Heart».

Under konserten til Rodrick David Stewart i Ekeberghallen (1978?) ble jeg så revet med at jeg kastet mitt dyrekjøpte Unitedskjerf opp på scenen. Lykken hadde bitt meg så hardt i brystet at det føltes som om himmelen hadde sugd seg fast i hjernebarken min.

Men utover på 80-tallet sluttet mannen som tar seg i håret hvert femtende sekund å levere varene. Han gikk liksom helt tom. Den gode musikken, som blant annet hadde fått oss til å høre på Chuck Berry og Eddie Cochran, ble erstattet med intetsigende og glatt husmorpop. Noe som selvfølgelig ikke holdt for unge menn som stod på kanten av stupet klare for å erobre verden.

Rodrick hadde gjort sitt, og vi måtte videre. Nye helter, nye tider og nye utfordringer. Ingen grunn til å snu og se seg tilbake.

I dag, 30 år senere, skuer jeg bakover rett som det er. De langstrakte øyeblikkene fra tiden før mobiltelefonen, Mc Donald’s og Internett, ligger godt lagret på en overraskende rask harddisk jeg tillater meg selv å rulle film på rett som det er.

Da jeg ruslet ned i kjellerstua med «The Rod Stewart Sessions 1971-1998» under armen, ble tiden satt i revers før jeg hadde satt på den første av de fire cd’ene. Kompisene mine, kjærestene mine, kjellerstua, ølkassene, slåsskampene, fotballkampene, lærerne, kjøtthuene, konfirmasjonsfesten, krøllene, stemmene, pappa; de var alle med i langfilmen som snurret rundt i mitt hode.

«The Rod Stewart Sessions 1971-1998» er en utrolig upretensiøs og leken boks bestående av blant annet demoinnspillinger og alternative versjoner av svært mange av Rods mest kjente låter. Innspillinger som mer enn ofte er så uferdige og sjarmerende at de er en fryd før øret. Noe ekstrasporet «I Like My Dads Trousers»og «I Was Only Joking» er utsøkte eksempler på.

Men best av alt; stemmen til Rod er så deilig rå og uslepen at jeg på en og samme tid blir både glad og forbanna. For hvordan i helvete maktet en av 70-tallets største artister så til de grader å skusle bort talentet sitt? Når man lytter på de to første cd’ene er det nesten uforståelig at den samme personen så til de grader mistet gløden.

Om du digger Rod Stewart er «The Rod Stewart Sessions 1971-1998» et must. Om du er en av dem som synes at hans fire, fem siste utgivelser stort sett bestående av evergreens er veldige fine, har du to valg. Enten å bryte illusjonen eller fortsette å leve i den. Velger du det siste vil du aldri være i nærheten av å forstå hvor bra Rod Stewart en gang var og hvor stor han kunne ha blitt om han hadde lyttet til sin indre stemme framfor å stirre seg blind på dollarbunkene som hopet seg opp på skrivebordet hans.

Stefan Sundström: «Ingenting har hänt»

Dæven døtte for ei plata fra svenskenes fremste trubadur. «Ingenting har hänt» kan fort vise seg å være hans beste plate noensinne. Og med tanke på at Sundström har mange ærefulle oppdrag bak seg i musikkens tjeneste, snakker vi om ei plate selv Askeladden ville slite med å trollbinde.

Måten Sundstöm blander rock og den svenske visetradisjonen på er unik. En lightversjon av Stones og Cornelis vandrer side om side på en humpete landevei som ofte slynger seg inn i mørke skogsholt der troll og mørke skapninger klør deg på ryggen.

Tekstene til Sundstöm er ubehagelig gode. Det vakre og det vonde slåss om oppmerksomhet nesten hele reisen igjennom. Ironien ligger som alltid på lur, brodden er skarp, men finslepet. «Glöm din drøm», «Ingenting har hänt», «Alle skal i jorden» og «VaVaDeJaSa» får meg til å skjelve av fryd.

Hans versjon av «Nidelven» er så nydelig at de fleste nordmenn vil klø seg i hodet. Men i den formen Sundström er i for tiden, synes det meste å funke.

Charlie Engstrands «En timme til» er så vakker at hendene ikke rekker fram til tastaturet.

«Ingenting har hänt» burde nesten være med når jeg om kort tid skal kåre årets ti beste plater. Men det blir nok med nesten, for en av Sundströms store helter, Joakim Thåström, kommer trolig til å slå han på målstreken.

Emitt Rhodes: «The Emitt Rhodes Recordings (1969-1973)»


Egentlig skulle Emitt Rhodes ha blitt en stor stjerne. Men skjebnen slo til å tildelte ham rollen som kulthelt isteden. For Emitt, som etter hvert måtte kjempe mot sitt eget plateselskap, solgte knapt nok plater i den perioden han skulle slått den ene lytteren etter den andre i bakken.

Men uansett hvordan man snur og vender på det: Emitt Rhodes lagde vanvittig mange bra låter i løpet av en fireårsperiode. De fleste og de beste på hans to første album, «The American Dream» og «Emitt Rhodes».

Tre av de fire platene han ga ut i perioden 1969-1973, alle fire er i sin helhet med på «The Emitt Rhodes Recordings (1969-1973), ble spilt inn i et studio i garasjen hjemme hos Emitts foreldre. Foruten å lage alle låtene, produserte og spilte han de fleste instrumentene selv, noe som er mer enn imponerende med tanke på at han kun var 20 år da han slapp den første plata.

At Emitt ble rammet av den britiske musikkinnvasjonen som rullet verden rundt på 60-tallet, og da i særdeleshet The Beatles, hersker det ingen tvil om. Noen ganger er han nesten mer The Beatles enn The Beatles selv. Men det finnes svært mange andre ingredienser i hans musikk, ingredienser som sender tanker til artister som Scott Walker, James Taylor, David Crosby og Creedence.

At Emitt mer enn gjerne tok i bruk både blåsere og strykere tilfører musikken hans en varme og dybde som er sjelden vare blant dagens musikanter. Måten tamburinene smetter inn både her og der er med på å gi flere av låtene en herlig framdrift. Og sånn sett kan man hevde at Emitt, som likte seg best på pianokrakken, egentlig bedrev det mange i dag vil definere som powerpop.

Emitt Rhodes største problem var at han hadde inngått en kontrakt med ABC-Dunhill som innebar at han måtte levere to album i året. Noe som skulle vise seg å være en umulighet. Hans selvtitulerte andrealbum tok for eksempel over ett år å fullføre. Noe som igjen resulterte i at selskapet saksøkte ham for $250 000. En helt vanvittig sum penger på den tiden.

Etter fire år og i en alder av kun 24, pakket Emitt solokarrieren ned i en kiste på loftet. En skattekiste som i dag befinner seg på «The Emitt Rhodes Recordings (1969-1973). Spør du meg er andreplata,«Emitt Rhodes», en sann klassiker alle musikkelskere bør høre før de forsvinner ned (eller var det opp?) i dødsriket.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:10 Skogbrann på byfjellet Løvstakken i Bergen11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:54 Equinor og partnerne med milliardinvestering i Aserbajdsjan10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:58 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død
Siste nytt
11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:10NorgeSkogbrann på byfjellet Løvstakken i Bergen11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:54NorgeEquinor og partnerne med milliardinvestering i Aserbajdsjan10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:58VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus