USA strammer inn finanssektoren

SKAL REGULERES: Børsen i New York er pyntet til jul. Etter jul kan lovvedtaket som regulerer finansektoren bli endelig vedtatt. Foto: Scanpix
SKAL REGULERES: Børsen i New York er pyntet til jul. Etter jul kan lovvedtaket som regulerer finansektoren bli endelig vedtatt. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som USA president Barack Obama kom tilbake til USA etter Oslo-besøket, vedtok Representantenes hus en lov for å regulere USAs finansbransje.

President Barack Obama roser vedtaket.

– Dette vedtaket tar oss et skritt nærmere en nødvendig og omfattende finansreform som vil gi klare kjøreregler for et sterkere og mer stabilt finanssystem, sier Barack Obama.

Skal få nytt «ombud»

Målet med restriksjonene er å hindre en ny finanskrise, og myndighetene gis vide fullmakter til å gripe inn overfor for eksempel banker som har havnet i økonomisk uføre.

Et formål har vært å hindre at selskaper kan bli så store at de vil kunne dra med seg den amerikanske økonomien i en kollaps.

Lovforslaget sikrer også forbrukerne mot ulovlig praksis i forbindelse med tildeling av lån og kredittkort. USA skal få et eget ”ombud” som skal slå ned på uønsket praksis.

Møter motstand i Senatet

Høsten 2008 var USAs gigantiske finansektor var nær kollaps. Siden den gang har amerikanske myndigheter pumpet hundrevis av milliarder inn i finansbransjen.

Men det er lenge til lovforslaget blir endelig vedtatt.

Lovforslaget ble vedtatt med 223 mot 203 stemmer, men Senatet skal også vedta sin versjon av loven, hvilket ikke vil skje før på nyåret. Deretter skal et kompromiss forhandles fram