- Ikke-vold ville ikke stoppet Hitler

<p - Forhandlinger vil ikke få al-Qaida til å legge ned våpnene, sa Barack Obama i sin takketale. </p

FÅR PRISEN: Fredsprisvinner President Barack Obama mottar Nobels fredspris 2009 av lederen i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix POOL
FÅR PRISEN: Fredsprisvinner President Barack Obama mottar Nobels fredspris 2009 av lederen i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix POOL
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO RÅDHUS (ABC Nyheter): I sin takketale i Rådhuset i Oslo uttrykte president Barack Obama sin takknemlighet for å bli tildelt prisen.

Presidenten forsvarte også landets krigføring, og mener krigens instrumenter har en rolle å spille når det kommer til å ta vare på freden. Han understreket også at visse handlinger krever konsekvenser.

- Vi må begynne å innse den harde sannhet at vi ikke kan få slutt på voldelig konflikt i vår levealder. Det vil være tider da nasjoner, som handler alene eller flere sammen, vil finne at bruken av makt ikke bare er nødvendig med moralsk rettferdig, sier Obama.

- Krig er av og til uungåelig

Han viste også til at dialog ikke alltid vil være tilstrekkelig.

- Ikke-vold ville ikke ha stoppet Hitler. Vi kan ikke snakke Al-Qaida til fornuft, sa Obama.

Les også: Lot kongen vente

Obama balanserte at krig er nødvendig, samtidig som vi må være klar over krigens grusomhet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En del av vår ufordring er å forene disse to utfordringene - at krig av og til er uungåelig.

Her kan du lese hele talen på engelsk.

Obama mener freden krever et offer.

- Jeg forstår at krig ikke er populært. Men det at man ønsker fred, er sjelden nok til å oppnå det. Det krever offer. Derfor er NATO så viktig, sa han.

Han benyttet også anledningen til å understreke avstanden til sin forgjenger George W. Bush.

- Hvis vi ikke følger reglene, kan vi ikke forlange at andre skal gjøre det. Da virker våre handlinger mot sin hensikt, sa presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I talen nevnte han også at USA var tvunget til krigen i Afghanistan. Obama trakk også fram den første Gulf-krigen som eksempel på en krig som var nødvendig for å stanse Saddam Husseins aggresjon. Derimot nevnte han ikke den siste Irak-krigen med et eneste ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Beskjedne resultater

I talen så Obama tilbake til tidligere prisvinnere.

- Jeg er i begynnelsen av min rolle på verdenscenen. Sammenlignet med Nelson Mandela og Martin Luther King, er mine resultater små, sa Obama, som understreket at han står som en konsekvens av Kings arbeid.

Les også: - Hvordan får du sove om natta, Obama?

Han fortsatte med å si at FN har lyktes med sitt formål.

- Det har ikke vært noen tredje verdenskrig. Det er ikke lenger en stor fare for krig mellom to supermakter, men spredning av atomvåpen har gitt oss nye trusselbilder. Jeg kan ikke stå passiv når vår nasjon er truet, sier Obama.

Les også: - Jeg er ikke i tvil om at andre fortjener prisen mer

Må ta ansvar

Presidenten understreket også at USA må ta ansvar, og at de må kjempe for idealene.

- Vi mister oss selv når vi mister idealene som vi kjemper for å forsvare. Vi beærer disse idealene ved at vi står fast ved dem også når det er vanskelig, sa Obama, og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke-voldslinjen til Gandhi og King var kanskje ikke praktisk eller mulig i alle tilfeller, men kjærligheten som de preket om, deres tro på menneskelig framskritt, må være nordstjernen som guider oss på vår reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama lanserte tre måter å bygge fred på, gjennom alternativer til krig, beskyttelse av menneskerettigheter og demokrati, samt å gi folk økonomisk sikkerhet.

- Vi må bygge alternativer til krig som er sterke nok til å få nasjoner til å endre oppførsel. Regimer som bryter reglene, må bli holdt ansvarlig. Vi må øke presset. Det virker bare når verdens står sammen som en, sa fredsprisvinneren.

- USA har aldri gått til krig mot et demokrati, fortsatte han, før han avsluttet:

- Et sted i verden i dag står en soldat og innser at han står overfor en sterkere fiende, men står på sin post for å bevare freden. Et sted i verden står en ung demonstrant og venter på sin regjerings brutalitet, men fortsetter å marsjere. Et sted i verden står en mor overfor fattigdom, men fortsetter likevel å lære opp sitt barn, som tror på at en grusom verden likevel har plass til hans drømmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jagland forsvarte tildelingen

Foran Kongen og det internasjonale pressekorpset forsvarte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fredspristildelingen.

- I sin kommentar til prisen sa Barack Obama at han ikke fortjente å være blant de mange kvinner og menn som har mottatt Nobels fredspris, og som har inspirert verden gjennom sin modige innsats for fred. Men han la til at han også var kjent med at Nobelprisen ikke bare har vært brukt til å honorere konkrete prestasjoner, men også til å fremme spesielle saker. Prisen kunne således være ”a call to action”, sa Jagland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere idag holdt statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama en kort pressekonferanse i Regjeringskvartalet.

- Jeg tviler ikke på at det er andre som fortjener prisen mer enn meg, sa USAs president Barack Obama under pressekonferansen, og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som jeg sa da jeg fikk prisen, var det en stor overraskelse. Men min oppgave er å fortsette på den veien jeg tror er riktig, ikke bare for USA, men også for varig fred i verden. Det handler om å stoppe atomvåpen, jobbe med klimaforandringer, stabilisere Afghanistan og skape økonomisk rettferdighet.

Obama sa selv han ikke tenker så mye på kritikken som har kommet.

- Målet er ikke å vinne en popularitetskonkurranse eller en pris. Vi må gjøre oss selv til en kraft for det gode i verden. Hvis jeg har suksess, vil forhåpentligvis noe av kritikken stilne, men det er ikke noe jeg kan tenke på, sa USAs president.