Meny

– Fobier er arvelige

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personlighetsforstyrrelser er moderat arvelige og fobier er arvelige, er konklusjonen i en fersk norsk studie.

Psykolog Nikolai Czajkowski ved Folkehelseinstituttet har i sitt doktorgradsarbeid sett på forskjellen mellom arv og miljøpåvirkning innen mentale forstyrrelser. Han konkluderer med at genene har betydning.

Czajkowski benyttet seg av data fra to omfattende studier; Tvillingstudien fra FHI og Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Funnene var klare.

Fobier er arvelige angstlidelser, slår han fast. At fobier forekommer samtidig kan også tilskrives to felles genetiske risikofaktorer. Fobien for blod skiller seg imidlertid ut med en spesifikk genetisk sårbarhet, som andre fobier ikke har.

Passiv aggressive, avhengige, unnvikende og tvangspregede personlighetsforstyrrelser regnes som moderat arvelige, men bør ikke grupperes på grunnlag av felles årsaksfaktor, mener forskeren.

– Selv når man kjenner årsaksfaktorene bak enkeltvise psykiske lidelser, er det fortsatt uvisst om man kan forklare at noen rammes av flere lidelser samtidig ut fra felles genetiske eller miljømessige faktorer, sier Czajkowski.

– I tillegg fant vi at arveligheten for symptomer på angst og depresjon målt gjennom HUNT-studien, er lavere enn man fant i tvillingstudien. Årsaken til dette er ikke kjent, sier han. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus