Uenige om hva lyset var

<pEkspertene mener det spektakulære lysfenomenet var en russisk rakett. Det benekter russerne.</p

Et spektakulært lysfenomen ble observert på himmelen over hele Nord-Norge onsdag morgen. Slik fortonet fenomenet seg fra Alta. (Foto: Odd Magne Haugen)
Et spektakulært lysfenomen ble observert på himmelen over hele Nord-Norge onsdag morgen. Slik fortonet fenomenet seg fra Alta. (Foto: Odd Magne Haugen)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Det spektakulære lysfenomen som åpenbarte seg på himmelen i Nord-Norge onsdag morgen er sannsynligvis en russisk missil, mener seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Slik så lysfenomenet et par minutter etter at spiralen var borte, forteller Tommy Guttormsen i Alta. Foto: Tommy Guttormsen.Slik så lysfenomenet et par minutter etter at spiralen var borte, forteller Tommy Guttormsen i Alta. Foto: Tommy Guttormsen.

– Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører refererer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke.

Han har studert videobildene av lysfenomenet og konkluderer med at spiralformen og hastigheten tilsier at noe har gått galt med raketten.

– Det blir litt som en nyttårsrakett der styrepinnen faller av. Den vil ofte havne i en spiralbevegelse. Det var uansett et fantastisk spektakulært syn, og ikke noe som bør bekymre oss spesielt. At russerne trener og øver er jo ikke noe nytt, sier Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også forsker Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø sier at det dreier seg om en rakett som ble skutt opp fra Kvitsjøen.

– Raketten har trolig kommet ut av kontroll og eksplodert. Det spesielle spiralformede lysmønsteret kommer av at sola skinte på drivstoffet som lekket ut, sier han til NRK.

Russerne benekter

Den russiske nordflåten benekter imidlertid at noe slikt skal ha skjedd.

Gørill Hanssen Sand i Botnhamn fotograferte kjernen til lysfenomenet.Gørill Hanssen Sand i Botnhamn fotograferte kjernen til lysfenomenet.

- Vi har ingen informasjon om noe slikt, og har heller ikke sett noe som det du beskriver, sier en anonym talsmann for den russiske nordflåten til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også tidligere i dag uttalte presseattache Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo til VG Nett at de ikke sitter med noen som helst opplysninger som kan forklare lysfenomenet.

Heller ikke Forsvaret hadde da noen forklaring på hva fenomenet egentlig er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Gørill Hanssen Sand, Botnhamn.Foto: Gørill Hanssen Sand, Botnhamn.

- Russland pleier å melde i fra om rakettoppskyting. Så vidt jeg vet har de ikke gjort det denne gangen, sa Vegard Finberg, oberstløytnant og pressetalsmann i Forsvaret til Dagbladet.

Lysende spiral

Den lysende spiralen ble observert av folk fra Finnmark i nord til Trøndelag i sør rett før klokken åtte i morges. Flere tok også bilder og video av fenomenet.

Bildet som kan sees på topp i denne artikkelen ble tatt i Alta klokken kvart på åtte i morges av Odd Magne Haugen i Altaposten.

Han beskriver det som en lysende kule på himmelen, som roterte og «kastet ut» lysende ringer.

Ifølge Altaposten vokste fenomenet hurtig i en spiral, med lyse, hvite ringer utover mot kantene og blå, lyse ringer inne mot sentrum. Til slutt var spiralen betydelig større enn både Månen og andre himmellegemer som er naturlig å observere på himmelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele varte i underkant av ett minutt. Da spiralen kollapset, skal den ha etterlatt seg et mørkt, sirkelrundt «hull» på himmelen.

Storslaget og mystisk

Også i Tromsø var fenomenet spektakulært på mørketidshimmelen.

– Lysfenomenet var stort, det dekket halve himmelen på kort tid. Først var det et roterende lysglimt som lagde en stor spiral på himmelen mens det bevegde seg fra øst mot vest. Etter en stund sluknet lysglimtet, forklarer Anders Aasheim fra Slettaelva i Tromsø til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spiralringene ble igjen på himmelen, mens det bredte seg en mørk «sky» innenfra og ut i spiralen. Vi stod på verandaen og kunne nesten ikke tro det vi så. Det var storslagent og litt mystisk.

Eksperiment i Kiruna?

Foto fra Slettaelva i Tromsø. Fotograf: Anders Aasheim.Foto fra Slettaelva i Tromsø. Fotograf: Anders Aasheim.

Tidligere i dag ble det spekulert i om det kunne ha vært en rakettoppskyting fra Sverige som førte til det meget spesielle synet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen Framtid i Nord kunne lysfenomenet ha vært et resultat av eksperimenter i Kiruna der vann sprutes ut vann høyt oppe i atmosfæren.

Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening skrev i en e-post til avisa at et liknende lysfenomen var synlig i januar 2008. Da viste det seg å stamme fra en rakett fra Andøya rakettskytefelt.

Under eksperimentene spruter raketter ut vann i atmosfæren på 95 kilometers høyde. Denne delen av atmosfæren kalles for ionosfæren og er full av elektrisk ladde partikler.

Vannet ville danne en sky av iskrystaller og vanndamp. Det ville trekke til seg frie elektroner og danne et område fritt for ladete partikler i ionosfæren. Dette hullet i ionosfæren kan måles av EISCAT-radarene i Tromsø, Kiruna og Sodankylä (i Finland). Disse tre radarene brukes til å studere ionosfæren og nordlyset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anna Rathsman ved Swedish Space Coorparation i Kiruna avviste imidlertid at det kunne være en rakett fra deres senter.

- Vi har ikke skutt opp rakett siden 29. november i år, sa Rathsman til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig russisk

Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening er enig med Pål Brekke i at det mystiske lysfenomenet høyst sannsynlig er en varslet rakett.

I en epost til ABC Nyheter onsdag ettermiddag sender han en norsk oversettelse av den russiske informasjon publisert på nettsiden for radioamatører.

ZCZC FA79
031230 UTC DEC 09
COASTAL ADVARSEL Arkhangelsk 94
Sørlige delen Kvitsjøen
1. ROCKET utskyting 2300 07 DEC TO 0600 08 DEC
09 DEC 0200 TIL 0900 10 DEC 0100 TIL 0900
NAVIGASJON forbudt i OMRÅDE 65-12.6N 036-37.0E
65-37.2N 036-26.0E 66-12.3N 037-19.0E 66-04.0N 037-47.0E
66-03.0N 038-38.0E 66-06.5N 038-55.0E
65-11.0N 037-28.0E 65-12.1N 036-49.5E
SÅ kysten 65-12.2N 036-47.6E

Har du bilder eller video av lysfenomenet? Send en epost til sverre@abcnyheter.no.