Prisrekord for Rembrandt og Raphael i London

En anonym kjøper punget tirsdag ut med drøyt 190 millioner kroner for Rembrandt-maleriet «Portrett av en mann, brystbilde med hendene langs siden» under en auksjon i London. Foto: Reuters / Scanpix.
En anonym kjøper punget tirsdag ut med drøyt 190 millioner kroner for Rembrandt-maleriet «Portrett av en mann, brystbilde med hendene langs siden» under en auksjon i London. Foto: Reuters / Scanpix.

<pDet ble er satt ny prisrekord for kunstverk av Rembrandt og Rafael i London tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB): Rembrandt-maleriet «Portrett av en mann, brystbilde med hendene langs siden» gikk under hammeren for drøyt 190 millioner kroner under Christie's Old Masters-auksjon.

Den nederlandske maleren, som regnes som en av barokkens mest innflytelsesrike kunstnere, malte bildet i 1658 under en av sine mest kreative perioder.

Bildet har vært i privat eie og er ikke vist offentlig på over 40 år. Sist det ble lagt ut for salg var i 1930, da det gikk for 175.000 kroner.

Den forrige prisrekorden for et Rembrandt-maleri ble satt under en auksjon hos Christie's i London i desember 2002, da «Portrett av en 62 år gammel kvinne» oppnådde 187 millioner kroner.

Rafael-tegning

En tegning av den italienske renessansekunstneren Rafael, med tittelen «Hodet til en gudinne» gikk for hele 275 millioner kroner under tirsdagens auksjon, også det prisrekord.

Tegningen ble laget i 1508 som en skisse til Rafaels berømte freskomaleri «Parnassus», ett av fire som pave Julius II ga ham i oppdrag å male i Vatikanet.

Tegningen ble sist lagt ut på auksjon for 150 år siden, og den har ikke vært vist offentlig de siste 50 årene.

Den forrige prisrekorden for et kunstverk på papir ble satt i november 2008, da en kjøper betalte 214 millioner kroner for en pastell av Edar Degas.

Barokkmaleri

Den italienske kunstneren Domenico Zampieri, også kjent som Domenichino, oppnådde også rekordpris under tirsdagens auksjon i London.

Maleriet «Evangelisten Johannes» gikk under hammeren for 87 millioner kroner, også det til en anonym kjøper.

Bildet ble malt på begynnelsen av 1600-tallet og har ikke vært lagt ut for salg på over 100 år.

Dette er «ett av de viktigste barokkmaleriene som har vært lagt ut på auksjon i løpet av den siste generasjonen», heter det i Christie's omtale av bildet.

Tidenes dyreste bilde fra denne perioden gikk under hammeren hos auksjonshuset Sotheby's i London i 2002, da maleriet «Massakren av de uskyldige» av Peter Paul Rubens oppnådde hele 467 millioner kroner.