Uganda vurderer dødsstraff for homofile

Det finnes ikke homofile i Uganda, hevdet landets mangeårige president Yoweri Museveni fast for en tid tilbake. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Det finnes ikke homofile i Uganda, hevdet landets mangeårige president Yoweri Museveni fast for en tid tilbake. Foto: REUTERS/SCANPIX.

<pUgandas folkevalgte skal ta stilling til et nytt lovforslag der det åpnes for å straffe enkelte homofile med døden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampala (NTB-AP): Familie og venner som ikke rapporterer homofile til myndighetene, kan ifølge lovforslaget straffes med opptil sju års fengsel.

Huseiere som leier ut til homofile risikerer også sju års fengsel, mens myndighetspersoner som unnlater å ta affære dersom de får kjennskap til at noen bryter loven, risikerer inntil tre års fengsel.

- Ikke naturlig

Ugandas etikkminister James Nsabo Buturo, som lenge har markert seg som en av de ivrigste homohetserne i regjeringen, støtter lovforslaget.

- Homofili er ikke naturlig i Uganda, slår han fast.

Ugandas president Yoweri Museveni, som har styrt landet de siste 23 årene, vakte internasjonal bestyrtelse da han for noen år tilbake slo fast at det ikke finnes homofile i landet.

En rekke statsråder har gitt uttrykk for lignende holdninger, og det samme har mediene i landet.

Aviser har trykket navnelister over påståtte homofile, mens radiostasjoner som har sluppet til homofile har blitt straffet med bøter.

Livsvarig

Det nye lovutkastet ble lagt fram etter at en gruppe konservative kristne amerikanske ledere hadde besøkt Kampala, der de blant annet tok til orde for bruk av terapi for å gjøre homofile heterofile.

Uganda forbyr homofilt samliv og strafferammen for dette er livsvarig fengsel.

Hiv-positive homofile som har sex med andre kan i henhold til det nye lovforslaget straffes med døden, og det samme kan de som voldtar noen av samme kjønn.

Som norsk hovedsamarbeidsland i Afrika har Uganda mottatt milliarder i bistand opp gjennom årene.

Bare i fjor mottok landet 428 millioner kroner i norsk bistand, viser tall fra Norad.

Personvernpolicy