Brudd i fiskeriforhandlinger mellom Norge og EU

SKUFFET FISKERIMINISTER: Norge og EU har forhandlet i mange runder i løpet av høsten om en bilateral fiskeriavtale for 2010 uten resultat. (Foto: Scanpix)
SKUFFET FISKERIMINISTER: Norge og EU har forhandlet i mange runder i løpet av høsten om en bilateral fiskeriavtale for 2010 uten resultat. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU har valgt å bryte forhandlingene med Norge om en fiskeriavtale for 2010. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er dypt skuffet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Fiskebåtrederforbund deler statsrådens skuffelse.

– Den norske målsettingen var at vi skulle komme fram til en avtale. Vi er skuffet over at vi ikke klarte det, sier administrerende direktør Audun Maråk, som selv har deltatt i forhandlingene, til NTB.

Les også: Jonas Gahr Støre vil gi EU svar på tiltale i fiskeristriden.

Maråk forsikrer at både næringen og fiskeindustrien på land støtter opp om den norske linjen.

– Vanskelig situasjon

Han sier at EU har orientert Norge om at bruddet vil få konsekvenser for andre fiskeriavtaler, blant annet den inngåtte avtalen for kolmule.

– Vi er kommet i en vanskelig situasjon når det gjelder fiskerirelasjonene mellom Norge og EU. Forholdet har vært vanskelig siden EU brøt forhandlingene om en makrellavtale i november, men vi møtte til forhandlinger med sikte på å bli enige trass i at EU kastet norske makrellfiskere ut av EU-sonen på seks timers varsel, forsikrer Maråk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lisbeth Berg-Hansen rett i strupen på EU.

En konsekvens av bruddet er at Norge og EU ikke fastsetter totalkvoter for fellesbestander i Nordsjøen og Skagerrak.

Norge og EU har forhandlet i mange runder i løpet av høsten om en bilateral fiskeriavtale for 2010 uten resultat. Tidligere i høst brøt EU forhandlingene om fiske av makrell i EU-sonen.

– Har vært konstruktive

– Vi har vært konstruktive og strukket oss svært langt for å oppnå en avtale. Mine forhandlere har sittet i Bergen på overtid, men det endte dessverre med brudd, sier fiskeriministeren.

Statsråden sier at Norge har vært opptatt av stabilitet og forutsigbarhet for makrellfisket og at man derfor ønsker en langsiktig avtale med fast fordeling og gjensidig soneadgang. Partene har ikke lykkes å komme til enighet på noen av punktene.

– Bytte av fiskekvoter er en utfordring fordi EU har problemer med å betale for torsken i Barentshavet med kvoter i egne farvann som er av interesse for Norge. Heller ikke her kunne EU komme oss i møte, sier Berg-Hansen.

Norge og EU er heller ikke blitt enige om tiltak for å redusere utkast av fisk. (©NTB)