- Forsøker å skremme folk fra å delta i valget

MINST 125 DREPT: Et tv-bildet viser røyken stiger opp ved en rettsbygning i Bagdad. (Foto: AP Photo/APTN)
MINST 125 DREPT: Et tv-bildet viser røyken stiger opp ved en rettsbygning i Bagdad. (Foto: AP Photo/APTN)

<pMinst 125 personer drept i en rekke bombeangrep i Bagdad tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et koordinert angrep eksploderte minst fire bomber i rask rekkefølge forskjellige steder i den irakiske hovedstaden tirsdag. Dødstallet var om ettermiddagen steget til minst 125 personer, med over 400 sårede i tillegg.

Det massive terrorangrepet er det tredje som rammer den irakiske hovedstaden siden august.

To av bombene gikk av utenfor arbeidsdepartementet og innenriksdepartementet, mens en tredje rammet en politipatrulje i Dora i den sørlige delen av byen. En bombe gikk dessuten av i et markedsområde.

– Hvilken forbrytelse har vi begått? Kvinner og barn ligger begravd i ruinene. Hvorfor lot de denne bilbomben slippe gjennom? gråt Ahmed Jabbar foran finansdepartementet, en av bygningene som ble rammet.

– Forsøker å skremme folk

Både irakiske myndigheter og amerikanske militære har advart om en opptrapping av volden i oppløpet til valget.

To måneder på etterskudd kunngjorde myndighetene tirsdag at valget skal holdes 6. mars. Det var på forhånd ventet at valget skulle bli holdt 27. februar. FN ba mandag irakiske myndigheter innstendig om å offentliggjøre en valgdato så fort som mulig.

Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffaq al-Rubaie legger skylden på angrepene på al-Qaida. Han sier til BBC at formålet er å destabilisere landet foran valget i februar.

– Al-Qaida har vært aktive i Bagdad den siste tiden. Målet er å vise at regjeringen ikke klarer å beskytte sivile og sine egne, samt å skremme folk fra å gå til valglokalene, sier al-Rubaie.

Sjokkbølger

Minst tolv av dem som ble drept av Dora-bomben sør i Bagdad, var studenter ved en teknisk høyskole i nærheten, og tre var politimenn.

Den første bomben eksploderte klokka 10.25 lokal tid, og sekunder senere smalt det igjen. En tredje bombe gikk i lufta ett minutt senere.

Massive røykskyer steg til værs, og sjokkbølgene fra eksplosjonene kunne merkes over hele byen, etterfulgt av en kort skuddveksling. Kort etter gjenlød byen av sirener og helikoptre.

En femte eksplosjon som kostet sju mennesker livet tidligere på morgenen, kan ha vært en ulykke i et ammunisjonsdepot.

Trekker tilbake soldater

Bagdad har vært relativt rolig siden to angrep med bilbomber i sentrum av byen i slutten av oktober kostet 155 mennesker livet.

Valget 6. mars blir det andre siden Saddam Hussein ble styrtet i den amerikanskledede invasjonen av landet våren i 2003.

USA har nå 115.000 soldater i Irak, et antall som vil bli redusert til 50.000 i løpet av 2010. En fullstendig tilbaketrekking er planlagt å være fullført innen utgangen av 2011.

Personvernpolicy