Indisk millionby frykter farlige klimafølger

En fabrikkpipe spyr ut røyk i et industriområde i byen Surat nær den indiske vestkysten. Surat frykter store og farlige følger av klimaendringene. men hvis en flomkatastrofe kommer, skal innbyggerne i alle fall være grundig forberedt.
En fabrikkpipe spyr ut røyk i et industriområde i byen Surat nær den indiske vestkysten. Surat frykter store og farlige følger av klimaendringene. men hvis en flomkatastrofe kommer, skal innbyggerne i alle fall være grundig forberedt.

<pDen indiske millionbyen Surat frykter store og farlige følger av klimaendringene. Men hvis en flomkatastrofe kommer, skal innbyggerne i den travle og sterkt forurensede byen være forberedt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støv og røyk formørker himmelen over byen Surat i det vestlige India, som nå ønsker å bli et foregangssted i kampen for å unngå at klimaendringene skal få katastrofale følger. Alle foto: ScanpixStøv og røyk formørker himmelen over byen Surat i det vestlige India, som nå ønsker å bli et foregangssted i kampen for å unngå at klimaendringene skal få katastrofale følger. Alle foto: Scanpix

Samtidig ønsker byens ledere å sette et eksempel for resten av India, der bevisstheten rundt klimautfordringene er heller lav. Indisk industri slipper allerede i dag ut store mengder klimagasser, og utslippene øker i takt med den økonomiske veksten.

Surat ligger like innenfor Indias vestkyst om lag 250 kilometer nord for Mumbai, og har rundt fire millioner innbyggere. I løpet av de siste 15 årene er byen, som ofte kalles Indias diamanthovedstad, blitt rammet av flere store oversvømmelser.

Nekter å flytte

I 2006 steg vannmassene som var blandet med søle helt opp til andre etasje på mange av byens hus. Men Vipul Tenaj, som driver et lite verksted inne i en labyrint av diamantsliperier og små tekstilfabrikker, lar seg ikke skremme til å flytte.

– Jeg har ingen planer om å dra herfra, sier han til nyhetsbyrået Reuters. Indiske myndigheter vil trygge hans og andre Surat-innbyggeres muligheter til å bli der de er, ved hjelp av moderne og avansert utstyr.

Surat overvåkes løpende med GPS-teknologi, og eventuelle flomvarsler vises på store elektroniske skjermer langs gatene. Hvert år legger byens ledere opp en egen handlingsplan foran den regntunge monsuntiden, redningsbåter settes i beredskap på brannstasjonene og alle familier oppfordres til å ha medisiner i huset for å beskytte seg mot vannbåren sykdom.

Hissig debatt

India har verdens fjerde største utslipp av såkalte klimagasser, og foran klimatoppmøtet som nå pågår i København, har debatten om landets holdning til utslippskutt gått høyt og hissig. Regjeringen i New Delhi kunngjorde nylig at den innen 2020 vil redusere utslippene med mellom 20 og 25 prosent, i forhold til 2005-nivå.

– Dette er ikke å spille økonomisk hasard med Indias nasjonale interesser, forsikrer miljøvernminister Jairam Ramesh.

– Utslippskuttene er et helt frivillig tiltak, og løftene om slike kutt er ikke bindende på det internasjonale planet, sier han.

Men opposisjonsleder Arun Jaitley kaller løftene «en dårlig strategi». Og kommunistlederen Sitaram Yechury, som deltar på København-møtet, anklager regjeringen for å gi etter for press fra USA. (©NTB)

Fabrikkarbeidere på vei til jobb i et industristrøk i byen Surat nær Indias vestkyst. India har i dag verdens tolvte største økonomi, men opposisjonen i landet mener regjeringen setter vekst og velstand på spill med å love kutt i utslippene av klimagasser.Fabrikkarbeidere på vei til jobb i et industristrøk i byen Surat nær Indias vestkyst. India har i dag verdens tolvte største økonomi, men opposisjonen i landet mener regjeringen setter vekst og velstand på spill med å love kutt i utslippene av klimagasser.

Personvernpolicy