Thåström: «Be-bop-a-lula hela jävla dan» (Universal)

Rett til himmels

Rett til himmels
Rett til himmels

<pThåstrøm sender lytteren til himmels i limousin. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter): Når ABC Nyheter om kort tid skal kåre årets beste plater stiller Thåströms «Kärlek är för dom» med svært gode kort. Den musikalsk nerven som med rå kraft trenger gjennom hud og hår, får meg fremdeles til å gispe etter pusten.

Vanskelige valg

«Be-bop-a-lula hela jävla dan» er en samleplata som oppsummerer Thåströms 20 år som soloartist. Mannen som traff Sverige som en rakett med Ebba Grön og Imperiet på 80-tallet har satt seg ned og plukket ut det han mener er sine 16 beste låter i perioden 1989-2009.

Medieskye Jokke har, foruten å være med på å utforme coveret, også fylt bookleten med et ti siders langt intervju ført i pennen av Dagens Nyheters Georg Cederskog som for tiden jobber med en bok om Ebba Grön. Noe som i seg selv er god nok grunn til å kjøpe plata.

Jeg kommer til å krangle med meg selv og kompisene mine om låtutvalget på «Be-bop-a-lula hela jävla dan» resten av livet. For Thåströms samlede verker er så imponerende at det vanskelig kan oppsummeres ved hjelp av kun 16 låter.

Bedre og bedre

På den annen side: Livet består av vanskelig valg. Om å skjære inn til benet. Noe som har ført til at «Be-bop-a-lula hela jävla dan» består av en samling låter knapt noen annen nordisk artist kan vise til. Noe som igjen innebærer at det oppleves som meningsløst å fremheve enkeltlåter i et heat bestående av fullblodslåter.

Det faktum at Thåström har tatt med åtte låter fra sine to siste album, «Skebokvarnsv. 209» og «Kärlek är för dom», understreker at han bare blir bedre og bedre. Kvaliteten på førstnevnte er så formidabel at den garantert vil være med når jeg skal oppsummere det siste tiåret.

Og bare så det er sagt: Når Thåström synger «Det er ni som e dom konstiga, det är jag som e normal» treffer han spikeren på hodet med en kraft det er få forunt å være i besittelse av. Særlig med tanke på at han også leser Buster og Fantomet.

I en egen klasse

Ingen synger blues som Thåström. Han synger med både hjerte og hjerne, samtidig som han gang på gang treffer blink med utsøkte melodilinjer og tekster som overgår det meste du har hørt tidligere.

Slenger du på en femtilapp får du en spesialutgave med en bonusplate bestående av uutgitte sanger, alternative versjoner, remikser, B-sider, samt en DVD innspilt på Olympen i Lund 2006.

En femtilapp som gir deg det dobbelte tilbake.

PS! Du treffer neppe Thåström på twitter med det første.

Personvernpolicy