Romskipet for turister avduket

Romskipet for turister avduket
Romskipet for turister avduket

<pÅ reise ut i verdensrommet er ikke lenger en fjern drøm, som kun er forbeholdt astronauter. Mandag avduket Sir Richard Branson «Spaceship Two» - et romskip for turister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardæren Branson er grunnleggeren av selskapet Virgin Galactic, og har lenge hatt som mål å gjøre romfart kommersielt og tilgjengelig for «alle». Det vil i øyeblikket si de som har i overkant av en million kroner å avse til turen. Etterhvert regner man med at prisene vil synke, om konseptet slår an.

Se også: Ferie i verdensrommet

Hemmelig

Siden 2007 har Branson og teamet hans jobbet på «Spaceship Two» under streng bevoktning midt ute i ødemarken i California. Ingen andre enn noen få utvalgte har fått se farkosten, før den ble avduket mandag. Skipet er det første av seks eller syv romskip som etterhvert skal frakte stadig flere ut i verdensrommet fra Virgin Galactics «space port» i New Mexico.

Se også: Menneskenes siste store erobring

Mer enn 300 personer har punget ut, og stilt seg i kø for å bli med «Spaceship Two» ut i verdensrommet. Blant dem er norske Terje Olsen, som sannsynligvis blir den første nordmannen i rommet. Testing av «Spaceship Two» vil forgå gjennom hele 2010, før den første turen med turister ombord etter all sannsynlighet vil skje i 2011.

Ny teknologi

«Spaceship Two» er større enn sin forgjenger «Spaceship One», som var verdens første bemannede private romskipet. Skipet vant Ansari X-prisen i 2004. «Spaceship Two» har et lignende konsept som «Spaceship One». Romskipet blir fraktet opp i lufta av en flygemaskin som består av to sammenhengende fly, og tar derfra turen ut i verdensrommet.

- Fordelen vi har i forhold til NASA er at teknologien vår er 50 år yngre enn deres, sa Branson under avdukingen.

Kjappere jorda rundt

Bransons romskip kan frakte seks passasjerer og to piloter. Han håper at teknologien etterhvert kan brukes i forbindelse med kommersiell luftfart, slik at folk kan fraktes fra et kontinent til et annet mye raskere enn i dag. En tur fra Los Angeles til Australia vil for eksempel ikke ta mer enn to timer med Bransons fly.

Les også: Skyter ut verdens største rakett

Personvernpolicy