Folketeateret fredes

Riksantikvar Jørn Holme freder den 74 år gamle Folketeaterbygningen på Youngstorget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Riksantikvar Jørn Holme freder den 74 år gamle Folketeaterbygningen på Youngstorget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

<pFra og med i dag er Arbeiderpartiets hjem på Youngstorget fredet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksantikvar Jørn Holme freder den 74 år gamle Folketeaterbygningen på Youngstorget.

– Folketeaterbygningen har en unik verdi, både arkitekturhistorisk og kulturhistorisk. Og den ønsker vi å bevare, sier Holme til Dagsavisen.

En arkitektkonkurranse ble utlyst 1926 og vunnet av Christian Morgenstierne og Arne Eide.

Den markante mursteinsbygningen ble reist i 1935 for å gi arbeiderbevegelsen en teaterscene. Fra 1935 til 1952 huset bygningen kinoen Verdensteateret, og fra 1959 til 2008 var Operaen å finne i samme bygg.

Etter at Operaen flyttet til Bjørvika åpnet Folketeateret igjen i mars i år med forestillingen Mamma Mia.

Iføge arbeiderpartiet.no er noe av bakgrunnen for fredningen at Oslo kommune åpner for høyhus rundt Youngstorget. Det er verken byantikvaren eller Holme tilhengere av.

– Youngstorget er et av Norges viktigste kulturmiljøer. Og Folketeaterbygningen skal fremdeles ha den dominerende plassen i dette spesielle bymiljøet. Vi er svært kritiske til planene, forteller den nyansette riksantikvaren.

Det var de to arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide som tegnet bygningen i 1926. Men på grunn av dårlige økonomiske tider tok det noen år før byggearbeidene kom i gang.

Bygningen ble reist med støtte fra Oslo kommune, interesserte bedrifter, fagforeninger, organisasjoner og private givere.

Fredningen vil omfatte bygningsstrukturen og hele fasaden med vinduer og dører, inkludert Teaterpassasjen. I tillegg fredes Operaens gamle scene, publikumsarealene og malersalen, lokalene til Kafé Stratos, Arbeiderbladets gamle resepsjon, Oliver Neerlands veggmalerier og Guy Kroghs veggrelieff.

– Nå freder vi en viktig del av norsk arbeiderhistorie, sier Holme, men legger humrende til at de ikke freder Arbeiderpartiet.

Klokken 17 i kveld arrangeres det en festforestilling i Folketeaterbygningen for å feire fredningen.

Personvernpolicy