Slukes av havet

Et buddhistisk tempel er snart det eneste som er igjen av den thailandske fiskelandsbyen Khun Samut Chin etter at havet har spist seg innover land. Foto: AFP / Scanpix.
Et buddhistisk tempel er snart det eneste som er igjen av den thailandske fiskelandsbyen Khun Samut Chin etter at havet har spist seg innover land. Foto: AFP / Scanpix.

<pBare tempelet står igjen i den thailandske fiskelandsbyen hvor havet spiser tyve meter land hvert år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Så langt har over 60 familier vært tvungne til å flytte vekk fra det en gang så idylliske fiskesamfunnet Khun Samut Chin rett sør for Bangkok.

I dag er tempelet i Khun Samut Chin det eneste som fortsatt står på sin opprinnelige plass. Foto: Google Earth.I dag er tempelet i Khun Samut Chin det eneste som fortsatt står på sin opprinnelige plass. Foto: Google Earth.

I løpet av de siste 30 årene har over én kilometer av landområdet blitt lagt under vann. For hvert år slukes i gjennomsnitt 20 nye meter. Ytterlige fire kilometer innover land påvirkes.

De fleste familiene har vært nødt til å flytte huset sitt fire, fem ganger i løpet av de siste par generasjonene.

Kart over Chao Phraya-vassdraget. Kilde: Wikipedia.Kart over Chao Phraya-vassdraget. Kilde: Wikipedia.

– Jeg kan ikke forlate landsbyen fordi jeg er for fattig, forteller 71 år gamle Noo Wisuksin til nyhetsbyrået AFP.

Den eldre kvinnen er en av de få som fortsatt bor igjen i Khun Samut Chin. Åtte ganger har hun flyttet hjemmet sitt i løpet av de siste tretti årene.

Nå evner hun ikke å flytte mer.

Strandet i havet

I dag er tempelet i landsbyen den eneste bygningen som fortsatt står på sin opprinnelige plass.

Tidligere lå tempelet i sentrum av landsbyen. Men på satellittbildene fra Google Earth kan man tydelig se hvordan tempelbygningen i dag er strandet ute i havet.

Den eneste forbindelsen med fastlandet er gjennom det som ser ut som en smal betongpir.

I landsbyen Kok Karm har innbyggerne satt opp en bambusvegg for å holde sjøen unna. Foto: AFP / Scanpix.I landsbyen Kok Karm har innbyggerne satt opp en bambusvegg for å holde sjøen unna. Foto: AFP / Scanpix.

Forsøk på å bygge en mur mot havet har hjulpet noe, men er ikke nok når det er flo sjø og bølgene slår mot tempelveggen.

For å unngå total oversvømmelse har innbyggerne hevet gulvet inne i tempelet. Hevingen har gjort det umulig for folk å se gjennom vinduene, med mindre de sitter eller ligger.

25 millioner truet

Innbyggerne i Khun Samut Chin er ikke alene om å kjempe mot vannet langs Thailands kyst og vassdrag. Omlag 25 millioner mennesker bosatt ved den store «Kongeelven» Chao Phraya lever utsatt til.

Elven renner gjennom det sentrale lavlandet av Thailand og tømmer seg i Bangkokbukten. Men på grunn av oppdemninger og fjerning av mangroveskog fjernes sedimentene som normalt ville hevet utløpet.

Dermed eroderes elvedeltaet bort og blir stadig oversvømmet av et stigende hav.

I landsbyen Kok Karm har innbyggerne hatt større hell i kampen mot naturkreftene. Ved å bruke billige og tradisjonelle materialer som bambus har de klart å bygge barrierer som fanger sedimentene fra sjøvannet og forhindret slammet fra å bli vasket vekk.

Bambusveggene forhindrer slammet fra å bli vasket vekk og demper erosjonen. Foto: AFP / Scanpix.Bambusveggene forhindrer slammet fra å bli vasket vekk og demper erosjonen. Foto: AFP / Scanpix.

Men den sinnrike bambus-anordningen vil ha liten effekt dersom havet stiger mye mer.

Utsatt

Ifølge en fersk artikkel publisert i det populærvitenskapelige tidsskriftet Nature er Chao Phraya-deltaet regnet som ett av de mest utsatte deltaene i verden.

– Dersom vi ikke klarer å få til noen beskyttelse mot kysterosjonen, risikerer vi at mer enn halvparten av Bangkok-provinsen vil forsvinne, forteller organisator Panadda Tedsiri i den frivillige organisasjonen Thai Community Foundation.

Klimatoppmøtet

I dag går startskuddet for det store klimatoppmøtet i København. I øpet av de neste 12 dagene vil representanter fra 190 land forsøke å komme fram til en avtale for å redusere utslippene av klimagasser.

Håpet er at politikerne også vil diskutere hva som kan gjøres for å motvirke erosjon og forhindre at store landområder legges under vann.

– Det er en snikende fare som påvirker mange mennesker hver eneste dag, forteller kampanjesjef Tara Buak i Greenpeace Southeast Asia til AFP.

Representanter for 190 land er samlet i København for å forhandle om Klima. Foto: AP / Scanpix.Representanter for 190 land er samlet i København for å forhandle om Klima. Foto: AP / Scanpix.

Flere asiatiske land roper et varsku.

Ifølge malaysiske myndigheter er 30 prosent av Malaysias kystlinje truet av erosjon på grunn av befolkningsvekst, urbanisering, olje- og gassproduksjon samt utbygginger knyttet til turisme.

Alvorlig erosjon

I India er omlag 1500 kilometer, eller 26 prosent av landets kystlinjer truet av det Den asiatiske utviklingsbanken kaller «alvorlig erosjon».

I den populære delstaten Goa risikerer man at 10 prosent av kystlinjen forsvinner. For å beskytte de hvite sandstrendene har delstaten fått satt opp flere barrierer.

Ifølge FNs klimapanel er Bangladesh, ved siden av et knippe lavtliggende øygrupper, det området i verden som er mest utsatt når klima forandrer seg.

Store deler av landet ligger under ti meter over havet, dermed vil selv moderate stigninger i havnivå sette store landområder under vann.

Innen 2050 fryktes det at så mye som 17 prosent av Bangladesh' totale landmasse skal være oppslukt av havet, og at minst 20 millioner innbyggere blir hjemløse.

Les også om Carteretøyene nordøst for Ny Guinea som er i ferd med å drukne.

Personvernpolicy