De skjulte overgrepene

TILTALT FOR OVERGREP: Erik Andersen er tiltalt for å få forgrepet seg på 66 gutter. (Rettstegning: Scanpix)
TILTALT FOR OVERGREP: Erik Andersen er tiltalt for å få forgrepet seg på 66 gutter. (Rettstegning: Scanpix)

Lommemannsaken har vært gjenstand for en massiv mediedekning. Men hva med alle de overgrepene som aldri blir avisoverskrifter?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige måned startet den såkalte Lommemann-saken i Follo tingrett, og flere andre saker som omhandler pedofili eller overgrep har gått for retten eller blitt rullet opp den senere tid.

Forklaringen til Erik Andersen om overgrepene vekker avsky. Mange i min omgangskrets har fortalt meg at de ikke engang orker å lese om saken.

Vi ønsker ikke å forstå hvordan noen kan begå overgrep mot barn. Men det skjer likevel, langt oftere enn vi ønsker å tro.

200.000 utsatt for alvorlige overgrep

Ifølge Felleskap mot seksuelle overgrep (FMSO) har minimum 200.000 personer vært utsatt for alvorlige seksuelle overgrep som barn i Norge. Dette er overgrep som er begått av jevnaldrende eller av voksne personer.

Dette tallet er basert på den laveste prosent som forskningen om incest og seksuelle overgrep oppgir.

Det antas å være store mørketall, særlig når det gjelder mannlige ofre, funksjons- og utviklingshemmede, ofre for kvinnelige overgripere, samt personer med en annen kulturbakgrunn.

Regner man med mildere former for overgrep og seksuelle krenkelser, er tallet langt høyere.

Overfallsvoldtekter

Disse overgrepene skjer i det skjulte. De er ikke sensasjonelle nok til å bli overskrifter, fordi de skjer hele tiden. Det er også overgrep som ikke skjer i det offentlige rom, og som derfor ikke truer allmennheten.

Dette så man et svært betegnende eksempel på under den såkalte voldtektsbølgen i Oslo vinteren 2006/2007. Politiet innkalte til utallige pressekonferanser om overfallsvoldtektene, jenter fikk råd om hvordan de skulle forholde seg om de i det hele tatt turte å bevege seg utenfor døren på kveldstid, og det foregikk en storstilt klappjakt på gjerningsmennene.

På samme tid opplyste vold- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt at det ble anmeldt 30 voldtekter i måneden. De fleste av disse var nachspielvoldtekter. En om dagen i gjennomsnitt. Og dette var kun de tilfellene som faktisk blir anmeldt. Men disse ble plassert i den private sfære.

I de aller fleste tilfellene er overgrepene begått av en person offeret kjenner. Det verste er at ofrene gjerne føler skyld og skam for det som har skjedd, og ikke tør å fortelle det til noen.

I de tilfeller hvor overgrepene er utført av et familiemedlem, vil lojalitetsfølelsen også spille en viktig rolle for at ofrene ikke snakker om det. Et lite barn vil heller ikke være i stand til å skille hva som er rett og galt i slik situasjon. Barn har en ekstrem lojalitet til voksne mennesker, og særlig til sin nærmeste familie. Det er noe vi alle må ta ansvar for.

Kan forgripe seg på andre

Ofre for alvorlige overgrep utvikler ofte psykiske problemer som følge av overgrepet. De heldige får hjelp, men det er langt fra alle som søker hjelp eller får den hjelpen de trenger.

I tillegg mener psykiatere at noen av disse barna som selv har blitt utsatt for overgrep, kan ende opp med å forgripe seg på andre selv. Erik Andersen hevder selv å ha blitt utsatt for overgrep.

Vi ønsker ikke se det som noe formildende, kanskje ikke engang som en forklaring, men vi kan ikke se bort fra at det kan ha vært noe av bakgrunnen for de ugjerningene han selv har begått.

Stemplet som syke

Men selv hjelpen kan være belastende. I dagens samfunn er psykiske lidelser fortsatt tabubelagt, og ikke noe man snakker om med hvem som helst.

Overgrepsofre blir stemplet som syke, når de egentlig bare har hatt reaksjoner på ting som har hendt dem. Dette igjen kan føre til ytterligere skam, ensomhet og nederlagsfølelse i et samfunn som fokuserer på vellykkethet.

Ifølge en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet vil om lag halvparten av befolkningen få en psykisk lidelse en gang i løpet av livet. Men de fleste føler seg svært alene med sine psykiske plager. Paradoksalt nok.

Vi liker ikke å forholde oss til overgrep. Vi vemmes over at noen kan begå overgrep mot barn, og mot mennesker generelt. Vi ønsker å demonisere overgriperne. Vi skal heller aldri akseptere overgrep. Her må det være en absolutt nulltoleranse.

Men vi kommer ikke bort fra at dette er menneskelige handlinger, for de er begått av mennesker. Mennesker som Erik Andersen som lever et tilsynelatende normalt liv som en familiemann, driver sitt eget billakkeringsfirma og som var støttekontakt for barnevernsbarn.

Noen ønsker å fjerne disse menneskene fra samfunnet for godt, eller fjerne all deres seksualdrift ved tvungen hormonell behandling, som på folkemunne kalles "kjemisk kastrering". Denne debatten er en pågående debatt i Norge, og det er en debatt som det er viktig at vi tar. Men uansett hvordan vi stiller oss til denne formen for behandling, og uansett hvilket sinne eller hat vi kan føle overfor de som har begått slike overgrep, er vi nødt til å finne årsaken til at overgrep blir begått i første omgang. Ellers vil de bare fortsette å skje.

Nedprioritert

Det er derfor samfunnets ansvar at vi bemidler penger til forskning på dette området, og av vi tilbyr et adekvat behandlingstilbud til både ofre og overgripere. Det er politiets ansvar å sørge for at sakene tas alvorlig og etterforskes, og regjeringens ansvar å følge opp dette, og bemidle nok penger og ressurser til arbeidet.

Man kan si mye om medienes dekning av Lommemann-saken og andre tilsvarende saker, og at man fokuserer i overkant mye noen få saker, men den får oss til å snakke om overgrepsproblematikken.

Leder for politijuristene, Curt A. Lier, uttalte til TV 2 for noen uker siden at politiet har vært altfor lite flinke til å prioritere overgrepssaker. Han sa det delvis skyldtes ressurser, men også kultur. Lommemannsaken har også avdekket en rekke kritikkverdige forhold i etterforskningen av saken. Dette er viktig å få frem i lyset. Det er viktig at vi alle er klar over det, og at det gjøres noe med det.

"Tales, ikke ties i hjel"

Det er også viktig at vi både snakker og skriver om overgrep i seg selv, slik at vi en gang for alle kan fjerne tabuet forbundet ved dette. "Overgrep skal tales i hjel, ikke ties i hjel" er mottoet til flere av landets organisasjoner som jobber med overgrepsproblematikken.

Det betyr ikke at vi skal bli hysteriske, men vi må ta stilling til at det faktisk skjer.

Dette vil føre til at flere barn tør å snakke med noen om overgrep de har blitt utsatt for, flere saker vil bli anmeldt, flere overgripere blir oppdaget, og flere overgrepsofre vil kunne få hjelp tidlig slik at de ikke utvikler alvorlige psykiske lidelser. Og forhåpentligvis kan vi fjerne den skammen ofrene bærer på ved at vi slutter å skyve det under teppet.

For én ting har Erik Andersen helt rett i: Det er ikke barna som skal bære skammen for det han har gjort. Selv om vi stikker hodet i sanden for å bevare vårt trygge og gode verdensbilde, vil det stadig bli begått nye overgrep. Og ved å tie det i hjel, bidrar vi til at enda flere overgrep blir begått i det skjulte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg
Siste nytt
01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus