Norsk-svensk samarbeid om tvangsretur

TØFFERE: Justisminister Knut Storberget vil ta tak i asylsøkere som har fått nei til opphold. Foto: Scanpix.
TØFFERE: Justisminister Knut Storberget vil ta tak i asylsøkere som har fått nei til opphold. Foto: Scanpix.

<pI alt elleve av de tretti irakerne som ble tvangsreturnert til Bagdad natt til søndag var dømt for vold, voldtekt eller narkotikahandel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler nå at Norge og Sverige skal samarbeide om nye transporter og at han vil bli «hardere i klypa».

Under en pressekonferanse søndag kveld anslo Storberget at det befinner seg rundt 3.000 personer rundt om i Norge som ikke har lovlig opphold i landet. Dermed var det bare 1 prosent som ble sendt ut i den største uttransporteringen politiet så langt har gjennomført.

Han mener likevel at det er mest effektivt å samarbeide med Sverige fordi hver transport krever et samarbeid også med irakiske immigrasjonsmyndigheter, som skal ta seg av de hjemsendte når de kommer til Bagdad.

Problemfritt

– Transporten denne helgen gikk problemfritt og rolig for seg både i Norge og i Bagdad, men politiets vurdering på forhånd tilsa at det likevel måtte være 66 politifolk med i flyet av sikkerhetsgrunner, sier Ingrid Wirum, sjef for Politiets utlendingsenhet.

Irakerne kom fra steder både i det nordlige og sørlige Irak i tillegg til Bagdad-området. Transporten ble gjennomført i tråd med avtalen som ble inngått med Irak i mai i år.

Wirum regner med at det i inneværendeår vil bli uttransportert rundt 4.200 som ikke har fått opphold i Norge, men sier at hun da også har tatt med dem som reiser frivillig tilbake.

For neste år anslår hun tallet til 4.900.

Streng og rettferdig

Justisministeren sa på pressekonferansen at regjeringen fører en streng og rettferdig asylpolitikk.

– Vi ønsker at personer med utreiseplikt skal dra frivillig og stimulerer til at flest mulig velger dette alternativet, sa Storberget.

Han sa samtidig at nattens uttransportering viser at de som ikke reiser frivillig vil bli tvangsreturnert.

– Derfor bør irakere med utreiseplikt nå returnere frivillig fremfor å vente på tvangsretur, sa Storberget, som samtidig bekreftet at transporten er ment som et viktig signal om regjeringens handlekraft.

Helgens flytur med 66 politifolk og chartret fly kostet rundt regnet 1 million kroner.

NOAS bekymret

Seniorrådgiver Sylo Taraku i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier i en kommentar til transporten at det er grunn til å være bekymret for sikkerheten til noen av de utsendte.

– NOAS er skeptisk til at Norge ikke inngår en avtale direkte med de kurdiske selvstyremyndighetene. De har ikke villet godta avtalen Norge har med de sentrale myndighetene i Irak. Det er uheldig at de må sende kurdere ut via Bagdad og kurderne selv opplever det som urettferdig at Norge ikke har en egen avtale med Nord-Irak, sier Taraku til NTB.

Personvernpolicy