Atomavtale rett rundt hjørnet

ENIGE: En ny atomavtale står for døren, i mellomtiden overholder partene innholdet i den forrige. Foto: Scanpix.
ENIGE: En ny atomavtale står for døren, i mellomtiden overholder partene innholdet i den forrige. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSA og Russland er blitt enige om å fortsette å overholde betingelsene i nedrustningsavtalen START 1, selv om selve avtalen har utløpt. Arbeidet med å få til en oppfølger fortsetter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om START-avtalen

* START-avtalen ble undertegnet i juli 1991 av USAs president George Bush senior og hans kollega Mikhail Gorbatsjov fra Sovjetunionen.

* Avtalen førte til store reduksjoner i de to landenes lagre av strategiske atomvåpen.

* Avtalen begrenser antallet atomstridshoder til 6.000 for hvert av landene.

* Avtalen utløper 5. desember 2009 med mindre det oppnås enighet mellom USA og Russland om en forlengelse.

* START er en forkortelse for Strategic Arms Reduction Treaty. (©NTB)

Presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev forsikrer at de fortsatt vil samarbeide «i START-avtalens ånd», ifølge nyhetsbyrået AP. Noen timer tidligere utløp den formelle traktaten, etter å ha stått ved lag i 18 år.

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver James Jones sier at en ny avtale kan være på plass om to til tre dager eller et par uker. – Vi er inne i sluttspurten, og det er ingen grunn til å tro at vi ikke skal komme i mål, mener Jones.

Trapper opp

– De to partene trapper nå opp samtalene i Genève i håp om at en ny avtale snart kan være på plass. Dette vil i så fall innebære at verdens to største atomarsenaler blir redusert med opp til en tredel, skriver New York Times.

– Ingen av de to partene gir den andre skylden for forsinkelsen, som i alle fall delvis ser ut til å skyldes den store mengden svært tekniske spørsmål som må avklares. Forhandlerne konsentrerte seg i uken som gikk om spørsmål knyttet til kontroll med avtalen, skrev avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA og Russland vil nå simpelthen beholde sine våpenlagre på nivåene der de har ligget de siste 15 til 20 årene. Der vil de bli liggende inntil en ny traktat er godkjent, sier pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus.

«Snarest mulig»

Fredag sendte Obama og Medvedev ut en felles kunngjøring der det het at de vil fortsette samarbeidet «i den utløpte avtalens ånd». – Vi er fast besluttet på å få i stand en ny traktat om strategiske våpen som kan tre i kraft snarest mulig, het det i kunngjøringen.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ian Kelly sier ifølge nyhetsbyrået DPA at det er gjort gode framskritt i arbeidet med den overordnede rammen for en ny traktat. Han vil ikke gå i detalj om hvilke problemer partene ikke har greid å løse.

Russland og USA inngikk i 1991 START 1-traktaten, som var historiens største nedrustningsavtale. I juli i år ble Obama og Medvedev enige om å redusere tallet på utplasserte atomstridshoder fra dagens nivå på rundt 2.200 til mellom 1.500 og 1.675.