Trenger hver eneste soldat

Her blir Kai Eide geleidet av afghanistansk politi i Kabul 5. november. (Foto: Scanpix)
Her blir Kai Eide geleidet av afghanistansk politi i Kabul 5. november. (Foto: Scanpix)

<pMen farlig hvis inntrykket av tidsfrist i 2011 fester seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (ABC Nyheter): 30.000 amerikanske soldater, og mer enn 7.000 fra andre Nato-land er ifølge FNs spesialutsending avgjørende for å ivareta sikkerheten for det afghanske folket. Men den sivile innsatsen er like viktig, og må også komme raskt.

- De nye styrkene er sårt tiltrengte, men de må også koordineres bedre enn det som har vært tilfelle hittil. Det har vært min melding til utenriksministrene her i Nato i dag. Innsatsen har vært ganske ukoordinert hittil, men jeg opplever at Obamas nye strategi ivaretar dette bedre, sier Eide til ABC Nyheter.

Likevel etterlyser Eide utsendinger fra de største bidragsyterne som kan jobbe sammen med ham i Kabul. Han ønsker også en utsending fra Nato på høyt nivå i den afghanske hovedstaden, og at de to EU-delegasjonene til Kabul slås sammen.

Han mener man ikke kan se på Obamas plan om tilbaketrekking om halvannet år som en absolutt tidsfrist.

Ikke tidsfrist

- Jeg vil ikke se det som en tidsfrist. Det er viktig at det ikke mistolkes slik, som jeg har sett enkelte kommentatorer og medier har gjort. Dette er en overgangsstrategi, og juli 2011 er tidspunktet for når afghanske styrker kan begynne å ta over ansvaret fra Nato-styrker, sier Eide.

- Den afghanske presidenten har selv sagt at det vil ta fem år før afghanske sikkerhetsstyrker er klare til å overta ansvaret for hele landet. Så får vi se om det lar seg gjøre, sier Eide.

Ifølge nordmannen har meldingene om nye styrker til Afghanistan fungert som en vitamininnsprøyting for hele den samlede innsatsen i Afghanistan. Noe som også reflekteres i stemningen på møtene som pågår nå.

- Beste stemning

- Stemningen på møtet i dag er den beste jeg har opplevd. Vi har vært gjennom en ganske deprimerende periode, og det gjør godt å se at det er en ny giv blant landene som bidrar, sier Eide.

Han advarer likevel mot å glemme det sivile aspektet, og minner om at det viktigste man kan gjøre er å sørge for at den afghanske økonomien får egne ben å stå på.

- Bare med et par prosjekter kan man sette titusener av mennesker i arbeid, og gjøre et skikkelig bidrag for å bedre situasjonen.

7.000 flere soldater

– Minst 25 land vil sende ekstra soldater. Så langt er det meldt inn bidrag på mer enn 7.000 soldater, og flere vil komme til mens vi nærmer oss Afghanistan-konferansen i London i januar, sa Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre på sin side registrerte ikke at det ble lagt fram tilbud fredag, utover det som var kjent i media på forhånd. Mange av landene har valgt å ikke offentliggjøre sine bidrag ennå.

- Jeg har ikke registrert noe nye bidrag her i dag.. Det som synes klart er at Frankrike ikke kommer til å bidra med noen nye styrker, sier Støre til journalister i Brussel.

Enkelte amerikanske kommentatorer har bemerket at de europeiske landene trikser med tallene, og at 7.000 nye soldater ikke nødvendigvis betyr at det blir en økning i det totale antallet styrker.

Personvernpolicy