- Vi skal ikke drive selvpisking

Erik Solheim drar om kort tid til København på klimamøte. Foto: Scanpix
Erik Solheim drar om kort tid til København på klimamøte. Foto: Scanpix

<pMiljøvernminister Erik Solheim hylles av klimaskeptikerne i Frp, men refses av miljøopposisjonen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Neste uke starter klimatoppmøte i København, og fredag debatterte Stortinget Norges forhandlingsposisjon. Norge vil gå inn for en politisk forpliktende avtale i København. Målet er å begrense den globale oppvarmingen til to prosent.

Les også: Juridisk avtale først våren 2009

- Ikke mitt formål å plage noen

Men Solheim beroliget også nordmenn med at regjeringens klimatiltak skal gjennomføres så skånsomt som mulig.

- Min klare innstilling er å få mest mulig klimapolitikk med minst mulig smerte. Det er ikke mitt formål å plage noen. Vi skal bringe kloden framover. Vi skal være selvkritiske, men ikke selvpiskende, sa Solheim.

Han mente Norge reiser til København med verdens mest ambisiøse klimamål. Norge har allerede forpliktet seg til å reduserer sine utslipp med 30 prosent innen 2020. Regjeringen har også åpnet for å øke reduksjonene til 40 prosent, dersom andre land følger opp.

På spørsmål om biodiesel, sa Solheim at han rett og slett ikke gadd å svare.

- Dette gidder jeg rett og slett ikke svare på, sa Solheim fra Stortingets talerstol.

- Jens Stoltenbergs ord

På spørsmål fra Frps Ketil Solvik Olsen, ville ikke Solheim svare på hvilke kriterier som skal til for at Norge faktisk øker sine forpliktelser.

Han ville heller ikke svare på om klimakuttene skal tas hjemme eller i utlandet.

Solvik Olsen mente Erik Solheim nå har lagt bak seg SVs retorikk om å gå inn for store utslippsreduksjoner for å gå foran med et godt eksempel.

- Jeg får inntrykk av at det er Jens Stoltenbergs ord som kommer ut av ministeren. Og vi mener det er positivt, sier Solvik Olsen.

Han viste til statsministerens mål om å kjøpe utslippsreduksjoner i utlandet, i stedet for å ta dem på hjemmebane. Solheim sa under torsdagens utredning at det er irrelevant hvor de globale utslippene blir gjennomført.

SVs intensjoner tatt ned

Parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, er enig med Solvik Olsen om Solheims linje, men deler ikke entusiasmen.

- SV sine gode intensjoner er tatt ned av statsministeren, sier Skei Grande.

Overfor ABC Nyheter viser hun til at Erik Solheim i valgkampen tok initiativ til nye klimasamtaler med opposisjonen i forkant av København-møtet.

- Solheim inviterte til klimaforlik. Så var sjefen ute og sa at det ikke var aktuelt, sier Skei Grande.

Solheim sa fredag at opposisjonen vil bli invitert til samtaler, men først etter nyttår.

Både KrFs Line Hjemdal og Venstre refset det de kalte for Solheims manglende forpliktelser til klimakutt på hjemmebane. Skei Grande mener Frp på enkelte områder er mer entusiastiske enn regjeringen.

- Jeg tror ikke at Jens Stoltenberg har noen ambisjoner om at vi skal forandre noe i Norge. Han skal kjøpe seg fri med det norske oljefondet. Av og til virker det som om engasjementet er lavere enn Frp på dette området, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

Personvernpolicy