Åpen for alle - alltid

Verdens høyeste regjeringsmøte

Verdens høyeste regjeringsmøte
Verdens høyeste regjeringsmøte
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtstyrt med oksygenmasker holdt Nepals ministre fredagens regjeringsmøte i Mount Everests tynne luft, i over 5000 meters høyde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med «verdens høyeste regjeringsmøte» var å sette fokus på klimautfordringene i Himalaya i forkant av klimatoppmøtet i København.

Les også: Gro til klimamøtet

Forskere hevder at nedsmeltingen av isbreene i Himalaya er alarmerende. Resultatet kan bli dannelsen av store demninger, som senere kan briste og oversvømme landsbyer nedenfor.

Se videoen fra det uvanlige regjeringsmøtet her

Isbreene i Himalaya forsyner også ti svært viktige elver i Asia med vann. Eksperter mener at disse elvene kan tørke ut i løpet av de neste 50 årene på grunn av global oppvarming.

- Everest-møtet er ment som en vekker til verden i håp om at man vil redusere den negative påvirkningen av klimaet i Himalaya, sa Nepals statsminister Madhav Kumar Nepal i etterkant av møtet.

Les også: - For sent med klima i denne omgang

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Å få ministrene opp i 5000 meters høyde krevde omfattende planlegging. De ble undersøkt av leger i forkant av møtet. Fremme ved Kalapathar, platået der møtet ble avholdt, ble de utstyrt med oksygenmasker og tullet inn i lag på lag med varme klær. Ministrene tilbragte bare 20 minutter i høyden, for å unngå høydesyke. Flere av ministrene er overvektige, noen er i 70 årene og nesten ingen av dem er vant til store høyder. Fire ministere avstod fra å være med opp i høyden.


Regjeringsmøtet på Mount Everest kommer i etterkant av at Maldivenes regjering holdt verdens første regjeringsmøte under vann i oktober.

Her holder Maldivenes regjering møte under vann i oktober. Foto: ScanpixHer holder Maldivenes regjering møte under vann i oktober. Foto: Scanpix