Verdens høyeste regjeringsmøte

Verdens høyeste regjeringsmøte
Verdens høyeste regjeringsmøte

Utstyrt med oksygenmasker holdt Nepals ministre fredagens regjeringsmøte i Mount Everests tynne luft, i over 5000 meters høyde.

Hensikten med «verdens høyeste regjeringsmøte» var å sette fokus på klimautfordringene i Himalaya i forkant av klimatoppmøtet i København.

Les også: Gro til klimamøtet

Forskere hevder at nedsmeltingen av isbreene i Himalaya er alarmerende. Resultatet kan bli dannelsen av store demninger, som senere kan briste og oversvømme landsbyer nedenfor.

Se videoen fra det uvanlige regjeringsmøtet her

Isbreene i Himalaya forsyner også ti svært viktige elver i Asia med vann. Eksperter mener at disse elvene kan tørke ut i løpet av de neste 50 årene på grunn av global oppvarming.

- Everest-møtet er ment som en vekker til verden i håp om at man vil redusere den negative påvirkningen av klimaet i Himalaya, sa Nepals statsminister Madhav Kumar Nepal i etterkant av møtet.

Les også: - For sent med klima i denne omgang


Å få ministrene opp i 5000 meters høyde krevde omfattende planlegging. De ble undersøkt av leger i forkant av møtet. Fremme ved Kalapathar, platået der møtet ble avholdt, ble de utstyrt med oksygenmasker og tullet inn i lag på lag med varme klær. Ministrene tilbragte bare 20 minutter i høyden, for å unngå høydesyke. Flere av ministrene er overvektige, noen er i 70 årene og nesten ingen av dem er vant til store høyder. Fire ministere avstod fra å være med opp i høyden.


Regjeringsmøtet på Mount Everest kommer i etterkant av at Maldivenes regjering holdt verdens første regjeringsmøte under vann i oktober.

Her holder Maldivenes regjering møte under vann i oktober. Foto: ScanpixHer holder Maldivenes regjering møte under vann i oktober. Foto: Scanpix

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus