Forsvarets sikkerhetstjeneste:

En av fem må gå i FOST

- Vi har begrunnet alle stillinger og kan ikke forstå at det er en divergens rundt dette, sier FOST-sjef Geir Gade om det planlagte kuttet på 20 prosent i årsverk. Foto: Scanpix
- Vi har begrunnet alle stillinger og kan ikke forstå at det er en divergens rundt dette, sier FOST-sjef Geir Gade om det planlagte kuttet på 20 prosent i årsverk. Foto: Scanpix

<pTjenesten ble i sommer beskyldt for å overvåke departement og kongehus. Nå må FOST-sjefen legge plan for å kutte et av fem årsverk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): I dag innkalles alle ansatte i Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) til allmøte. Et punkt på agendaen til sjefen, kommandør Geir Gade, vil være planer om å kutte brutalt i bemanningen. Av dagens 96 årsverk skal hele 18 fjernes.

- Disse planene ble konkretisert igjen denne høsten. Nå skal vi se på konsekvenser av eventuelle reduksjoner og så skal de ansatte være med på prosessen, sier Gade til ABC Nyheter.

Langvarig strid

FOST-sjef Geir Gade bekrefter at han er påalgt å lage plan for å kutte en av fem stillinger. Foto: Forsvarets mediesenterFOST-sjef Geir Gade bekrefter at han er påalgt å lage plan for å kutte en av fem stillinger. Foto: Forsvarets mediesenter

Han insisterer på at de omfattende reduksjonene ikke har direkte sammenheng med sommerens virak rundt tjenesten.

- Det har det ikke. Krystallklart ikke, sier han og referer til at det har vært strid om årsverksrammene for FOST lenge og at reduksjoner også nevnes i en studie fra 2008.

Gade mener kuttene uansett ikke vil få effekt neste år. Det skinner også igjennom at han er villig til å kjempe for sine årsverksrammer:

- Alle stillingene er det argumentert for. Jeg har problemer med å forstå at det skal være en divergens rundt dette, sier han.

Les også: FOST får sterk krtikk i ny rapport

Det er allerede omfattende støy rundt FOST. For tiden ligger deres planlagte nye instruks ute til høring. De ansattes organisasjoner har protestert og mener at denne instruksen vil ribbe sikkerhetstjenesten for oppgaver.

Til NRK i går sa blant annet Tonje Haugen, tillitsvalgt i Offisersforbundet, at timingen av høringen var dårlig. Hun viste blant annet til at konklusjonene fra Kripos sin etterforskning av FOST, ennå ikke er kjent.

Tror på frifinnelse

FOST-kommandøren ser selv frem til at resultatene fra etterforskningen blir lagt fra.

- Jeg er overbevist om at vi kommer til å bli klarert, sier han optimistisk.

Etter at EOS-utvalgets kritikk av både FOST sine arbeidsmetoder og uklarheter i tjenestens mandat kom fram, har det vært en turbulent høst for de ansatte.

Gade mener dette også har påvirket kvaliteten i det arbeidet som har vært gjort, og at den støtten som FOST skal yte forsvarets ulike avdelinger har vært skadelidende.

- Jeg ser frem til at dette går over. Det var gått ut over de ansatte og deres pårørende. Dette har vært et uvanlig år for oss.

Forsvarsstaben påla Gade opprinnelig å legge frem en plan for kuttene innen 14. desember, men FOST-sjefen har nå bedt om utsettelse til 31. januar 2010.

I et brev til staben påpeker han at tjenestens stab i desember vil være opptatt av å håndtere høringen om deres instruks samt avslutningen av Kripos-etterforskningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus