Støykrav kan koste milliarder

Regjeringen Stoltenberg realiserer nå en handlingsplan med målsettingen om å redusere støyplagene kraftig. Det kan bli dyrt. Foto: Scanpix
Regjeringen Stoltenberg realiserer nå en handlingsplan med målsettingen om å redusere støyplagene kraftig. Det kan bli dyrt. Foto: Scanpix

<pRegjeringens nye handlingsplan for å redusere støy kan føre til ekstrautgifter på flere milliarder kroner når Forsvaret får sine nye jagerfly av typen JSF/F-35.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen realiserer nå en handlingsplan med målsettingen om å redusere støyplagene kraftig. Før jul kommer Statens forurensningstilsyn med forslag til ny og strengere støyforskrift, skriver Aftenposten.

Målet med planen er å redusere støyplagene for nordmenn med 10 prosent innen 2020, sammenlignet med 1999, og at antall personer som utsettes for innendørsstøy over 38 decibel (dB) skal reduseres med 30 prosent. I dag aksepteres 42 dB.

Støykravene kan få betydelige konsekvenser når 48 nye jagerfly av typen JSF/F-35 skal etableres på én eller flere flystasjoner. Jagerflyet er historiens tyngste og kraftigste i sitt slag og støyer deretter.

Luftforsvaret skal ha fått presentert et anslag på 8 milliarder kroner for å etablere nye anlegg, flytte rullebaner og militære installasjoner i Bodø. Flyttingen vil i utgangspunktet redusere behovet for fraflytting og isolering kraftig, men så kommer effekt av strengere støykrav. Da Gardermoen sto ferdig i 1998, var prisen 11 milliarder – eller 13,9 milliarder 2009-kroner.

Forsvarsdepartementet er klar over at regningen kan bli stor.

– Vi tar høyde for eventuelle skjerpelser i støyregelverket, også kostnader til avbøtende tiltak. Støydata på F-35 inngår som en viktig del av utredningen. Vi har hele tiden vært klar over at alle lokaliseringsalternativene vil kreve betydelige støyskjermingstiltak. Kravene vil være absolutte og vil følgelig måtte ivaretas uansett hvilken løsning som velges, skriver departementet i en e-post til avisen. (©NTB)

Personvernpolicy