Meny

Åpner for flere spesialstyrker

FSK: Soldater fra Forsvarets spesialkommando under trening på Rena for to år siden. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner for ny runde med spesialsoldater til Afghanistan allerede om et år.

BRUSSEL (ABC Nyheter): I løpet av tre dager har Nato-landene klart det ingen eksperter eller journalister trodde var mulig. I et klima der krigsmotstanden aldri har vært større har man funnet mer enn 5.000 nye soldater fra de europeiske landene, på toppen av de 30.000 soldatene Barack Obama har bestemt seg for å sende.

Mer enn 20 land har kommet med lovnader om å sende flere soldater, og det var en meget fornøyd Nato-talsmann som annonserte at man hadde nådd den magiske grensen på 5.000. Nå spekulerer BBC i at de allierte i Afghanistan-krigen kan komme med dobbelt så mange på bordet.

Les også: Tyskland vurderer Sør-Afghanistan

- Jeg kan med stor sikkerhet si at vi har nådd målet om 5.000 soldater. Jeg tror vi kommer til å slå det ganske betraktelig, sa James Appathurai på en pressekonferanse i den belgiske hovedstaden torsdag.

Ingen nye norske nå

Norge har ikke blitt spurt om å stille med noen nye soldater i denne omgangen, men utenriksminister Jonas Gahr Støre går ikke med på at det setter Norge i en særstilling. Han mener den innsatsen Norge gjør allerede, med de cirka 500 soldatene vi har i Afghanistan, er svært stor sett i forhold til folketallet, og andre land vi kan sammenligne oss med.

- Vi gjør allerede en svært stor innsats, så det at vi ikke sender noen nye soldater nå betyr ikke så mye. I tillegg er vi den tredje største bidragsyteren til fondet som er opprettet for å finansiere den afghanske hæren, og vi har et tungt sivilt bidrag, sier Støre.

Les også: Han vil avslutte krigen raskt

Norge er i dag den tredje største giveren til dette fondet, med 15 millioner euro.

På spørsmål om Obamas besøk til Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen kan få situasjonen til å forandre seg, svarer Støre kort.

- Hans besøk endrer ikke det.

Forsvarets bidrag endrer karakter

I sommer reiste norske spesialstyrker hjem fra Afghanistan, etter å ha tjenestegjort i Kabul-området i 18 måneder. På slutten drev de norske elitesoldatene med opplæring av afghanske spesialsoldater. Begge deler er noe vi kan se mer av i fremtiden.

- Det kan hende at de norske spesialstyrkene skal ned til Afghanistan på nytt. Kanskje ikke med en gang, men om et års tid. I tillegg dreies veldig mye av den norske samlede innsatsen over på mentorering, og partnerarbeid med den afghanske hæren, sier Støre.

Les også: - Opprørsledere tatt av norske styrker

Områdene der de norske styrkene hittil har vært plasser, Meymaneh i Faryab-provinsen, ligger nord i Afghanistan. En av de tingene Obamas Afghanistan-strategi legger tyngst vekt på er at afghanske styrker skal overta ansvaret fra internasjonale styrker. Den nordlige delen av Afghanistan vil være først på lista, når overføringen starter.

Overføring

- Målet er å overføre ansvaret til dem, men det vil ta lengre tid enn det man hadde trodd, sier Støre.

I høst forsøkte Forsvaret å dreie mer av innsatsen over på såkalte OMLT-er. Operational Mentor and Liaison Team betyr i praksis at en gruppe offiserer eller soldater fra Nato-land dobler opp med ledelsen av en afghansk avdeling. Deretter følger eksempelvis norske soldater med denne avdelingen i alle deres oppgaver.

Les også: Det tøffeste oppdraget

Problemet man støtte på i gjennomføringen av dette var todelt. På den ene siden krever oppgaven erfarne offiserer, noe en hardt presset hær har få av. I tillegg klarte ikke den afghanske hæren å få klar avdelingen som de norske var tiltenkt å jobbe med.

Trening

Etter planen skulle altså det norske infanteribidraget i Meymaneh trekkes hjem, mens man skulle satse tyngre på opplæring av afghanske styrker. Det er en utvikling som kommer til å fortsette, selv om omleggingen nok kommer til å ta tid.

Norges innsats vil i fremtiden dreie seg mer mot opptrening av afghanske soldater, samtidig som man tilbyr kapasiteter som afghanerne ikke har. Som etterretning, helikopterstøtte, penger til våpen og infrastruktur og lignende.

Denne omleggingen er selve kjernen i Obamas strategi, som tar sikte på at afghanske soldater selv skal ta mer ansvar, og Norge har høstet mange lovord for å være tidlig ute i utviklingen av sitt bidrag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus