Døde en uke etter H1N1-vaksine - ikke rapportert

VAR SYK: Cesilie Nicolaisen døde den 5. november i år. Nå kjemper familien for hennes verdighet (Foto: Privat).
VAR SYK: Cesilie Nicolaisen døde den 5. november i år. Nå kjemper familien for hennes verdighet (Foto: Privat).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pCesilie Nicolaisen (25) døde en uke etter hun tok vaksinen mot svineinfluensa. Saken ble aldri rapportert inn til myndighetene, til tross for at legene ikke vet hva Cesilie døde av.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): En uke etter at alvorlig diabetessyke Cesilie Nicolaisen (25) fra Sortland tok svineinfluensavaksinen, døde hun. Til tross for at patologer ikke finner dødsårsaken etter en foreløpig obduksjon, fikk ikke Statens legemiddelverk rapport om et dødsfall som kan ha hatt sin bakgrunn i vaksinen.

- Jeg må ta forbehold om at legen ikke vet at hun har tatt vaksinen. Men hvis ikke kan det se ut som man prøver å legge lokk på ting, for å få ryggen fri, sier far Børre Nicolaisen opprørt, og fortsetter:

- Det burde være en menneskerett å få en skikkelig forklaring på hvorfor man dør. Det siste sekundet i livet burde det i hvert fall være troverdighet i, sier han.

- Uverdig

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få kontakt med legen som eventuelt skulle ha sendt rapporten til Statens legemiddelverk. Fra legens kontor får vi opplyst at den aktuelle legen «ikke er interessert i å kommentere saken».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicolaisen mener det er uverdig at legen ikke har meldt inn dødsfallet. Da legen som undersøkte henne ikke kunne komme med noe svar på dødsårsaken, ba han om en uavhengig obduksjonsrapport.

I den foreløpige rapporten står det at legene ikke vet hva Cesilie døde av, men at man venter på svar fra noen prøver.

Var alvorlig syk

Cesilie Nicolaisen hadde i lengre tid vært syk. Og hun var både operert for tumor på hjernen og utsatt for nyresvikt, etter å ha hatt dårlig regulert diabetes i flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicolaisen understreker at det var forventet at datteren ville dø om ikke lang tid. Likevel betegner han dødsfallet som brått.

Børre Nicolaisen er skuffet over behandlingen familien har fått etter datterens død i begynnelsen av november. (Foto: Privat)Børre Nicolaisen er skuffet over behandlingen familien har fått etter datterens død i begynnelsen av november. (Foto: Privat)

- Hun hadde gode og dårlige dager, men sånn hadde det vært lenge. Og jeg merket ikke noen forskjell på henne i dagene etter vaksinen. Så hun døde litt brått, sier Nicolaisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det ikke ble gitt noen informasjon om farene ved svineinfluensavaksine for Cecilie.

- Jeg mener man ikke burde være redd for å ta vaksine om man er frisk, men det er jo noe annet i situasjonen til Cesilie. Men jeg er ydmyk for de som prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen for henne, sier han.

Mange spørsmål

Selv synes Nicolaisen det er vanskelig å tro noe særlig om årsaken til datterens død.

- Den umiddelbare reaksjonen var spørsmålet om medisinene hun fikk var forenlige med det hun hadde fra før. Men det blir mest tanker og ideer rundt det. Vi får bare håpe de som har hatt ansvaret for det har gjort ting riktig, sier han.

Lovpålagt innmelding

Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk kan ikke kommentere saken spesielt, men sier på generelt grunnlag at en lege har plikt til å melde inn alvorlige bivirkninger av vaksiner, herunder dødsfall, til Statens legemiddelverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis legen ikke har sendt noen melding, kan ikke vi tolke det på noen annen måte enn at han mener det ikke er noen sammenheng mellom dødsfall og vaksinering, sier Madsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker også at dødsfall som tilfeldigvis sammenfaller i tid med vaksineringen vil forekomme.

- Vi har vaksinert 6-700.000 personer i høyrisikogruppen. Når man vaksinerer så mange med alvorlige sykdommer vil det skje dødsfall som tilfeldigvis kommer i nær tidsmessig sammenheng med vaksineringen, sier Madsen.

Ingen andre påvist

Legemiddelverket har fått åtte meldinger fra leger om slike dødsfall. De foreløpige konklusjonene er relativt entydige.

- I de dødsfallene vi har sett på har det vært veldig klare årsaker til at pasienten kunne dø. Og så langt det er mulig gjennom tilgjengelige medisinske opplysninger, har vi vurdert at de dødsfallene vi har fått melding om ikke hadde noen sannsynlig sammenheng med vaksineringen. Noen kan vi også helt utelukke at hadde en sammenheng, sier avdelingsoverlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av én million vaksinerte har det kommet inn meldinger om 391 bivirkninger. 111 av disse er karakterisert som alvorlige.

- Ingen vi har fått melding om har fått varige mén, sier Madsen, og understreker at legemiddelverket føler seg trygge på at vaksinen er god.

Frykter ikke mørketall

- Viser denne saken at det kan være mørketall?

- Vi frykter ikke mørketall. Utfra meldingene vi har fått har legene vært flinke til å melde, selv i tilfeller der mistanken til en sammenheng har vært veldig liten, sier Madsen.

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet sier til ABC Nyheter at en som lider av de samme sykdommene som Cesilie i aller høyeste grad vil være i en risikogruppe, og derfor burde vaksineres.

- Det er ikke noen tvil om at vi anbefaler vaksine i slike tilfeller. At nyrene har sviktet er heller en indikasjon på at man skal vaksinere enn det motsatte, sier Iversen.