Kvinner får lettere lungekreft enn menn

<pKvinner kan ha en høyere risiko for å utvikle lungekreft enn menn. Forskjellen skyldes at kvinners evne til å omsette tjærestoffer er annerledes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny Stami-undersøkelse gjort på lungeceller styrker teorien om at proteinet CYP1A1 i all hovedsak står for dannelsen av kreften. Tidligere har man observert at kvinnelige lungekreftpasienter har et høyere nivå av dette proteinet i lungene sine, samtidig som de også har et vesentlig høyere nivå av DNA-skade.

Det fins mange teorier om hva som kan ligge til grunn for denne kjønnsforskjellen. En av teoriene bygger nettopp på observasjonen om at kvinner utvikler mer av CYP1A1-proteinet i lungene enn menn og derfor kan være mer utsatt for DNA-skade som følge av blant annet eksponering for tjærestoffer.

Kvinner får oftere lungekreftdiagnose i yngre alder og en større andel av de kvinnelige lungekreftpasientene er ikke-røykere sammenlignet med de mannlige lungekreftpasientene. (©NTB)

Personvernpolicy