Kvinner får lettere lungekreft enn menn

<pKvinner kan ha en høyere risiko for å utvikle lungekreft enn menn. Forskjellen skyldes at kvinners evne til å omsette tjærestoffer er annerledes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny Stami-undersøkelse gjort på lungeceller styrker teorien om at proteinet CYP1A1 i all hovedsak står for dannelsen av kreften. Tidligere har man observert at kvinnelige lungekreftpasienter har et høyere nivå av dette proteinet i lungene sine, samtidig som de også har et vesentlig høyere nivå av DNA-skade.

Det fins mange teorier om hva som kan ligge til grunn for denne kjønnsforskjellen. En av teoriene bygger nettopp på observasjonen om at kvinner utvikler mer av CYP1A1-proteinet i lungene enn menn og derfor kan være mer utsatt for DNA-skade som følge av blant annet eksponering for tjærestoffer.

Kvinner får oftere lungekreftdiagnose i yngre alder og en større andel av de kvinnelige lungekreftpasientene er ikke-røykere sammenlignet med de mannlige lungekreftpasientene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus