Moland og French dømt

HÅPER: Joshua French håper han og Tjostolv Moland blir sendt til hovedstaden Kinshasa etter dommen torsdag, men tror ikke på frifinnelse. (Foto: Scanpix)
HÅPER: Joshua French håper han og Tjostolv Moland blir sendt til hovedstaden Kinshasa etter dommen torsdag, men tror ikke på frifinnelse. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBåde Joshua French og Tjostolv Moland er idag dømt til fem ganger dødsstraff i Kongo. Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på dommen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kongo-saken

* Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i mai, mistenkt for å ha drept sjåføren sin, Abedi Kasongo.

* Begge nekter straffskyld.

* 8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

* Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

* Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani. Saken har vært utsatt flere ganger, blant annet på grunn av Molands helsetilstand.

* Kongo krever 4,5 milliarder kroner i erstatning fra Norge for spionasje. Aktor har bedt om dødsstraff for de to nordmennene.

* Dom i saken skal falle i dag. (©NTB)

OSLO / BRÜSSEL (ABC Nyheter): Torsdag fikk de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French opplest dommen i ankesaken i Kongo.

Militærretten fant Moland er skyldig i spionasje, drap, drapsforsøk og konspirasjon og væpnet ran. Det er ifølge dommen ingen formildende omstendigheter. Dermed bekrefter de dommen i første instans. Det betyr 20 års fengsel for ulovlig våpenbesittelse, samt fem dødsstraffer.

Militærretten mener også at French er skyldig i spionasje, medvirkning til drap, drapsforsøk, konspirasjon og væpnet ran. Retten mener det heller ikke for French er formildende omstendigheter, og French får samme straff som Moland.

- Overrasket

- Jeg er litt overrasket over at de ikke klarer å moderere seg i dommen. Hadde forventet en liten moderering, sier Joshua French til VG Nett.

Han forteller at advokatene nå vil sette seg ned og skrive en anke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forhåpentligvis får vi en overflytting til Kinshasa, sier French.

VG Nett overførte dommen direkte. ABC Nyheter har fulgt saken via VG Netts live-dekning.

Retten fordømmer også den norske stat for ikke å ha tatt del i denne saken. Både Moland og French, solidarisk med den norske stat, dømmes til å betale erstatning til enken og hennes familie, onkelen og de to andre som satt på med bilen. Hvor mye er foreløpig litt usikkert, men det er snakk om summer mellom 100.000 og én million dollar.

500 millioner

De dømmes også til å betale 500 millioner dollar til staten Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil på det sterkeste avvise at de har opptrådt på vegne av Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Han karakteriserer kravet fra Kongo som grunnløst.

- Jeg vil idag be om en samtale med min kongolesiske kollega, for å ta opp saken, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksministeren vil også protestere på bruken av dødsstraff.

- Jeg vil, som vi gjorde sist, ta kontakt med Sverige, for å få dem til å protestere med oss, sier Støre.

Sverige har formannskap i EU, og utenriksministeren håper å få med seg EU i sine protester.

- Moland innrømmet

Retten legger "tilståelsen" som Moland skrev på sykehuset til grunn for dommen.

- Når det gjelder tiltalepunktet om drap, har retten selvsagt tatt til følge innrømmelsene fra tiltalte Moland. Han innrømmet at han drepte Abedi Kasongo (sjåføren), sier presidenten i tribunalet, som leser opp dommen.

Dommeren sier at drapet er overlagt, fordi Moland og French snakket sammen utenfor bilen før drapet.

At Moland har gitt Kasongos familie økonomisk støtte, er også en innrømmelse av skyld, ifølge presidenten.

Etter det ABC Nyheter vet er det en kirke fra den norske pinsemenigheten som gir familien økonomisk støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Beviselig spion

Ifølge dommen er det bevist at Moland var spion, fordi han fikk sms-er fra Uganda.

Presidenten sier at Tjostolv Moland har tilstått alle tiltalepunktene. I tillegg heter det i dommen at Moland erkjente at han hadde hatt med GPS, kart og våpen inn i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge dommen brukte forsvarerne Molands sykdom som en unnskyldning for at han ikke skulle snakke.

French og Moland ble nektet tolk i rettssalen, fordi presidenten i tribunalet mente det ville ta for lang tid.

Forsinket

Dette sa dommeren etter at retten ble satt flere timer forsinket. Dermed får de to nordmennene ikke høre dommen direkte.

Ifølge VGs journalist på stedet skal noen ha fortalt politiet at noen hadde med seg enten en granat eller et våpen inn i rettssalen. Det ble derfor startet kroppsvisitering av alle i salen, skriver VG Nett. Men ifølge journalisten så var det ikke snakk om et veldig grundig søk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først etter flere timers ventetid ble retten satt for domsavsigelse i ankesaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i Kisangani torsdag.

Først klokken 12.18, norsk tid, ble retten satt.

Begjært dødsstraff

I første rettsinstans ble begge nordmennene dømt til døden. Før domsavsigelsen torsdag, uttalte Joshua French at han var nøktern optimist.

- Jeg tror det blir en politisk løsning på denne saken til slutt, men først må man gjennom formalitetene, sa Joshua French til VG Nett torsdag morgen, bare timer før dommen mot han og Tjostolv Moland skal avsies i Kongo.

French sier han håper på en mildere dom enn den han og Moland fikk i første rettsinstans, men han tror ikke på noen frifinnelse.

Les også Joshua Frenchs angrep på VG og andre norske medier: - Jeg er sjokkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den dødsdømte nordmannen ser allerede frem til en ny ankesak, som han håper vil gå i hovedstaden Kinshasa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror på gjentakelse

Heller ikke advokat Morten Furuholmen, som er nordmennenes juridiske rådgiver, hadde på forhånd tro på store forandringer i dommen som skal komme torsdag.

- Jeg tenker at det blir en gjentakelse av det vi erfarte da dommen ble avsagt i første instans. Jeg tror vi får en avsigelse av nye dødsstraffer. Jeg tror også det blir ganske høye erstatningskrav, kanskje noe endringer på enkelte punkter, men ikke vesentlige forandringer, sa Furuholmen til TV 2 Nyhetskanalen.

Torsdagens dom vil bli anket til høyesterett. Ifølge TV2Nyhetene.no kan ikke Høyesterett forandre skyldspørsmålet, men oppheve eller endre dommen grunnet saksbehandlingsfeil.

En representant fra UD - Erling Skjønsberg - var til stede i rettssalen.