Språkproblemer fører til dårlig behandling

<p><strong>SPRÅKPROBLEMER: </strong>Kommunikasjonen mellom pasienter og helsepersonell er blitt vanskeligere med flere fremmedspråklige i samfunnet, mener fylkeslege. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) </p>
SPRÅKPROBLEMER: Kommunikasjonen mellom pasienter og helsepersonell er blitt vanskeligere med flere fremmedspråklige i samfunnet, mener fylkeslege. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pSpråklige problemer mellom pasienter og helsepersonell får stadig oftere fatale konsekvenser. Det ser Helsetilsynet i antall klager de får tilsendt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

God kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter er avgjørende for å kunne gi et godt behandlingstilbud. Nå ser imidlertid Helsetilsynet at språkproblemer blant innbyggerne stadig oftere fører til mangelfull behandling, skriver Adresseavisen.

– Vi ser at det er et økende antall klager til Helsetilsynet som kommer fra personer som ikke har norsk som morsmål, sier fylkeslege Jan Vaage.

Han peker på at kommunikasjonen mellom pasienter og helsepersonell er blitt vanskeligere med flere fremmedspråklige i samfunnet.

Ved AMK-sentralen ved St. Olavs hospital i Trondheim er det allerede en hovedregel at de høyner hastegraden på et oppdrag hvis kommunikasjonen oppleves som vanskelig.

En ny versjon av Norsk indeks for medisinsk nødhjelp er nå på vei ut til alle AMK-sentralene i landet. Denne boken er operatørenes viktigste arbeidsredskap, og den nye versjonen legger mer vekt på kommunikasjonsvansker enn tidligere. (©NTB)

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy