Meny

Bokhandlersaken for norsk rett

Forfatter og journalist Åsne Seierstad. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett slår fast at norsk rett skal anvendes i striden om boken «Bokhandleren i Kabul» av forfatter Åsne Seierstad.

I likhet med tidligere rettsinstansene som har behandlet saken kom Høyesterett onsdag til at norsk rett skal anvendes.

Dermed nådde bokhandlerfamilien Rais, som følte seg gjenkjent og krenket i boken, ikke fram med sitt krav om at saken må behandles i det afghanske rettsvesenet.

– Familien Rais mener avgjørelsen er helt grei og tar den til etterretning. De har ingen problemer med å bruke norsk rett i denne saken, og forstår Høyesteretts avgjørelse, sier advokat Per Danielsen, som representerer familien, til NTB.

Høyere erstatning

Dersom saken hadde gått for Afghansk rett er det sannsynlig at et eventuelt erstatningsbeløp ville blitt mye høyere enn i Norge. Afghansk rett gir nemlig anledning til å inndra hele fortjenesten av boksalget hvis saksøkeren får medhold.

Familien har tidligere takket nei til et vederlag på 500.000 kroner i konfliktrådet og har varslet et krav på opptil 25 millioner kroner.

I domspremissene bemerker Høyesterett blant annet at ytringsfriheten er så fundamental i det norske samfunnet at prinsippene må regnes som direkte anvendelige internasjonalt – uavhengig av hvilket lands rett som blir lagt til grunn.

– Gledelig

Åsne Seierstad mener at det vil innebære en innskrenkning av ytringsfriheten dersom norske bøker kan dømmes i det landet de beskriver. Hun er ikke overrasket over avgjørelsen.

– Det var som ventet. Det er selvsagt gledelig at dommen er enstemming, at den er så klar. Den slår fast at for norske forfattere og journalister er det norsk rett som gjelder, og den fundamentale tolkningen av ytringsfriheten er det viktige for oss, seier Åsne Seierstad til NRK.

Ingen prinsipiell avgjørelse

Ifølge forsvarer Per Danielsen er imidlertid hovedgrunnlaget for avgjørelsen i Høyesterett at afghansk rett er så uklar at det ikke er grunnlag for å avklare om saken kan behandles der i stedet for i Norge. Dermed er det ikke slått fast at det alltid vil være norsk rett som gjelder i slike saker.

– Det ble ikke tatt en prinsipiell avgjørelse for framtiden i dommen, noe mange jurister nok vil være skuffet over. Men familien har ingen problemer med å leve med avgjørelsen, og det var greit å få det avklart, sier forsvareren.

Striden om boken vil nå gå for norsk rett, og er berammet til neste år. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus