Tilsto forhold han ikke husker

<pDen tiltalte i lommemannsaken, Erik Andersen (57), vedgikk onsdag et forhold han ikke husker å ha begått.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om rettssaken mot «lommemannen»
* Tiltalt: Erik Andersen (57) fra Bergen.
* Forhold: Den såkalte lommemannen er tiltalt for 68 seksuelle overgrep, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang med 66 unge gutter, og for brudd på våpenloven. Totalt omfatter tiltalen 74 forhold.
* Forsvarere: Gunhild Lærum og medforsvarer Gard A. Lier.
* Aktoratet: Statsadvokat Per Egil Volledal, bistås av politiadvokat Jorid Kile Berg.
* Rettens administrator: Tingrettsdommer Eirik Vikanes.
* Bistandsadvokater: I alt er det 14 bistandsadvokater. Talspersoner for dem er Siv Hallgren og Håkon Brækhus.
* Rettssaken varer fra 2. november 2009 til 31. mars 2010.
*Neste rettsdag denne uken: Retten behandler de såkalte «Trondheim-sakene» fra 2003 hvor den tiltalte skal ha begått åtte overgrep i løpet av én dag. Disse sakene er tilstått eller delvis tilstått. (©NTB)

Bergenseren har nektet straffskyld for de fleste av de 68 tiltalepunktene om overgrep eller forsøk på overgrep mot unge gutter. I alt åtte forhold i Trondheim en helg i september 2003 har han derimot helt eller delvis erkjent straffskyld for.

I Follo tingrett onsdag tilsto 57-åringen til og med et forhold han påstår ikke å huske. Etter å ha sett to dommeravhør med den fornærmede, først som niåring i 2003 og siden som 14-åring i fjor, mente Andersen at gutten trolig hadde forklart seg riktig.

– Det er nok helt sikkert rett slik han har forklart det. Det må ha vært en veldig kort sekvens, sa Andersen, som la til at han kunne huske andre ting fra denne dagen, men ikke dette.

Lette etter lapp

I dommeravhørene forklarte gutten at han ble narret til å stikke en hånd i lommen til den tiltalte i jakten på en lapp. I lommen kom han i kontakt med mannens kjønnsorgan som stakk fram gjennom et hull i stoffet.

– Han sa at jeg måtte klemme på den. Da trakk jeg hånden opp og sa at jeg måtte gå hjem. Jeg vasket hendene da jeg kom hjem, forklarte niåringen i avhøret.

Etter avspillingen måtte Andersen svare på spørsmål.

– Hvorfor har du erkjent delvis straffskyld når du husker så dårlig, undret aktor, statsadvokat Per Egil Volledal.

– Det var en del forhold i Trondheim den dagen, og dette var et forhold før de andre, langt mer alvorlige sakene, forklarte Andersen, som husket at han var i området, men ikke selve hendelsen eller gutten.

– Underlig

Bistandsadvokatene Siv Hallgren og Håkon Brækhus, som følger hele den fem måneder lange rettssaken, mener det er underlig at 57-åringen ikke husker bedre. Ifølge Andersen selv, var handlingen mot den da ni år gamle gutten det første overgrep han begikk på åtte år.

– Han har selv sagt at han husker alle de tilståtte overgrepene veldig godt, men dette husker han svært dårlig og tar mange forbehold, sier Brækhus til NTB.

Torsdag skal tre av de andre overgrepene som skjedde i Trondheim 6. september 2003 tas opp til behandling i retten. Det er begjært lukkede dører for to av de tre fornærmede, og tingrettsdommer Eirik Vikanes må også ta stilling til om pressen skal få følge forhandlingene via lyd- og bildeoverføring fra en tilstøtende sal.

For alle de tre sakene har den tiltalte erkjent delvis straffskyld. De øvrige sakene fra samme dag skal opp i retten i neste uke.

Har DNA

Etter det første overgrepet mot niåringen den 6. september, møtte ytterligere sju gutter mannen på ulike steder i Trondheim samme dag. I to av sakene er 57-åringen tiltalt for å ha voldtatt to gutter på sju og åtte år. I en av de åtte sakene har politiet greid å sikre den tiltaltes DNA.

Statsadvokaten forsøkte å få den tiltalte til å forklare hva som drev ham til å søke kontakten med de små guttene.

– Dessverre var jeg så feig i denne perioden at jeg ikke greide å leve ut min seksualitet med voksne Det var feigt, og jeg beklager, men gjort er gjort, svarte mannen.

På spørsmål fra aktoratet onsdag svarte Andersen at turen til Trondheim var tilfeldig og ikke planlagt. I avhør skal han derimot ha forklart at han forberedte seg godt på bilturen som tok om lag åtte timer. Han ville se byen og naturen i Trondheims-området, refererte statsadvokaten. (©NTB)

Personvernpolicy