WTO-MINISTERMØTE

Går til motattak mot Attac

Ingen motsetning: - Styrking av kontrollen kan fint skje også hvis u-land liberaliserer sin finanssektor, sa Jonas Gahr Støre til de norske organisasjonene. Foto: Thomas Vermes
Ingen motsetning: - Styrking av kontrollen kan fint skje også hvis u-land liberaliserer sin finanssektor, sa Jonas Gahr Støre til de norske organisasjonene. Foto: Thomas Vermes

Attac Norge krever at utenriksminister Støre skal trekke offensive krav i WTO om at u-land skal liberalisere sine finansmarkeder. - Slett ikke, svarer Støre.

WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

 

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

 

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

 

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

 

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Genève (ABC Nyheter): Attac Norge krever at Norge trekker tilbake sine offensive krav om liberalisering av finansmarkedene i u-land.

Det skjedde på et møte mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og norske organisasjoner under ministermøtet som avsluttes i Verdens handelsorganisasjon WTO onsdag ettermiddag.

Men Attac-leder Emilie Ekeberg får blankt avslag på sin appell fra Støre.

- Liberalisering framfor styring?

- Norge presser på for finansliberalisering, både på egen hånd og kollektivt sammen med USA og EU, sa Ekeberg.

- Det ser vi som paradoks når u-land vil regulere etter finanskrisa. Revurderer dere de norske offensive kravene om finansliberalisering i lys av finanskrisa? ville Attac-lederen vite.

- Liberalisering svekker ikke styring

- Nei, vi trekker ikke tilbake våre offensive krav, slår Jonas Gahr Støre fast.

- Det er ikke motsetning mellom å arbeide for finansliberalisering og styrket kontroll nasjonalt og internasjonalt, hevder Støre.

- Jeg ser ikke at vi begrenser sårbarheten i finansmarkedene ved å stoppe liberaliseringen av handel med finanstjenester, sier utenriksministeren fra Arbeiderpartiet.

Liberalisering av handel med tjenester under WTOs tjenesteavtale GATS, er en viktig del av Doha-forhandlingsrunden, som offisielt skal prioritere u-landenes interesser.

Gabon, Kenya og Peru er blant mange land Norge stiller krav til om finansliberalisering. Se hele lista her.

Mener det er en motsetning

Ansvarlig for handelspolitikk i Attac Norge, Linn Herning, er fundamentalt uenig med Støre i at liberalisering går hånd i hånd med mer styring.

- Vi mener jo at liberalisering av finansmarkedene var med på å skape finanskrisen. Enhver form for ytterligere liberalisering vil ikke bidra til å gjøre det bedre. Det vil tvert imot svekke muligheten til å gjøre noe med det, sier hun til ABC Nyheter.

- Trekk norske krav til u-land! krever Emilie Ekeberg og Linn Herning. Foto: Thomas Vermes- Trekk norske krav til u-land! krever Emilie Ekeberg og Linn Herning. Foto: Thomas Vermes

- Støre sier at Norge ikke skal trekke kravene. Men i regjeringens Soria Moria 2-erklæring står det at finanskrisen skal gi virkninger for det internasjonale finansregelverket, bemerker Emilie Ekeberg.

Full pakke

Utenriksdepartementet forklarer at Norge først og fremst er interessert i markedsadgang for norske forsikringsselskaper innenfor sjøfart og energisektoren.

Deres forklaring av norske posisjoner i tjenesteforhandlingene GATS finner du her.

Men i og med at Norge slår seg sammen med USA, EU og andre land for å fremme kollektive krav, blir Norge med på langt mer omfattende krav for liberalisering av alle slags bank- og forsikringstjenester.

Norge blir som medunderskriver på kollektive krav tatt til inntekt for krav Utenriksdepartmentet hevder Norge ikke engang har interesse av.

Les kritisk rapport om deregulering av finanstjenester i WTO hos organisasjonen Public Citizen i USA.

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus