David Bazan: «Curse Your Branches» (One Four Seven / Tuba)Alternativ julenisse

Alternativ julenisse
Alternativ julenisse
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDavid Bazan sniker seg innpå deg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en periode der den ene uinteressante juleplata etter den andre drysser over meg i så store mengder at jeg er i ferd med å kveles, er det godt å hente fram en plate eller to som i løpet av året av ulike grunner har falt under radaren. Plater som i motsetning til flesteparten av juleplatene fortjener en klapp på skulderen.

Fortjener oppmerksomhet

David Bazans «Curse Your Branches» er et slikt album og fortjener minst to klapper på skulderen. Første gang jeg hørte skiva fungerte den som bakgrunnsmusikk fra et rom ved siden av det jeg oppholdt meg i, og den gjorde at jeg til stadighet mistet fokuset på det jeg egentlig skulle konsentrere meg om.

Lyden og ordene som snek seg inn i rommet var rett og slett så bra at jeg måtte avbryte samtalen jeg var inne i noen minutter. For jeg måtte finne ut hvem det var som var skaperen av den snasne musikken som rett som det var fikk meg til å tenke på Mark Eitzel, en av mine mange musikalske helter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En halvtime senere ruslet jeg hjemover med David Bazans kulturuttrykk i veska. Mannen som, skulle det vise seg, har vært på turne med nettopp Mark Eitzel. Etter å ha hørt «Curse Your Branches» opptil flere ganger var jeg sikker i min sak: David Bazan var min mann.

Men så må det ha skjedd et eller annet veldig viktig, noe nærmest epokegjørende i mitt liv, som resulterte i at herr Bazan gled ut av bevisstheten min. Kall det gjerne en menneskelig svikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For «Curse Your Branches» fortjener virkelig å bli lagt merke til. Den sniker seg nemlig tettere og tettere innpå deg for hver lytting. Og ganske snart sitter den ved siden av deg på en grønnmalt benk akkurat i det solen forvandles til en rød kule som forsvinner i horisonten.

Eksistensielle problemstillinger

Flere av tekstene dveler, på en upretensiøs og oppriktig måte, rundt eksistensielle problemstillinger som pakkes inn i melodiøse vendinger i skjæringspunktet mellom pop og rock. Liker du artister som foran nevnte Mark Eitzel, Paul Simon, Freedy Johnson og Marshall Crenshaw vil du med stor grad av sikkerhet sette pris på Bazans musikalske krumspring.

«Curse Your Branches» er albumet der jevnhet og kvalitet til slutt stikker av med seieren. Noe låter som «Hard To Be», «Bless The Mess», «Please Baby Please», «Harmless Sparks» og «Lost My Shape» er utmerkede eksempler på.

Jo da, David Bazan er utvilsomt en alternativ julenisse.