PLATE (5xCD-boks): Hank Ballard And The Midnighters: «Nothing But Good 1952–1962» (Bear Family)

Kongen av twist

Hank Ballard foreviget under Rock And Roll Hall of Fame-prisene i 1990. Foto: Ron Frehm (AP Photo/Scanpix)
Hank Ballard foreviget under Rock And Roll Hall of Fame-prisene i 1990. Foto: Ron Frehm (AP Photo/Scanpix)

Hank Ballard And The Midnighters er i boks!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Lenge før Motown Records satte Detroit på kartet som et senter for plateinnspillinger, var byen kjent for sin overflod av vokalgrupper som sang på gatehjørnene i den afroamerikanske ghettoen og viste seg fram på talentkonkurranser. Mann-og-kone-bedrifter utga plater lokalt, med grupper som The Diablos, der forsangeren Nolan Strong ble det store forbildet for en ung Smokey Robinson.

The Four Tops med sine moderne, jazzinspirerte harmonier hadde eksistert i årevis før og var innom Chess i Chicago før Motown snappet dem opp. Men den største av de tidlige vokalgruppene fra Detroit var Hank Ballard & The Midnighters, som spilte inn for R'n'B-giganten Federal/King Records i Cincinatti, Ohio.

Skaperen av «The Twist»

«Nothing But Good 1952–1962»«Nothing But Good 1952–1962»

I historien om rock and roll, rhythm & blues og soul har Hank Ballard (1927-2003) aldri helt fått den plassen han fortjener, men han hører hjemme der oppe sammen med to andre gullkantede musikalske navn fra King Records, Little Willie John og James Brown. Noe av grunnen til at han ikke er blitt en selvsagt referanse i musikkhistorien, er at navnet hans aldri helt ble løsrevet sanggruppa The Midnighters, som han ledet i ti år med skiftende besetning.

I ettertid er han mest kjent for smash-hiten «Work With Me Annie», den mestselgende R'n'B-låten for året 1954, og for originalinnspillingen av «The Twist» som ble sluppet på vinteren 1959 - dansen har med andre ord femti årsjubileum i år - men som først vokste til tidenes største dansefarsott da Chubby Checker gjorde en note-for-note planking av Hank Ballard i 1960, tungt markedsført av Dick Clark på American Bandstand. Chubby Checkers versjon er for øvrig den eneste hit som er blitt nummer 1 på det amerikanske Hot 100 i to forskjellige omganger, 19.september 1960 og 13. januar 1962.

Når det først skulle være så galt, så levde Hank Ballard høyt på royalty-inntektene fra Checkers versjon. Men akkurat historien om «The Twist» er en fortelling om den nådeløse bransjevirkeligheten.

Prøvde ut arrangementer

Arrangementet av låten hadde Hank Ballard & The Midnighters prøvd ut på en annen sang, som igjen var løftet fra «What Cha Gonna Do», innspilt av Ballards vokalistforbilde Clyde McPhatter og hans gruppe The Drifters, som hadde kopiert en låt av den hardtsyngende gospelgruppa The Sensational Nightingales.

Jo Jo Wallace i denne gruppa hadde lært bort den verdslige varianten av denne sangen til Ballard og bandets gitarist Cal Green. Elementer av teksten finnes hos Jelly Roll Morton som i 1938 sang, «Mama, mama, look at sis, she's out on the levee doing the double twist» i «Winin' Boy Blues», så teksten har en lang forhistorie av innlån.

I sine glansdager på 50-tallet. Foto: promoI sine glansdager på 50-tallet. Foto: promo

Hank Ballard & The Midnighters hadde ikke hatt hits på en god stund for Federal da de spilte inn «The Twist» i Kings Cincey Studio i november 1958. Ballard tok komponistrettigheten på låten, og utelot gitarist Cal Green som medkomponist. Ballard var ovebevist om at han hadde en hit, men produsenten Henry Glover bestemte at den skulle være B-siden. A-siden var balladen «Teardrops On Your Letter» som han selv hadde skrevet, og som gikk helt opp til 4. plass på Billboards R'N'B-liste i løpet av 1959, og utgitt på moderselskapet King.

Men «The Twist» begynte å leve sitt eget liv som live-og klubbfavoritt. Da Ballard & The Midnighters fikk en ny stor hit våren 1960 med «Finger Poppin' Time» (nummer 7 på Pop Hot 100 og nr. 2 på R'n'B-listen), fant King ut at de ville nyutgi «The Twist» som A-side.

Den kom på listene i løpet av sommeren 1960, men da hadde Dick Clark bestemt seg for å plugge Chubby Checkers oppstemte, men mindre sexy versjon, og som var mer tilpasset det hvite tenåringsmarkedet, og dessuten ble fulgt opp av Checkers instruksjoner om hvordan twist skulle danses: Du vrir skohælen som om du slukker en røyk, og du beveger overkroppen som når du kommer ut av dusjen og tørker ryggen med et håndkle.

Gedigen rehabilitering

Nå får endelig Hank Ballard sin fullstendige rehabilitering av det tyske nyutgivelsesselskapet Bear Family, som er uten konkurranse når det gjelder kvaliteten på gjenutgivelser av historiske plateinnspillinger. De fem CD-ene som dekker samtlige av innspillingene til Hank Ballard & The Midnighters for Federal/King i tiåret 1952-1962, er pakket i en totaldesignet boks i LP-format.

Vedlagt er en 80 siders bok i samme LP-format med historisk gjennomgang av Hank Ballards liv og karriere, historien til The Midnighters og vedlagt LP- og singeldiskografi med sessionopplysninger om datoer, studioer og hvem som spilte. Og med fantastisk firefargers fotomateriale.

Hank Ballard & The Midnighters ble forbilder for en hel generasjon svarte R'n'B-sangere og brøytet vei både for rock and roll og 60-tallets soul. Ballard sang i gospel da han vokste opp, men da han begynte ved samlebåndet til Ford-fabrikken, sang han i en doowop-gruppe og kom etter hvert med i en sangkvintett som kalte seg The Royals, som kunne telle både Jackie Wilson og den senere Four Tops-sangeren Levi Stubbs blant tidligere medlemmer.

The Royals ble oppdaget på en talentkonkurranse i Detroit av den legendariske L.A.-baserte produsenten og bandlederen Johnny Otis. Det var han som skaffet The Royals platekontrakten med Federal/King i Cincinatti, Ohio.

Mer seksuelt ladet

The Royals sang en røffere og mer seksuelt ladet form for vokal rhythm & blues enn de romantiske, lengselsfylte doowop-romansene som dominerte jukeboksene tidlig på 50-tallet. Et unntak var Billy Ward & the Dominoes, der forsangeren Clyde McPhatter hadde samme slags englerøst som Hank Ballard.

De hadde låter med jordnære og dristige tekster, som «Sixty Minute Man», nummer 1 R'n'B i 1951 og seinere fikk Clyde McPhatter stor suksess på Atlantic Records som frontvokalisten i The Drifters, med originalversjonen av «Money Honey», som ble popularisert som rock and roll av Elvis Presley.

Gospelekstase og dobbeltbunnede seksuelt ladete tekster og aggressiv el-gitar i kompet var oppskriften på mange av låtene til The Royals, og da «Work With Me Annie» kom ut i 1954, gikk bandet helt til topps på R'n'B-listene, og kom nesten på Top 20 på det nasjonale amerikanske popbarometret. Til tross for, eller kanskje pga at mange av radiostasjonene bannlyste den fra lufta.

På denne tiden skiftet The Royals også navn for å unngå bli forvekslet med en annen av de store vokalgruppene på King/Federal, The Five Royales. Hank Ballard med den lyse, ildfulle tenorstemmen ble nå frontvokalist i The Midnighters, et navn de tok fordi de hadde ord på seg for å komme for sent til jobbene, men det kunne de tillate seg. De ble forgudet over alt hvor de reiste rundt i USA på turné.

James Brown og hans partner Bobby Byrd var enda læregutter i bransjen da de var på konsert med Hank Ballard & The Midnighters i Greenville, South Carolina. Da James Brown & His Famous Flames debuterte med «Please, Please, Please» i 1956, også på King, hadde de lært av Ballards tryglende, ekstatiske framføringer og all halloien rundt «Work With Me Annie» og alle oppfølgerne i sjangeren.

«Work With Me Annie» utløste en serie med svar-plater og coverversjoner. Johnny Otis skrev «Roll With Me Henry», også kjent som «Wallflower» for Etta James. Til slutt kom den renvaskete popversjonen til Georgia Gibbs som het «Dance With Me Henry», basert på Hank Ballards melodi. The Midnighters laget flere svar til svaret som «Henry's Got Flat» («Can't Dance No More», «Annie Had A Baby (Can't Work No More)», «...that's what you get when the going gets good». Det ble barn Annie måtte passe ungen. Men også denne ble nummer 1 R'n'B.

Nothing But Good

Hank Ballard var en mega R'n'B-stjerne i 1954. Han hadde spektakulære show med koreografert dans, vokalgruppa var state of the art, bandmusikerne var i toppklasse, og tekster som utfordret 50-tallets seksuelle tabuer. «Sexy Ways» bekreftet posisjonen hans som den slemmeste og lidderligste gutten, og både denne og «Tore Up» ble slo an blant hvite rockabilly-artister som ofte gjorde coverversjoner av svart R'n'B i denne kategorien.

Det skulle gå seks år fra «Annie Had A Baby» til «Let's Go, Let's Go, Let's Go» i 1960 før Hank Ballard skulle få en R'n'B- nummer 1 igjen. Dette var en låt som var en R'n'B-låt som foregrep mye av hvordan sørstatssoulen på Stax skulle bli, og det var også tydelig på de mange innspillingene som besto i å introduserte nye danser i kjølvannet av «The Twist»: «The Continental Walk», «The Hoochie Coochie Coo», «The Switch-A-Roo», «The Float», og til og med hans aller siste R'n'B-hit, «Nothing But Good», som er en twistlåt.

Men gospelrøttene til Hank Ballard viste seg tydelig i en låt som den superbe «What Is This I See», en omarbeiding av The Sensational Nightingales «Standing At The Judgement».

Brown tok over

Tiden for sorgløse danselåter nærmet seg slutten i året 1962, og vokalgruppa The Midnightes forlot ham, mens backingbandet gikk til Etta James. Hank Ballard fortsatte å spille inn for King, der hans elev og beundrer James Brown etter hvert ble den artisten hele selskapet dreide seg om.

Brown tok med seg Ballard i sin portefølje, og produserte det storartede soloalbumet «You Can't Keep A Good Man Down», utgitt 1968. Hank Ballards balladeevner slo ut i full blomst og de mer funky sporene hadde James Browns stempel over hele seg.

Denne platen og mye mer vil være utgjøre materialet på et Volum 2 av Bear Family-eposet om Hank Ballard.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet
Siste nytt
12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus