PLATE (5xCD-boks): Hank Ballard And The Midnighters: «Nothing But Good 1952–1962» (Bear Family)

Kongen av twist

Hank Ballard foreviget under Rock And Roll Hall of Fame-prisene i 1990. Foto: Ron Frehm (AP Photo/Scanpix)
Hank Ballard foreviget under Rock And Roll Hall of Fame-prisene i 1990. Foto: Ron Frehm (AP Photo/Scanpix)

Hank Ballard And The Midnighters er i boks!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Lenge før Motown Records satte Detroit på kartet som et senter for plateinnspillinger, var byen kjent for sin overflod av vokalgrupper som sang på gatehjørnene i den afroamerikanske ghettoen og viste seg fram på talentkonkurranser. Mann-og-kone-bedrifter utga plater lokalt, med grupper som The Diablos, der forsangeren Nolan Strong ble det store forbildet for en ung Smokey Robinson.

The Four Tops med sine moderne, jazzinspirerte harmonier hadde eksistert i årevis før og var innom Chess i Chicago før Motown snappet dem opp. Men den største av de tidlige vokalgruppene fra Detroit var Hank Ballard & The Midnighters, som spilte inn for R'n'B-giganten Federal/King Records i Cincinatti, Ohio.

Skaperen av «The Twist»

«Nothing But Good 1952–1962»«Nothing But Good 1952–1962»

I historien om rock and roll, rhythm & blues og soul har Hank Ballard (1927-2003) aldri helt fått den plassen han fortjener, men han hører hjemme der oppe sammen med to andre gullkantede musikalske navn fra King Records, Little Willie John og James Brown. Noe av grunnen til at han ikke er blitt en selvsagt referanse i musikkhistorien, er at navnet hans aldri helt ble løsrevet sanggruppa The Midnighters, som han ledet i ti år med skiftende besetning.

I ettertid er han mest kjent for smash-hiten «Work With Me Annie», den mestselgende R'n'B-låten for året 1954, og for originalinnspillingen av «The Twist» som ble sluppet på vinteren 1959 - dansen har med andre ord femti årsjubileum i år - men som først vokste til tidenes største dansefarsott da Chubby Checker gjorde en note-for-note planking av Hank Ballard i 1960, tungt markedsført av Dick Clark på American Bandstand. Chubby Checkers versjon er for øvrig den eneste hit som er blitt nummer 1 på det amerikanske Hot 100 i to forskjellige omganger, 19.september 1960 og 13. januar 1962.

Når det først skulle være så galt, så levde Hank Ballard høyt på royalty-inntektene fra Checkers versjon. Men akkurat historien om «The Twist» er en fortelling om den nådeløse bransjevirkeligheten.

Prøvde ut arrangementer

Arrangementet av låten hadde Hank Ballard & The Midnighters prøvd ut på en annen sang, som igjen var løftet fra «What Cha Gonna Do», innspilt av Ballards vokalistforbilde Clyde McPhatter og hans gruppe The Drifters, som hadde kopiert en låt av den hardtsyngende gospelgruppa The Sensational Nightingales.

Jo Jo Wallace i denne gruppa hadde lært bort den verdslige varianten av denne sangen til Ballard og bandets gitarist Cal Green. Elementer av teksten finnes hos Jelly Roll Morton som i 1938 sang, «Mama, mama, look at sis, she's out on the levee doing the double twist» i «Winin' Boy Blues», så teksten har en lang forhistorie av innlån.

I sine glansdager på 50-tallet. Foto: promoI sine glansdager på 50-tallet. Foto: promo

Hank Ballard & The Midnighters hadde ikke hatt hits på en god stund for Federal da de spilte inn «The Twist» i Kings Cincey Studio i november 1958. Ballard tok komponistrettigheten på låten, og utelot gitarist Cal Green som medkomponist. Ballard var ovebevist om at han hadde en hit, men produsenten Henry Glover bestemte at den skulle være B-siden. A-siden var balladen «Teardrops On Your Letter» som han selv hadde skrevet, og som gikk helt opp til 4. plass på Billboards R'N'B-liste i løpet av 1959, og utgitt på moderselskapet King.

Men «The Twist» begynte å leve sitt eget liv som live-og klubbfavoritt. Da Ballard & The Midnighters fikk en ny stor hit våren 1960 med «Finger Poppin' Time» (nummer 7 på Pop Hot 100 og nr. 2 på R'n'B-listen), fant King ut at de ville nyutgi «The Twist» som A-side.

Den kom på listene i løpet av sommeren 1960, men da hadde Dick Clark bestemt seg for å plugge Chubby Checkers oppstemte, men mindre sexy versjon, og som var mer tilpasset det hvite tenåringsmarkedet, og dessuten ble fulgt opp av Checkers instruksjoner om hvordan twist skulle danses: Du vrir skohælen som om du slukker en røyk, og du beveger overkroppen som når du kommer ut av dusjen og tørker ryggen med et håndkle.

Gedigen rehabilitering

Nå får endelig Hank Ballard sin fullstendige rehabilitering av det tyske nyutgivelsesselskapet Bear Family, som er uten konkurranse når det gjelder kvaliteten på gjenutgivelser av historiske plateinnspillinger. De fem CD-ene som dekker samtlige av innspillingene til Hank Ballard & The Midnighters for Federal/King i tiåret 1952-1962, er pakket i en totaldesignet boks i LP-format.

Vedlagt er en 80 siders bok i samme LP-format med historisk gjennomgang av Hank Ballards liv og karriere, historien til The Midnighters og vedlagt LP- og singeldiskografi med sessionopplysninger om datoer, studioer og hvem som spilte. Og med fantastisk firefargers fotomateriale.

Hank Ballard & The Midnighters ble forbilder for en hel generasjon svarte R'n'B-sangere og brøytet vei både for rock and roll og 60-tallets soul. Ballard sang i gospel da han vokste opp, men da han begynte ved samlebåndet til Ford-fabrikken, sang han i en doowop-gruppe og kom etter hvert med i en sangkvintett som kalte seg The Royals, som kunne telle både Jackie Wilson og den senere Four Tops-sangeren Levi Stubbs blant tidligere medlemmer.

The Royals ble oppdaget på en talentkonkurranse i Detroit av den legendariske L.A.-baserte produsenten og bandlederen Johnny Otis. Det var han som skaffet The Royals platekontrakten med Federal/King i Cincinatti, Ohio.

Mer seksuelt ladet

The Royals sang en røffere og mer seksuelt ladet form for vokal rhythm & blues enn de romantiske, lengselsfylte doowop-romansene som dominerte jukeboksene tidlig på 50-tallet. Et unntak var Billy Ward & the Dominoes, der forsangeren Clyde McPhatter hadde samme slags englerøst som Hank Ballard.

De hadde låter med jordnære og dristige tekster, som «Sixty Minute Man», nummer 1 R'n'B i 1951 og seinere fikk Clyde McPhatter stor suksess på Atlantic Records som frontvokalisten i The Drifters, med originalversjonen av «Money Honey», som ble popularisert som rock and roll av Elvis Presley.

Gospelekstase og dobbeltbunnede seksuelt ladete tekster og aggressiv el-gitar i kompet var oppskriften på mange av låtene til The Royals, og da «Work With Me Annie» kom ut i 1954, gikk bandet helt til topps på R'n'B-listene, og kom nesten på Top 20 på det nasjonale amerikanske popbarometret. Til tross for, eller kanskje pga at mange av radiostasjonene bannlyste den fra lufta.

På denne tiden skiftet The Royals også navn for å unngå bli forvekslet med en annen av de store vokalgruppene på King/Federal, The Five Royales. Hank Ballard med den lyse, ildfulle tenorstemmen ble nå frontvokalist i The Midnighters, et navn de tok fordi de hadde ord på seg for å komme for sent til jobbene, men det kunne de tillate seg. De ble forgudet over alt hvor de reiste rundt i USA på turné.

James Brown og hans partner Bobby Byrd var enda læregutter i bransjen da de var på konsert med Hank Ballard & The Midnighters i Greenville, South Carolina. Da James Brown & His Famous Flames debuterte med «Please, Please, Please» i 1956, også på King, hadde de lært av Ballards tryglende, ekstatiske framføringer og all halloien rundt «Work With Me Annie» og alle oppfølgerne i sjangeren.

«Work With Me Annie» utløste en serie med svar-plater og coverversjoner. Johnny Otis skrev «Roll With Me Henry», også kjent som «Wallflower» for Etta James. Til slutt kom den renvaskete popversjonen til Georgia Gibbs som het «Dance With Me Henry», basert på Hank Ballards melodi. The Midnighters laget flere svar til svaret som «Henry's Got Flat» («Can't Dance No More», «Annie Had A Baby (Can't Work No More)», «...that's what you get when the going gets good». Det ble barn Annie måtte passe ungen. Men også denne ble nummer 1 R'n'B.

Nothing But Good

Hank Ballard var en mega R'n'B-stjerne i 1954. Han hadde spektakulære show med koreografert dans, vokalgruppa var state of the art, bandmusikerne var i toppklasse, og tekster som utfordret 50-tallets seksuelle tabuer. «Sexy Ways» bekreftet posisjonen hans som den slemmeste og lidderligste gutten, og både denne og «Tore Up» ble slo an blant hvite rockabilly-artister som ofte gjorde coverversjoner av svart R'n'B i denne kategorien.

Det skulle gå seks år fra «Annie Had A Baby» til «Let's Go, Let's Go, Let's Go» i 1960 før Hank Ballard skulle få en R'n'B- nummer 1 igjen. Dette var en låt som var en R'n'B-låt som foregrep mye av hvordan sørstatssoulen på Stax skulle bli, og det var også tydelig på de mange innspillingene som besto i å introduserte nye danser i kjølvannet av «The Twist»: «The Continental Walk», «The Hoochie Coochie Coo», «The Switch-A-Roo», «The Float», og til og med hans aller siste R'n'B-hit, «Nothing But Good», som er en twistlåt.

Men gospelrøttene til Hank Ballard viste seg tydelig i en låt som den superbe «What Is This I See», en omarbeiding av The Sensational Nightingales «Standing At The Judgement».

Brown tok over

Tiden for sorgløse danselåter nærmet seg slutten i året 1962, og vokalgruppa The Midnightes forlot ham, mens backingbandet gikk til Etta James. Hank Ballard fortsatte å spille inn for King, der hans elev og beundrer James Brown etter hvert ble den artisten hele selskapet dreide seg om.

Brown tok med seg Ballard i sin portefølje, og produserte det storartede soloalbumet «You Can't Keep A Good Man Down», utgitt 1968. Hank Ballards balladeevner slo ut i full blomst og de mer funky sporene hadde James Browns stempel over hele seg.

Denne platen og mye mer vil være utgjøre materialet på et Volum 2 av Bear Family-eposet om Hank Ballard.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16 Kvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt
Siste nytt
01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16NorgeKvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus