- Må begrunne krigen på nytt

ALENEGANG? USAs president Barack Obama vil begynne tilbaketrekning fra Afghanistan i 2011. Det vil få konsekvenser for europeiske allierte. Foto: Scanpix
ALENEGANG? USAs president Barack Obama vil begynne tilbaketrekning fra Afghanistan i 2011. Det vil få konsekvenser for europeiske allierte. Foto: Scanpix

<pBarack Obamas tale fører til at Nato-landene må endre begrunnelsen for Afghanistan-krigen, tror rådgiver Helge Lurås.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Natt til onsdag holdt USAs president Barack Obama sin hittil viktigste tale om Afghanistan. Der gjorde han det klart at USA vil sende 30.000 nye soldater til landet. Samtidig sa han at USA vil begynne tilbaketrekningen fra Afghanistan i juli 2011.

Les også: Han vil avslutte krigen raskt

Onsdag ble det også klart at USAs allierte vil supplere den amerikanske opptrappingen i Afghanistan med over 5.000 soldater, skriver NTB. Norge vil imidlertid ikke øke antall soldater, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Statsminister Jens Stoltenberg sier han er positiv til Obamas tale.

– Jeg hilser velkommen det styrkede amerikanske engasjementet for både å bidra til at afghanerne selv kan ivareta sin egen sikkerhet, men også for en gradvis overføring fra internasjonale styrker til egne afghanske styrker, sier Stoltenberg til NRK.

- Må tenke nytt

Rådgiver Helge Lurås ved Norsk utenrikspolitikk tror imidlertid Norge og andre Nato-land nå må revurdere argumentasjonen for Afghanistan-bidraget.

- Mens amerikanerne har fokusert på kampen mot terror har ikke dette blitt sett på som en tilstrekkelig argumentasjon i de fleste europeiske land.

- Vi har fått høre om stabilitet, demokratibygging og menneskerettigheter som grunnlag for å ha styrker i landet. Og at dette vil ta tid. Inntil nylig har man sagt at man er i Afghanistan for å bli. Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen snakket om 10-15 år, sier Lurås til ABC Nyheter.

Han tror denne begrunnelsen blir vanskelig å holde fast ved etter Obamas tale. Det kan bety at forsvarsminister Grete Faremo må endre begrunnelsen for krigen.

- Må dra ut med USA

- Obama har lagt en klar tidsbegrensning på engasjementet. Ambisjonene er nedjustert. Det går ikke an å være i Afghanistan uten amerikanerne. Det skaper problemer for hvordan man bruker sin retorikk, sier Lurås.

Han tror Obamas mål om utrekning vil komme overraskende på USAs allierte.

- De europeiske landene er vant med å bli tatt med på råd. Dette er en unilateral amerikansk avgjørelse. Særlig når det gjelder angivelsen av juli 2011 som måned for å starte uttrekningen. Det vil nok komme som en kraftig overraskelse med betydelige konsekvenser, sier Lurås.

Personvernpolicy